Jubel för Leafs. Men slutspelsplats får vänta
Winnipeg

Rivstarten – Toronto körde över Winnipeg i premiären

I fjol gick Auston Matthews och Patrik Laine en jämn holmgång om Calder Trophy som ligans bästa nykomling. När deras lag möttes i NHL-premiären i natt var det klasskillnad. Matthews hade tre poäng när Toronto Maple Leafs körde över Winnipeg Jets med 7–2 på bortais.

Säsongen 2017/18 startade med ett riktigt målfyrverkeri från Toronto Maple Leafs. I öppningsmatchen i MTS Centre i Winnipeg körde man över Winnipeg Jets med 7–2 efter att lagets unga stjärnor suttit i förarsätet. Auston Matthews lämnade isen med tre poäng medan William Nylander och Mitch Marner båda blev målskyttar.

Matthews, som sköt fyra mål i NHL-debuten mot Ottawa Senators för ett års sedan, briljerade och överglänste finländaren Patrik Laine som var han stora konkurrent i fjol. Då lyckades Matthews snuva Laine på Calder Trophy som årets rookie i NHL. I natt stod den nyblivne 20-åringen för ett mål och två assist.

Men det var faktiskt isens äldsta spelare som blev matchens enda tvåmålsskytt. I sin debut för Maple Leafs svarade Patrick Marleau för dubbla mål när Maple Leafs dödade matchen. Efter 1 493 matcher för San José Sharks skrev 38-åringen i somras ett treårskontrakt med Leafs. Åldermannen, som svarade för 27 mål i fjol, visade snabbt prov på sin målfarlighet då han satte 4–0 i andra perioden och 5–0 tidigt i den tredje.

SLÄPPTE IN FEM MÅL I DEBUTEN FÖR NYA KLUBBEN

Gästerna lämnade isen med en 3–0-ledning efter första perioden. Då hade Leafs ändå haft matchens tre första utvisningar, bland annat en tvåa för olaglig utrustning då finländaren Leo Komarov visades ut för att ha haft visiret för högt upp. Winnipeg, som vräkte in 13 powerplay-mål under försäsongen, lyckades inte utnyttja något av sina åtta powerplay i matchen till att göra mål.

När Marleau sköt 5–0 till Leafs 36 sekunder in i den tredje perioden blev Jets debuterande målvakt Steve Mason utbytt till förmån för Connor Hellebuyck. Mason, inplockad som free agent i somras för att stabilisera Jets, släppte in fem mål på 20 skott i sin första match för nya klubben.

Svenskarna då? William Nylanders 3–0-mål i första perioden kom att räknas som matchvinnande medan backen Andreas Borgman lämnade isen med en passningspoäng. Fjolårets bästa rookie i SHL spelade 16.34 i Leafs tredje backpar tillsammans med Connor Carrick i NHL-debuten och hade assist på Auston Matthews avslutande mål. Nylander spelade bara 13.52, mycket beroende att han inte spelar boxplay, en spelform Leafs fick en hel del träning i under natten.

I Winnipeg spelade Tobias Enström 12.38. Patrik Laine hade en assist.

Winnipeg – Toronto 2–7 (0–3, 0–1, 2–3)
Winnipeg: Mark Scheifele (1), Mathieu Perreault (1).
Toronto: Patrick Marleau 2 (2), Nazem Kadri (1), James van Riemsdyk (1), William Nylander (1), Mitch Marner (1), Auston Matthews (1) (Andreas Borgman).