Christian Djoos/Bruce Bennett
Washington

Hyllas på alla håll och kanter efter succén: ”Hans hockey-IQ är hans styrka”

ANNONS

Efter två säsonger i AHL fick han chansen i NHL. Och Christian Djoos har verkligen tagit den. Han är den enda backen i Washington som gjort mål så här långt den här säsongen. Nu haglar lovorden in för svensken, som valdes först i sjunderundan av draften.
– Jag tror att spelare som går sent ofta har något att bevisa, säger Capitals assisterande general manager Ross Mahoney till Washington Post.

2012 satt Christian Djoos och väntade på att bli draftad. Han fick vänta ända till sjunde rundan innan Washington Capitals valde honom som 195:a totalt. TSN publicerade nyligen en studie som visade att mindre än tio procent av spelare som blir draftade så sent som Djoos spelar 100 matcher i NHL. Senast Capitals draftade en spelare så sent som spelade över 100 matcher var 2001. Då hette spelaren Johnny Oduya.
– Jag hade väl inga förhoppningar. direkt. Jag tittade bara på draften för att jag visste att jag kunde bli vald, men jag hade en bra känsla faktiskt, säger Djoos till Washington Post.

”EN VÄLDIGT, VÄLDIGT SMART SPELARE”

Tidningen skriver att spelare som blir draftad så sent ofta har någon uppenbar brist i sitt spel. Spelarna stöter även på problem i organisationen då en första- eller andrarunda prioriteras. Men för Djoos, som spelade tre säsonger i Brynäs och två i AHL innan han fick chansen i NHL, kan det ha varit en fördel.
– Jag tror att spelare som går sent ofta har något att bevisa. De vill visa att laget var fel ute och att de skulle blivit valda tidigare i draften, säger Capitals assisterande general manager Ross Mahoney till Washington Post.

Förra säsongen gjorde Djoos 58 (13+45) poäng på 66 matcher i AHL. Den här säsongen har han mäktat med två mål och en assist på sex matcher för sitt Capitals. Det gör att han är den enda backen i laget som gjort mål.
– Ända från att han var ung var han en väldigt, väldigt smart spelare. Christian spelade mycket powerplay och han hade förmågan att hålla i pucken tills en spelare blev fri, säger Mahoney.

BERÖMS FÖR SITT HOCKEY-IQ

När Troy Mann, tränare för Capitals farmarlag Hershey Bears såg Djoos för första gången var han tveksam till att han skulle kunna spela i NHL. Han tyckte att han både var för kort och vägde för lätt. Men det Djoos saknar storleksmässigt tar han igen i sitt spel.
– Jag ser inte att Djoos skulle lägga på sig 13 kilo muskler från ingenstans. Hans hockey-IQ och hans förmåga att undvika tacklingar är hans största styrka, säger Mann.
– Du behöver inte vara stor för att spela NHL i dag, säger lagkamraten Nicklas Bäckström.

Djoos tror själv inte att det hade spelat någon roll när han blev vald.
– Jag vet inte om det hade spelat någon roll om jag hade gått i tredje, fjärde eller sjunde rundan. Jag blev vald och det är allt som betyder något.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch