• Publicerat 11 augusti, 2017
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Bendelin har tagit ut småkronornas trupp till turneringen i PlymouthFoto: Bildbyrån/Russell Hons

Tre raka segrar i gruppspelet bådade gott. Men Småkronorna räckte inte till i semifinalen mot Kanada. Det blev förlust med 1–4 och nu väntar en bronsmatch mot Ryssland i Ivan Hlinka Memorial Cup.

Efter de tre segrarna mot USA; Tjeckien och Schweiz klev Småkronorna in i sin semifinal mot Kanada med råg i ryggen. Känslan var att det här U18-landslaget hade vad som krävdes för att gå hela vägen och vinna guld.

Men Kanada visade sig vara en för svår motståndare. I en jämn match, som var mållös en bra bit in i andra perioden, fick svenskarna slutligen ge sig när Kanada fick utdelning vid rätt tillfällen.

Akil Thomas sköt Kanada till ledningen med knappa fem minuter kvar av den andra perioden och gav nordamerikanerna kommandot. Lukas Wernblom kvitterade sedan med bara två sekunder av samma period och gav Sverige ett bra utgångsläge inför avslutningen.

AVGJORDE – NÄR SVERIGE JAGADE KVITTERING

Men sin vana trogen visade Kanada bäst hunger runt målburarna och det var där matchen kom att avgöras. En omarkerad Serron Noel rakade in det matchvinnande 2–1-målet 8.36 in i slutperioden. När Sverige sedan skulle ligga på för en kvittering var det i stället Kanada som punkterade matchen. Kaptenen Joe Veleno jobbade fram pucken till Benoit-Oliver Groulx som sköt 3–1. Svenskarna försökte komma närmare genom att ta ut målvakten Olof Lindblom, men det slutade med att Aidan Dudas fastställde slutresultatet till 4–1.

Småkronorna tvingas spela bronsmatch mot Ryssland, som överraskande förlorade sin semifinal mot Tjeckien med 1–2. Därmed är det grupptvåorna Kanada och Tjeckien som möts i årets final.