Alexander Nylander och Jesper Bratt.
Nyheter

Räknar inte med svenska stjärnorna på JVM: ”Skulle bli förvånad”

ANNONS

Det är två spelare som skulle färga Juniorkronorna på JVM i Buffalo. Men förbundskapten Tomas Montén vågar inte tro att Alexander Nylander eller Jesper Bratt görs tillgänglig för turneringen.
– Jag skulle bli förvånad om han är tillgänglig, säger Montén till hockeysverige.se om Nylander.

Den ena blev poängkung på JVM i fjol. Den andra har tagit NHL med storm under hösten. Alexander Nylander och Jesper Bratt, ett fruktat radarpar i AIK:s J18-lag för ett par år sedan, skulle vara två enorma förstärkningar för Juniorkronorna under JVM i Buffalo efter jul om de skulle göras tillgängliga.

Men Tomas Montén är försiktig i sina uttalanden kring duon. Förbundskaptenen, som befinner sig i Kanada på scoutresa, är inte optimistisk gällande deras chanser att komma loss.
– Egentligen är det inte svårt. Jag utgår från spelarna jag har tillgängliga. Skulle det sedan bli så att alla spelare kommer loss så får vi se det som en ren bonus, säger han till hockeysverige.se.

Alexander Nylander skadade ljumsken redan under Buffalo Sabres rookiecamp och hade fortfarande inte gjort säsongsdebut för Rochester Americans i AHL inför den gångna nattens möte med Charlotte Checkers. Har det förändrat Monténs förhoppningar?
– Egentligen inte. Det enda jag har gjort är att införskaffa kontakter i Buffalo. Jag har inte pratat med Alex heller, bara hans agent till och från, säger förbundskaptenen.
– Vi får se hur det ser ut i november. Är han kvar i Rochester då får jag prata med Alex om hur han känner, men jag tror att han kommer att vara i Buffalo då. Jag skulle bli förvånad annars.

EXPERTERNA TROR ATT BRATT BLIR KVAR I NHL

I fallet med Bratt hänger väldigt mycket på hur New Jersey Devils väljer att göra med 19-åringen efter att han spelat sin nionde NHL-match. Om han spelar en tionde match för klubben kommer årets säsong att räknas av från rookiekontraktet, vilket kan bädda för att han skickas till OHL och London Knights, eller till Devils AHL-lag i Binghamton innan dess. Efter den initiala succén med sex poäng på sina tre första NHL-matcher har vänsterforwarden lämnat isen poänglös i fyra raka matcher och fått se sin speltid dala. De flesta experter är ändå överens om att Bratt visat tillräckligt för att förtjäna fortsatt förtroende i NHL.
– Även i sina värsta matcher har Bratt hittat ett sätt att vara effektiv, skriver exempelvis prospects-experten Corey Pronman på The Athletic.
– Han har gett varenda indikation på att han kan vara en effektiv NHL-spelare för Devils den här säsongen och att han kan användas i båda special teams-formerna. Behåll honom och titta inte bakåt.


Tomas Montén. Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Tomas Montén tog aldrig ut Bratt till JVM förra året, då han hade en tuff första halva av säsongen med AIK i Hockeyallsvenskan. Han tror inte att han kommer att kunna göra det den här säsongen heller. Men nu beroende på att han räknar med att ynglingen blir kvar i NHL.
– Som han har spelat under inledningen av säsongen bedömer jag den chansen som liten. Just nu är han inte med i tankarna, säger Montén.

SÅG EN STOR FÖRÄNDRING I BRATTS UPPTRÄDANDE

Han säger att han märkte en stor förändring i Jesper Bratts spel redan i slutet av förra säsongen. Men det var när han dök upp på campen inför Juniorkronornas turnering i USA i juli som han verkligen fick upp ögonen för vilka kliv Bratt hade tagit.
– Jag hade egentligen varit med om samma sak i fjol med Jacob Larsson och Joel Eriksson Ek. De var outstanding för oss och tog sedan plats i NHL och blev kvar där ett tag. Samma känsla fick jag med både Lias Andersson och Jesper Bratt i somras också. Varningsklockorna började ringa, berättar Tomas Montén.
– I Jespers fall märkte man att han hade fått det att lossna självförtroendemässigt. Han har alltid tränat mycket och hårt, men kanske för mycket mängd och för lite kvalité. Nu tog han hjälp av (fystränaren) Andreas Öhgren och det tror jag hjälpte honom att rikta träningen rätt. Sedan tror jag att jobbet med (mentale coachen) Andy Swärd har löst upp en del knutar också. Jesper gick från att vara en spelare som ställde sig mitt i ledet till att bli en som ställde sig först, både på isen och på sidan. Både han och Lias utstrålade ett ledarskap, typ ”ta rygg på mig, jag har det här”.

Även om Montén tycker att lite talar för att Nylander och Bratt ska bli tillgängliga för JVM har han lärt sig att man aldrig ska ge upp hoppet.
– Nej, vi fick ju faktiskt både Elias Lindholm och Filip Forsberg till JVM i Malmö (2013/14), fast de var i NHL. Tommy Boustedt och Peter Forsberg på förbundet har bra kontakt med NHL och (spelarfacket) NHLPA och gör ett väldigt bra jobb i det här.
– Vi kommer givetvis att höra av oss till både Buffalo och New Jersey framåt jul för att lyssna vad de har att säga. Sedan får vi hoppas på det bästa.

På måndag presenterar Tomas Montén den svenska truppen till fyrnationsturneringen i Ryssland i början av november. Det blir genrepet inför JVM.
– Då kommer vi att ta ut de som är intressantast hemma och som vi känner är i behov av att spela. Det gäller att hitta en stomme att bygga kring och får vi sedan tillskott till JVM är det såklart jättekul, säger Montén.

JVM-truppen presenteras den 6 december.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL