• Publicerat 8 oktober, 2017
  • Skrivet av Hockeysverige
  • 0 Kommentarer
NYTT GULDJUBEL I ÅR? Tre Kronor går för nytt VM-guld i Köpenhamn. Vi har samlat alla tider för hockey-VM på tv-Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Podcasten Vägen till toppen är tillbaka och i det första avsnittet för säsongen möter Camilla Enström ingen mindre än Henrik Lundqvist. I intervjun berättar ”Henke” bland annat om det numera odödliga ögonblicket när William Nylander kastar sig över honom efter att Tre Kronor säkrat VM-guldet i våras.
– Det gick från ett ja- till ett aj-vrål som övergick sen igen till ett ja, säger New York Rangers-stjärnan i podcasten.

VÄGEN TILL TOPPEN PRESENTERAS I SAMARBETE MED BAUER

Förra säsongen spelade Camilla Enström (tidigare Nordlund) in nio djuplodande intervjuer med svenska NHL-spelare. Då fick vi bland annat höra Anton Strålmans berättelse om sjukdomen som nästa tvingade honom att lägga av, Victor Hedman om pressen att draftas tidigt och att behöva leva upp till högt ställda förväntningar och Filip Forsberg om chocken att plötsligt tillhöra en annan klubb efter att ha blivit trejdad.

Nu är Enström tillbaka med en ny säsong av podcasten Vägen till toppen, som presenteras i samarbete med Bauer. I det första avsnittet har hon suttit ned med Sverige stora målvaktsstjärna i NHL, Henrik Lundqvist, för en intervju som både handlar om hans långa resa till världseliten och vad som gjort att han kunnat behålla sin plats där. Men han berör också känslorna kring vårens VM-guld och den euforiska avslutningen på finalen mot Kanada, som Tre Kronor vann efter straffar. Lundqvist berättar om det numera odödliga ögonblicket när William Nylander flyger upp i hans famn.
– Jag tänkte ”I got this!”, men han hoppade en halvmeter högre än jag trodde att han skulle göra. Det gick från ett ja- till ett aj-vrål som övergick sen igen till ett ja, skrattar Lundqvist i intervjun med Camilla Enström.
– I en sån match är det så mycket som släpper, det är som om du drar ur proppen och allt kommer ut. Det är adrenalin, du är nervös och det övergår i en otrolig tillfredsställelse och stolthet.

”ÄR DET VERKLIGEN DET HÄR JAG VILL HÅLLA PÅ MED?”

Just förmågan att hantera press, nervositet och motgång är ett återkommande tema i podcasten. ”Henke” säger att han har fått jobba hårt mentalt för att behålla sin position bland världens bästa.
– Det är en balansgång, helt klart. Vissa spelare är mycket bättre på det där, att inte ta med sig för mycket och att inte älta saker när man lämnar rinken, för du blir inte så mycket bättre av att överanalysera eller försöka hitta svar på allting.

Han berättar också om motgångarna under uppväxten och ögonblicken där han tvivlade på sin förmåga. Han minns framför allt ett ganska avgörande ögonblick som fick honom att bestämma sig för att satsa helhjärtat på sporten.
– Jag ska inte säga att det var ett vägskäl, jag kommer bara ihåg att vi satt och käkade middag hela familjen och hade ett snack med brorsan, mamma och pappa som var på besök i Göteborg: ”Är det verkligen det här jag vill hålla på med?” Jag visste innerst inne att självklart är det hockey jag vill spela, jag ville bara ha det förtydligat av omgivningen. Det var bara att knyta näven lite hårdare, jobba lite hårdare och ha lite bättre inställning.

”SÄMSTA MAN KAN GÖRA ÄR ATT TYCKA SYND OM SIG SJÄLV”

Henrik Lundqvist berättar också om sitt erkänt heta temperament efter nederlag. Det är något han har fått jobba med och vända till något positivt.
– Jag var en ganska dålig förlorare när jag var liten… Eller väldigt dålig. Jag och brorsan är väldigt lika. Vi uttryckte vår frustration och besvikelse ganska tydligt, men det var också något som användes till energi nästa träning och nästa match. ”Nej, jag vill inte känna så där igen”. Så länge man kan tygla den där ilskan eller besvikelse till något positivt så tror jag bara att det är bra, säger ”Henke”.

Han pratar också om vikten av att lära sig hantera motgångar i tidig ålder. I dag tycker han att barn kan bli för curlade inom idrotten, vilket inte ger en rättvis bild av hur det funkar ute i världen.
– Det är viktigt att lära sig det här med att ta motgångar. Ibland känns det som föräldrar tycker att det är så viktigt att deras barn får känna sig bra och vinna hela tiden, men nej, det är viktigt att lära sig att det går både bra OCH dåligt, understryker Henrik Lundqvist.
– Det är viktigt att lära sig hur man tar sig ur något tungt. Den enda jag tänker på nu om det går dåligt i New York är att nästa träning ska jag jobba lite hårdare. Det sämsta man kan göra är att sätta sig ned och tycka synd om sig själv.

Lyssna på podden här:

 

Kika på auktionen där du kan buda hem en signerad tavla av Henrik Lundqvists målvaktsmask: https://www.tradera.com/item/293316/291957246/signerad-henrik-lundqvist-malvaktsmask-tavla