• Publicerat 16 oktober, 2017
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
Christian Hedberg. Foto: DANIEL NILSSON / BILDBYRÅN

Kälkhockeyspelaren Christian Hedberg är i fullt fart med förberedelserna inför Paralympics i Sydkorea. Det kommer bli en tuff turnering. Men Hedberg har förmodligen redan gått sitt livs match. En match mot morfinet som han gick segrande ur.
– Jag hade min dotter i bilen och då bestämde mig för att ‘nu måste jag bli ren, annars kanske jag har ihjäl henne’ och då var det inte mycket att välja på, berättar han för P4 Dalarna

Kälkhockeyspelaren Christian Hedberg ingår i det svenska lag som ska representera Sverige vid Paralympics 2018. Det var 2006 som han var med om en otäck olycka som skulle förändra livet totalt. I en radiointervju med P4 Dalarna berättar Hedberg om olyckan och konsekvenserna som följde.
– Jag var ute och klättrade i berg tillsammans med min fru Marie och skulle visa henne hur man gjorde.
– Jag sätter på mig utrustningen och ska visa henne hur man firar ned sig och det bromsar inte utan jag faller tio meter rakt ned och slår av ryggen. Jag får en ryggmärgsskada så att jag är förlamad från ryggen och nedåt.

En riktigt allvarlig olycka som ledde till andra allvarliga konsekvenser. Hedberg blev morfinberoende på grund av alla smärtor. För P4 Dalarna berättar han mer om hur kampen mot morfinet såg ut.
– Det var hemskt. Det var ungefär som du ser på filmer att det kliar i kroppen och du vill liksom klättra efter väggarna och du vill bara slita i kroppen.
– Det går inte att beskriva med ord egentligen, men det är ett helvete, rent ut sagt.

”NU MÅSTE JAG BLI REN, ANNARS KANSKE JAG HAR IHJÄL HENNE”

Kampen mot morfinet blev en kamp för livet. Det finns matcher och så finns det matcher. Kälkhockey-spelaren Hedberg har förmodligen redan vunnit den tuffaste matchen han någonsin kommer delta i.
– Jag bestämde mig en dag när jag satt och körde bil och det flimrade saker omkring för mitt huvud. Jag hade min dotter i bilen och då bestämde mig för att ‘nu måste jag bli ren, annars kanske jag har ihjäl henne’ och då var det inte mycket att välja på.
– Jag avvärjde mig själv, en vecka satt jag hemma. Jag har aldrig mått så dåligt i hela mitt liv.
– Så här i efterhand var det en tung vecka, men det var en bra vecka. 

Han mådde så dåligt att han övervägde det värsta av allt.
– När det var som mörkast var det som att ‘jag tar i mig så mycket tabletter så att jag tar livet av mig’.
– Den känslan finns inte alls i kroppen idag.

”DET LURAR HJÄRNAN HELA TIDEN”

Idag mår han som tur är bättre. Men problemen är fortsatt stora.
– Jag har ont hela dagarna. Jag har smärtkramper. Ibland är det var 30:e sekund, ibland var femte minut.
– Ibland kanske det är uppehåll ett tag och då får man ont för då finns inte smärtan där. Det är jäkligt lurigt, det lurar hjärnan hela tiden.

Kanske kan idrotten som så många gånger förr hjälpa till när livet i övrigt är jobbigt. Hedberg laddar för fullt mot att representera Sverige i sitt andra Paralympics.
– Det ska bli stort. Förra gången hade jag målet att spela två minuter per match. Jag har lite högre mål nu och har tränat mycket mera.
– Nu är jag en del av laget, förut var jag där för att titta på egentligen.

Paralympics avgörs i Pyeongchang, Sydkorea, mellan den 9 – 18 mars 2018.