• Publicerat 13 september, 2017
  • Skrivet av Måns Karlsson
  • 0 Kommentarer
Ben Bishop, här i Tampa, samtalar med sin nya målvaktskompis Kari Lehtonen.Foto: All Over Press

En stor målvaktsvärvning, en hyfsat stor backvärvning, en stor forwardsvärvning och en tidigare mästarcoach. Dallas har förstärkt ett redan starkt lag och gör allt för att sviten av slutspelsmissar ska stanna vid ett år. 

IN OCH UT 

Nyförvärv: Ben Bishop, mv, Los Angeles, Marc Methot, b, Vegas, Tyler Pitlick, fw, Edmonton, Martin Hanzal, C, Minnesota, Brian Flynn, fw, Montréal, Aleksandr Radulov, fw, Montréal, R.J. Umberger, fw, klubblös
Förluster: Cody Eakin, fw, Vegas, Patrick Sharp, fw, Chicago, Antti Niemi, mv, Pittsburgh, Ales Hemsky, fw, Montréal

S9

S1JOHN KLINGBERG
Han gick bakåt rent poängmässigt under förra säsongen och var till och med petad vid ett par tillfällen. John Klingberg är dock alltjämt en av världens främsta offensiva backar och med tanke på sin ålder av 24 år lär han fortsatt kunna ta steg i sin utveckling. Om Dallas ska kunna gå långt i slutspelet är det John Klingberg som måste leverera.

S2BEN BISHOP

Efter år av målvaktshaverier har Dallas nu fått in en vettig målvakt i kassen. ”Big Ben” är skadebenägen och har hunnit bli 30 år, men i full form har han få övermän i den här ligan. Bishop har ryktats till Dallas under ett, eller kanske till och med ett par år, och nu är det upp till bevis för den tidigare Vezina Trophy-finalisten. Håller han sig bara skadefri kommer han vara Dallas lösning på de mångåriga målvaktsproblemen.

S3TYLER SEGUIN

Rent poängmässigt gjorde han det bra förra säsongen, men målnoteringen (26) var en stor besvikelse. En potentiell skyttekung som Tyler Seguin ska åtminstone vara uppe och nosa på 40 kassar för att han och laget ska vara nöjda. Med en skadefri omgivning kommer Seguin emellertid kunna återvända till att bli en riktigt vass målskytt Då skulle det förvåna om Tyler Seguin inte landar på mellan 30 och 40 mål igen. Det skulle Dallas Stars må väldigt bra av.

S4ALEKSANDR RADULOV
Dallas spände musklerna under sommaren när man helt sonika snodde Aleksandr Radulov från Montréal. Visst, han kan få svårt att leva upp till lönen av 6,25 miljoner dollar per säsong fram till 2022, men här och nu kommer den ryske profilen kunna hjälpa Dallas att bli ett topplag. Stod för en mycket stark återkomst till NHL i Montréals tröja och lär inte vara sämre med den omgivning han kan få i ett ganska framtungt Dallas Stars. Enda farhågan är hur han ska trivas i Ken Hitchocks strikta system. Å andra sidan gick det bra att spela under Michel Therrien i Montréal.
S6
Lagets poängkung: 
JAMIE BENN
Efter den sensationella poängligasegern 2015 och den enormt imponerande andraplatsen i poängligan 2016 blev förra säsongen en tillbakagång för en skadeskjuten Jamie Benn. Han missade visserligen bara fem matcher, men helt kurant var han med all sannolikhet inte. Det blev till sist 69 poäng på de 77 matcherna, vilket är godkänt men inte mer än så. NHL:s främsta powerforward har potential att återigen tillhöra toppen av poängligan och det ska nog mycket till för att han inte ska ta tillbaka den interna poängligavinsten från Tyler Seguin.

S5MATTIAS JANMARK

Efter en mycket lovande rookiesäsong blev förra säsongen ett enda stort mörker för svensken. Mattias Janmark råkade ut för en skada som tvingade honom till ett helt års vila. Nu är han tillbaka. Även om det säkert tar lite tid för Janmark att helt komma in i matchrytmen är han ett välbehövligt inslag i Dallas matchtrupp igen. En mycket användbar spelare som säkert kan spela till sig en topp sex-roll i den starka forwardsuppsättningen. En riktig joker i ett vasst Dallas.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Ironiskt nog var NHL:s dyraste målvaktspar också ett av de allra sämsta. Nu är emellertid Dallas helfinska målvaktstandem utbytt mot ett finskt-amerikanskt. Antti Niemi har bytts ut mot Ben Bishop och det är förstås ett jättelyft. Helt plötsligt har Dallas en målvakt på samma nivå som det övriga laget. Den drygt två meter långe Bishop har dock haft en förmåga att dra på sig skador, allra helst vid sämsta möjliga tajming, och skulle så bli fallet även den här säsongen kan hela Jim Nills starka lagbygge rasa samman. Håller han sig emellertid undan skadorna är det här ett lag för den absoluta toppen i den västra konferensen. Den här säsongen, vill säga. Bishops slitna kropp gör nämligen att det finns en osäkerhet för hur många starka år han har kvar. Förra säsongens slutspelsmiss berodde till stor del på skador och en defensiv som aldrig riktigt satt under Lindy Ruffs ledning. Nu har, förutom Bishop, starka backen Marc Methot hämtats in och framför allt är mästarcoachen från 1999, Ken Hitchcock, tillbaka i båset. Man kan säga vad man vill om Ken Hitchcocks år i St. Louis, där framför allt slutspelen blev misslyckade, men kanske är det precis honom Dallas hade behövt de senaste åren. Klart är i alla fall att general manager Jim Nill lagt fokus på att stärka lagets defensiv. Med offensiva värvningar som Alex Radulov och Martin Hanzal, kryddat med en återvändare i form av Mattias Janmark, kan vi dock utgå ifrån att det här laget kommer kunna göra en del mål den här säsongen också.


Jamie Benn. Foto: All Over Press

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
30) Ben Bishop
32) Kari Lehtonen

BACKAR:
2) Dan Hamhuis
3) John Klingberg
5) Jamie Oleksiak
6) Julius Honka
15) Patrik Nemeth
23) Esa Lindell
28) Stephen Johns
29) Greg Pateryn
33) Marc Methot

FORWARDS:
10) Martin Hanzal
11) Curtis McKenzie
12) Radek Faksa
13) Mattias Janmark
14) Jamie Benn
17) Devin Shore
18) Tyler Pitlick
20) Brian Flynn
21) Antoine Roussel
25) Brett Ritchie
27) Adam Cracknell
47) Aleksandr Radulov
90) Jason Spezza
91) Tyler Seguin
xx) R.J. Umberger

COACH: 
Ken Hitchock (coach sedan 2017)