Rasmus Dahlin.
SHL

”Uppskattar någon det jag gör så gör det mig både glad och stolt”

ANNONS

Uppmärksammad och hyllad av alla i fjol. Frölundas jättelöfte Rasmus Dahlin steg in i årets säsong med enorm krav på sig. Hur han hanterar alla uppståndelse? Med samma lugn och iskyla som han visar när han spelar ishockey.
– Det händer ibland att någon kommer fram och vill snacka och det uppskattar jag. Uppskattar någon det jag gör så gör det mig både glad och stolt, säger Rasmus Dahlin till hockeysverige.se.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Man undrar om superlativen någonsin kommer att ta slut. Alla hockeykunniga personer som ser Rasmus Dahlin på isen för första gången blir vanligtvis fulla av beundran inför vad 17-åringen från Lidköping är kapabel till. 
Lagkamraten i Frölunda, Joel Lundqvist, har exempelvis sagt att han aldrig tidigare har spelat med en större talang än Dahlin.

Uppståndelsen kring Dahlin har varit enorm det senaste året. Sedan han debuterade för Frölunda i SHL, 16 år gammal, har han hunnit spela JVM och till och med debutera i A-landslaget som en av de yngsta svenska spelarna i Tre Kronor någonsin. Vi pratar alltså om en kille som fyller 18 år först i april nästa år.

Men trots att det skrivs milslånga rader om honom tar Dahlin allt med sitt sedvanliga lugn.
– Förra säsongen var magisk, säger Rasmus Dahlin med ett leende då vi ses i Frölundaborg för en intervju efter en av Frölundas träningar på Campus.
– Jag tror aldrig jag kommer att få uppleva en sådan säsong igen och jag spelade lite bättre än vad jag hade förväntat mig. Från början skulle jag spela i J20, men sedan fick jag komma upp i A-laget. Efter det rullade allt på helt enkelt. Sedan fick jag dessutom chansen i Tre Kronor och det var också magiskt.

Har du hunnit njuta någonting eller har det bara rullat på?
– Jag tycker nog mest att det har rullat på ganska bra. Jag har inte tänkt tillbaka speciellt mycket utan jag ser mest framåt.

Vilka bitar har varit tuffast vid sidan av planen då allt gått så pass fort?
– Det är såklart lite av media-biten. Men jag tycker att jag har vant mig mer och mer så nu känns allt coollugnt. I dag tycker jag att jag känner mig ganska bekväm med media.

Känner man igen dig på stan här i Göteborg och vill snacka hockey med dig?
– Det kan väl hända ibland, men det är inte så mycket ändå eftersom det inte är så jättemycket hockeysnack på restauranger och så vidare. Det händer ibland att någon kommer fram och vill snacka och det uppskattar jag. Uppskattar någon det jag gör så gör det mig både glad och stolt.
– Hockeyintresset här i Göteborg är verkligen jättebra. När vi spelar i Scandinavium är det som vanligt fullt tryck och våra fans är otroliga.


Foto: Tommy Holl/IBL

SLAPPNAR AV PÅ SJÖN: ”HÄNDER ATT JAG FISKAR IBLAND”

Även om Rasmus Dahlin älskar sin nya hemstad har han fått tillbringa sommaren i lugn och ro hemma i Lidköping. Eller ja, ”lugn och ro” är kanske fel ordval.
– Ja, jag var hemma i Lidköping under sommaren, men jag var även över på en landslagsturnering i USA. Det är ändå skönt att få komma hem till Lidköping ett tag. Jag har köpt en ny båt så det har blivit att jag hängt på sjön hela sommaren samtidigt som det var jätteskönt att få komma hem till familjen.

Är du en båtmänniska?
– (Skratt) Jag kan inte säga att jag var det innan jag köpte båten, men nu börjar jag gilla vattnet mer och mer. Det händer även att jag fiskar ibland.

Rasmus Dahlin fick vara med om en näst intill galen upplevelse då han kort efter din 17-årsdag fick chansen i Tre Kronor. Den yngsta debutanten i Tre Kronor är Lennart ”Lillen” Gustafsson. Efter honom var det Rune Lundqvist. Båda två var drygt 16 år vid debuten. Därefter kommer just Dahlin.
– Det var, som jag sa, magiskt att få byta om med alla dom stjärnorna. Det var nog det häftigaste man kan få göra. Jag njöt verkligen.

Var det ett tufft steg att ta ute på isen eller hur upplevde du det?
– Nej, och jag tycker att jag fick en väldigt bra hjälp. Jag spelade i backpar med (Henrik) Tömmernäs som jag hade spelat med under stora delar av säsongen. I Stort sett tycker jag att det gick bra med all hjälp som jag fick.
– Vi spelade mot Vitryssland och dom var tuffa och hårda, men det fungerade bra tycker jag.

Efter din fina säsong i fjol så har förväntningarna på din prestation stigit, hur hanterar du det?
– Ännu så länge tycker jag att det går väldigt bra. Vi jobbar så pass intensivt med vårt lagspel och dom mesta tankarna är på hur vi ska få ihop laget på bästa sätt till nästa match.

Känner du en extra press efter förra säsongens framgångar?
– Nej, det kan jag inte hålla med om. Det är en tuff konkurrens så man får aldrig ligga på latsidan, säger Dahlin med ett leende och fortsätter:
– Jag försöker njuta så mycket som möjligt, men det är, som sagt var, väldigt intensivt så det är mycket annat att tänka på.

Och din målbild den här säsongen?
– SM-guld! svarar han blixtsnabbt och låter mycket övertygande.
– Sedan finns såklart Junior-VM där också men det hade inte varit fel att få ställa sig på Götaplatsen. Det är absolut en dröm som jag har.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 03 maj
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM