FLYGANDE START. Christian Djoos fick fira med Aleksandr Ovetjkin och Jakub Vrána i NHL-debuten.
Washington

En drömstart på NHL-karriären för svensken: ”Få lite skjuts i självförtroendet”

ANNONS

Hur ser den perfekta NHL-debuten ur?
Christian Djoos kom ganska nära ett drömscenario när han spelade sin första NHL-match med Washington Capitals förra veckan. Mål, assist och utsedd till matchens andra stjärna i mötet med Pittsburgh Penguins.
– Jag ska inte säga att man först bara försöker överleva (skratt), men jag försökte spela enkelt och ha korta byten, berättar han för hockeysverige.se. 

Christian Djoos draftades av Washington Capitals redan 2012. Då som 195:e spelare i sjunde rundan, ett territorium där NHL-klubbar väldigt sällan hittar framtida NHL-spelare. Men drygt fem år senare har den nu 23-årige backen från Gävle inte bara debuterat i NHL – han har gjort succédebut till och med.

Efter att ha spelat två hela säsonger med Washingtons farmarlag Hershey Bears i AHL lyckades han ta plats i Capitals trupp inför den här säsongen. Djoos var petad inledningsvis, men fick på morgonvärmningen inför förra veckans möte med Pittsburgh Penguins beskedet att han skulle få debutera i NHL. Detta med pappa Pär Djoos på läktaren.
– Det var kul när jag fick veta att jag skulle spela och det var något som jag har jobbat länge för. Det kändes bra hela dagen. Jag kände mig lugn och försökte inte stressa upp mig allt för mycket. Sedan blev det väl lite segt eftersom jag längtade efter matchen, berättar Christian Djoos för hockeysverige.se.

”MÅLET NÄR JAG ÅKTE TILL HALLEN VAR ATT GÖRA MÅL”

Washington förlorade visserligen matchen, men Djoos noterades för både mål och assist i debuten. Han utsågs dessutom till matchens andra stjärna.
– Jag följde bara med upp i anfallet och det kändes som deras försvar glömde bort mig lite. När jag fick pucken drog jag bara till och den gick in som tur var, säger han om första målet och erkänner att det var lite nervöst till en början.
– Jag ska inte säga att man först bara försöker överleva (skratt), men jag försökte spela enkelt och ha korta byten. Jag försökte få till ett bra byte och sedan bygga från det. Första perioden började ganska bra och sedan rullade det på.

Vad betyder det mentalt om att få göra mål i debuten?
– Det är alltid skönt. Sedan var det ingenting som jag räknade med, att få göra mål i min NHL-debut. Självklart betyder det ändå att få lite skjuts i självförtroendet. Även om målet när jag åkte till hallen var att göra mål så är det ändå kul när det händer, svarar Djoos som hunnit spela ytterligare två matcher med Capitals efter debuten.

HYLLAR ”BÄCKIS”: ”TACKSAM ATT HAN STÄLLER UPP”

En som stöttade Christian Djoos en hel del innan och under debuten var NHL-stjärnan och tillika kompisen från Gävle, Nicklas Bäckström.
– Han är grym, en superbra kille och riktigt bra mot oss yngre. Har jag några frågor eller behöver någon hjälp så är det bara att prata med honom. Jag är tacksam att han ställer upp och hjälper till med allt.

Resan till NHL har varit lång, mödosam och stundtals tuff. Washington har ett stjärnspäckat lag och det har inte funnits många luckor för Djoos.
– Det har varit en bra tid i Hershey. Washington har haft sina backar och knappt några skador eller sjukdomar alls. Det har inte funnits plats och rum för mig att spela där och det är som är. Vi körde på i Hershey och det fungerade bra, säger Christian Djoos till hockeysverige.se och fortsätter:
– Man sa åt mig att fortsätta köra, utvecklas varje dag och bli bättre för till slut kommer chansen. 

Trots att det tagit två säsonger för Djoos att få chansen i NHL har det aldrig funnits några tankar hos honom att ge upp och återvända hem till Gävle.
– Nej, det tycker jag inte att jag haft. Jag kände att jag hade haft två bra säsonger i Hershey och ville gärna fortsätta. När det sedan var ömsesidigt från Washington, att dom ville förlänga med mig, så var det inget att fundera på.


Foto: Geoff Burke-USA TODAY Sports 

ALDRIG AKTUELLT MED SPEL I BRYNÄS

Det fanns ett rykte inför den här säsongen att Christian Djoos var på väg att återvända till Brynäs, men att det skulle vara så dementerar Washingtonbacken.
– Det var nog mer medias jakt på nyheter. Vi väntade mest på Washington och vad dom skulle säga. Sedan gick det väldigt fort när Washington kom med ett kontrakt. Det kanske drog ut lite i tiden, men det kändes bra då det blev klart.

Hur upplever du själv att du utvecklats under din tid i USA?
– För mig har det varit väldigt bra att spela två säsonger i Hershey. Alla är olika, men jag hade tre bra säsonger i Brynäs. Kollar jag så här i efterhand var det bra att sedan åka över hit och få två år med allt vad det innebär med spel på liten rink och omställningen från svensk till amerikansk hockey.

Första säsongen i Hershey svarade Christian Djoos för åtta mål och totalt 22 poäng på 62 matcher. Förra säsongen blev en succé i AHL för honom. På 66 matcher gjorde han 13 mål och totalt 58 poäng. Han svarade alltså för 45 assist vilket var bäst bland alla backar i hela AHL.
– Förra säsongen spelade jag lite mer, spelade mer powerplay, sex mot fem och så vidare. Det hjälpte till givetvis, men jag hade också lite mer medstudsar långa stunder, säger Djoos med ett skratt.
– Framför allt fick jag mycket mer förtroende, vilket kan göra mycket. Det visade sig inte minst förra säsongen för mig.

ÄNDRADE UPPLÄGGET UNDER SOMMARTRÄNINGEN

Var det så enkelt som att du bara fick ett större förtroende som fick bitarna att falla på plats?
– Ja, dels, men sedan tycker jag att vi har en jättebra backtränare (Reid Cashman) som jobbat med oss yngre spelare varje dag.

När du åkte till årets camp med Washington, hur gick tankarna då jämfört med dom tidigare du varit på?
– Självklart åkte jag dit för att ta en plats. Det var mitt mål. Jag kände att jag hade förbättrat mig fysiskt, vilket jag behövde, så det var ett bra första steg att ta. Sedan försökte jag fortsätta spela mitt spel, vilket klubben också vill att jag ska göra.
– Första veckan på campen fungerade inte så bra, men sedan har det bara blivit bättre.

Christian Djoos har jobbat annorlunda i sommar för att komma ännu bättre förberedd inför årets säsong.
– Tidigare har jag kört lite fysträning med Brynäs. I år har jag bytt så jag körde inte samma upplägg i somras. Egentligen gör jag samma saker, lyfter lite och så vidare, men jag ändrade lite upplägget och bytte till en kille som hjälper mig. Det har fungerat jättebra. Han heter Viktor Långsved och håller själv på med crossfit.
– Det fungerade skitbra i Brynäs också med Magnus Ågren under mina två första säsonger i Hershey, men jag känner att han i stället får fokusera på Brynäs spelare så inte jag tar tid och plats för dom. Nu blev det här ett lyckat drag för mig.

Av allt att döma för Washington Capitals också.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch