Lias Andersson. Lias Andersson.Foto: Kostas Lymperopoulos/CSM/REX

Han kritiserades av lagledningen för sitt spel under rookieturneringen. Nu håller Lias Andersson på att ta revansch under New York Rangers träningsläger.
– Det är inte något jag skyller på utan jag var helt enkelt var jag lite småsliten och småtrött, säger han till hockeysverige.se om kritiken.

Det började inget vidare för Lias Andersson. Efter New York Rangers insats i rookieturneringen i Traverse City tidigare i månaden kritiserades han för sitt spel. Detta efter att laget förlorat tre av fyra matcher och bara mäktat med fem mål framåt. Andersson hade en assist på de fyra matcherna och det imponerade inte på Rangers spelarchef Gordie Clarke.
– Han hade en väldigt genomsnittlig camp. Han kanske är trött eller något, men han kommer att behöva höja sig när riktiga campen startar, löd Clarkes omdöme när han intervjuades av MSG Network efter turneringen.

Nu har Lias Andersson fått testa på att spela med Rangers lite mer på allvar. Natten mot tisdag var assisterade han till Neil Pionks segermål i förlängningen av träningsmatchen mot mot New York Islanders. I natt väntar ny match för 18-åringen då hans New York Rangers möter New Jersey Devils i Madison Square Garden.
– Jag tycker att det varit bra här borta och jag lär mig nya saker hela tiden samtidigt som det är fantastiskt många bra spelare med, så det rullar på, säger Lias Andersson till hockeysverige.se.

Han förstår och köper den kritik spelarchefen Clarke kom med efter rookieturneringen.
– Jag var trött så jag ser inte det som någon kritik direkt. Jag var trött och det står jag för. Det var mycket där ett tag. Bland annat var jag jetlaggad, småsjuk och lite sådana grejer. Men det är inte något jag skyller på utan jag var helt enkelt var jag lite småsliten och småtrött. Det var bara ta det och köra vidare.

Du låter självkritisk, hur ser du på din insats i rookieturneringen och på campen?
 Campen tycker jag har varit bra hittills. Det var bara turneringen innan som var lite halvkass.

Hur har du upplevt omställningen från stora rinkarna här i Sverige till dom små isarna i USA?
– Visst är det en omställning. Det är inte så lätt eftersom det går lite snabbare och en spelas en annan typ av hockey. Det gäller att anpassa sig så fort man kan och ta tips från alla spelare och ledare runtomkring, vad som gäller där ute och göra som dom säger.
– Jag måste ta besluten lite snabbare där ute eftersom, som sagt var, det går lite snabbare. Spelarna är skickliga, starka och det är egentligen ett snäpp upp på alla plan mot vad jag är van med.  

”HÅLLER MIG LITE MER TILLBAKADRAGEN”

Det har även blivit en hel del smällar, men det var också något som han hade förväntat sig.
– Ja, men det är en del av spelet här borta. Det är lite annorlunda spel och visst kanske jag får några extra smällar som jag inte skulle ha fått hemma. Det där har jag inga problem med utan tycker bara att det är roligt, säger den Kungälvsfostrade centern som redan känner att han har kommit bra in i sin nya klubb:
– Det är bra killar och jag känner några stycken av dom sedan tidigare. Vi har ett bra gäng på juniorsidan. Nu när det är lite äldre folk med håller jag mig lite mer tillbakadragen.

Har det ändå varit skönt att ha med sig Malte Strömvall och Robin Kovács under första tiden i Rangers?
– Ja, verkligen. Dom har tagit hand om mig väldigt bra, visat mig runt och förklarat hur saker fungerar här. Det har varit guld värt.
– Nu blev tyvärr Robin nedskickad i dag (läs: igår) så då få jag och Malte klara oss själva ett tag.

Lias Andersson fick alltså chansen att spela med Rangers mot Islanders härom natten. För insatsen fick han beröm coachen Alain Vigneault.
– Jag tyckte att han hade några riktigt bra ögonblick. Han hade bra beslutsfattande på isen, han försöker få saker att hända med pucken och var ettrig när det fanns utrymme för det. Han spelar med lite bett, sa Vigneault till New York Daily News.
– Jag var lite nervös såklart, säger Lias Andersson själv.
– Jag kände redan tidigt vilket liv det är där uppe både på och utanför isen, vilket jag inte riktigt var van vid. Det var häftigt och kul att se hur killarna har det där, hur dom förbereder sig inför match och allt sådant. Det var lite annorlunda jämfört med Sverige, men fantastiskt kul.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”HENKE ÄR EN FANTASTISK KILLE”

Hur upplevde du din insats i matchen?
– Jag tycker att jag spelade bra. Jag försökte spela så enkelt jag kunde och efter hand fick jag mer och mer istid. Dessutom fick jag spela lite i förlängningen och bidra lite till avgörandet så jag tycker att jag gjorde en klart godkänd match.

Vad betyder det att få en assistpoäng med sig från matchen?
– Det är alltid kul att få vara med och bidra, men på den här nivån handlar det bara om att vinna så det här med assist är inget jag direkt tänker på.

Pratade du med coachen om din insats efter matchen?
– Nej, det är inte mycket sådant här borta. Det blir mer att vi tar sådant på mötet efter campen. Nu är det bara fokus på nästa match som är mot New Jersey imorgon hemma i Garden (läs: inatt svensk tid).

Du har träffat Henrik Lundqvist en del i sommar i Göteborg, har du hunnit prata något om vad du hade att förvänta dig då du kom över?
– Inte riktigt i detalj. Vi har hållit kontakten lite, men vi har inte hunnit sitta ner och diskutera saker och ting. Han har tagit bra hand om mig hittills. ”Henke” är en fantastisk kille så det är roligt att honom vid min sida.

Hur har snacket gått om vart du kommer inleda årets säsong, blir det i Frölunda eller Rangers?
– Ärligt talat så har jag ingen aning om hur snacket har gått. Jag har åkt över hit för att försöka ta en plats och stanna så länge jag kan. Jag har inte hört någonting utan jag tar det dag för dag och försöker ta vara på chanserna jag får att spela.

Om du blir erbjuden att spela i farmarlaget, hur ser du på det?
– Det vet jag inte riktigt. Jag har sagt att jag tar det den dagen, ser hur allt känns då och hur planerna är den dagen om jag blir nedskickad eller vad som händer. Det beslutet får jag fatta då tillsammans med folket runt mig.

Om du blir kvar i Rangers den här säsongen missar du då pappa Niklas tröja kommer hissas i taket på Scandinavium den 21 oktober.
– Ja, det hade varit jäkligt surt. Vi får se vad som händer, men i dag finns det många sociala medier som jag kan se det där på. På något vis kommer jag nog ändå kunna vara med även om jag inte är på plats.