Vancouver

HOCKEYKORTET: ”Det slutade med ett brutet näsben”

ANNONS

Han tog SM-guld tillsammans med Modo. Men han spelade också tre säsonger i världens bästa liga. En gång hettade det till rejält för Lars Molin i NHL-rinken.
– Det slutade med ett brutet n
äsben, berättar han till hockeysverige.se

Lars Molin var med i det lag som vann SM-guld med Modo 1979. Säsongen därpå var han dessutom med i det OS-lag som var ensamma om att ta poäng av USA:s collegekillar som överraskande vann guld i Lake Placid, ni vet det så kallade ”The Miracle on Ice”.

Efter OS-turneringen började det också viskas om att Lasse Molin skulle få chansen att spela i NHL. Det kom att dröja fram till och med säsongen 1981/82 innan det skulle bli aktuellt.
– Thomas (Gradin), Lasse (Lindgren) och ”Peo” (Brasar) var där när jag kom över och hade gjort väldigt bra intryck på Vancouvers duktiga general manager. Anledningen till att man tog dit många svenska spelare (Även Anders Eldebrink fanns i laget) handlade väl om att man vid den här tiden började leta rollspelare till NHL och där passade väl vi européer in på ett bra sätt, har Lars Molin berättat för hockeysverige.se.

Nu avlidne tjeckiska legenden Ivan Hlinka fanns i Vancouver och det var en person som Lars Molin kom att uppskatta mycket.
– Ivan var en fantastisk spelare, vilket ni som såg VM-turneringarna på 1970-talet säkert minns, och en fantastiskt fin människa. Vi hade ganska nära kontakt fram till olyckan som tog Ivans liv. Han hade ett fantastiskt spelsinne och ett stenhårt handledsskott. Men vi hade även backen Jiri Bubla från Tjeckoslovakien som också var en liknande personlighet.

Det var en ganska tuff tid som ishockeyspelare i NHL vid den här tiden med många överfall. Vad är det värsta du råkade ut för där borta?
– Jag var i två slagsmål under dom tre säsongerna jag var i NHL. Det första slutade oavgjort och i det andra så fick jag näsbenet avslaget. Första fighten tog jag och min motståndare bara tag i tröjorna och kom överens om att åka runt och hålla fast varandra.
– Den andra fighten var mot Los Angeles Kings buse Terry Ruskowski och när han drog i gång  var det bara att hänga på, skrattar Lars Molin och fortsätter:
– Det slutade, som sagt var, med ett brutet näsben. Men i nästa möte mellan oss och Los Angeles fick Ruskowski möta vår ökända buse ”Tiger” Williams som ganska snabbt hämnades min skada.

Hur var Dave ”Tiger” Williams (3 966 utv. min på 962 matcher i NHL) vid sidan av isen?
– Han var en jättemjuk och bra kille vid sidan av isen men det var som något slog om på honom då det blev match. Jag träffade honom för några år sedan i Vancouver och jag kan inte påstå att det var någon större skillnad på Dave nu mot hur han var tidigare.

Trivdes du bra som hockeyspelare i NHL?
– Ja, det gjorde jag. Det blev bara tre år eftersom Vancouver inte ville förlänga kontraktet med mig efter att jag brutit benet då jag åkte in i en målstolpe under andra säsongen.

Under den kommande säsongen ska Lasse Molin träna Östersund i Hockeyettan.

Hockeykortet är hämtat från O-Pee-Chee serie 1982/83.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch