Joel Ward.
San José

San José-forwarden kan tänka sig att gå ned på knä: ”Upplevt mycket rasism”

ANNONS

Många NFL-spelare har visat sitt missnöje med presidenten Donald Trump genom att gå ned på ett knä under nationalsången. I NHL har många spelare förhållit sig neutrala i debatten, men en som kan tanke sig att bli en del av protesten är San José Sharks forward Joel Ward.
– Jag har upplevt mycket rasism inom hockeyn, säger han i en intervju med San José Mercury News.

Knästående spelare under nationalsången inför matcher i den amerikanska fotbollsligan NFL har varit ett brännhet debattämne i USA de senaste dagarna. Efter Donald Trumps kommentar om att spelare som går ned på knä under nationalsången borde få sparken av sina klubbar uppskattas mer än 200 NFL-spelare ha gjort precis det inför helgens matcher, skriver nyhetsbyrån AP.

Inom hockeyvärlden har liknande protester uteblivit. Tvärtom valde Pittsburgh Penguins i söndags att meddela att de tackat ja till det årliga besöket hos presidenten i Vita Huset.

”FATTADE ALDRIG OM ATT DET HANDLADE OM HUDFÄRG”

En NHL-spelare som kan bli den första att gå ned på knä är San José Sharks forward Joel Ward, en av cirka 30 svarta spelare i NHL. I en intervju med San José Mercury News säger 36-åringen att han är öppen för det.
– Det är definitivt inget jag skulle utesluta. Jag har själv upplevt mycket rasism inom hockeyn och på daglig basis, säger han.
– Nu har jag inte satt mig ned för att tänka igenom det ännu, men jag skulle definitivt inte säga nej till det.

Ward berättar att rasismen mötte honom redan första gången han snörde på sig ett par skridskor och att den förföljt honom under hela karriären. Ända upp i NHL. När han sköt övertidsmålet som tog hans dåvarande klubb Washington Capitals till andra rundan av slutspelet 2012 fick han ta emot dödshot och rasistiska tillmälen via sociala medier.
– När jag var liten hade jag ingen aning om vad orden betydde innan mina föräldrar förklarade vad det var som hände runt omkring mig. Jag var bara en unge som blev kär i sporten och plockade upp en klubba. Jag fattade aldrig att det handlade om hudfärg, säger Ward som växte upp utanför Toronto.
– När jag blev äldre och tittade mig omkring i omklädningsrummen insåg att jag var den enda svarta killen i hela arenan. Jag har upplevt rasism som barn, som vuxen och jag tror alltid att jag kommer att få uppleva det.

FÅR STÖD AV LAGKAMRATER OCH LAGLEDNINGEN

Fenomenet med knästående NFL-spelare föddes genom San Francisco 49:ers dåvarande quarterback Colin Kaepernick under fjolårets försäsong. Han gick ned på ett knä under nationalsången för att göra ett statement kring sociala orättvisor och hur polisen behandlar svarta i USA. Kritikerna, inklusive Donald Trump, säger att det är att besudla den amerikanska flaggan och nationalsången. Joel Ward håller inte med om det.
– Det handlar inte om det. Det handlar om att skapa medvetenhet om vad människor, som jag själv, går igenom på en daglig basis oavsett om det handlar om att gå till ett köpcenter eller vad som helst, säger Joel Ward.
– Jag har fått uppleva en hel del. Det har hänt en del saker som man kan säga ligger utanför normen. Jag har pekats ut vid olika event, har blivit stoppad och fått rasism rakt i ansiktet.

Både lagkamrater i San José Sharks, coachen Peter DeBoer och general managern Doug Wilson har sagt att de står bakom Joel Ward om han väljer att agera offentligt under nationalsången.
– Man måste ha en öppen diskussion. Man måste prata om det och man måste vara upplyst. Det enda sättet att förbättra situationen är att prata om de här jobbiga situationerna, säger San José Sharks lagkapten Joe Pavelski till Mercury News.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL