Marcus Högström.
SHL

Djurgårdens backkugge vill in i Tre Kronor: ”Tycker jag är väl förtjänt av en chans”

ANNONS

Han har varit en av SHL-höstens bästa backar. Nu hoppas Djurgårdens Marcus Högström att det ska ge betalt i form av en landslagsuttagning till Karjala Tournament i morgon.
– Är jag inte med är det bara kriga vidare till nästa samling. Då får jag väl skicka två säsongskort till dem, skämtar Högström i en intervju med hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Djurgården kan se tillbaka på ytterligare en framgångsrik SHL-vecka. Tre raka trepoängare via 2–1-segrar mot Örebro såväl som två gånger om mot Skellefteå gör att laget förankrat sin position som topplag i tabellen. Efter att ha gått in i säsongen med en hel del experttips emot sig har laget visat att man är i toppen för att stanna.

En av de stora anledningarna till att Djurgården varit en så pass stor överraskning stavas Marcus Högström. Den 28-årige backen från Sveg har flera fina säsonger i bagaget, men har tagit ytterligare ett kliv i år och växt ut till en jätte på stockholmarnas blålinje. Han har under hösten snittat överlägset mest speltid av alla utespelare i SHL med 26.37 samtidigt som han har noterats för åtta poäng och varit en kugge på isen oavsett spelform.
– Jag har varit pigg och fräsch samtidigt som vi har spelat bra, så det finns ingenting att klaga på riktigt, säger han till hockeysverige.se om sin höst.

Spelar du bästa hockeyn i din karriär just nu?
– Njaaaa… Det är jättesvårt att säga. Det är klart att det har varit bra tidigare också, men nu när vi vinner blir det ännu mer självförtroende. Är man i ett vinnande lag är det mycket enklare att spela ut och spela mer avslappnat, att våga kunna göra mer saker. Det underlättar absolut.

”EN OTROLIG TRYGGHETSKÄNSLA”

Trygghet, bekvämlighet och bekantskap med spelare, ledare och omgivning är några av anledningarna som förklarar varför Marcus Högström har lyckats så bra. Ser man tillbaka på hans karriär i stort har den kantats av en hel del klubbyten, flyttar och olika äventyr. Men sedan han kom till Djurgården från Almtuna 2014 har han funnit kontinuitet i karriären. Ja, till och med under ett fjolår där han hann avverka sejourer i både KHL och Finland innan han slutligen återvände till Stockholm.
– Här vet de vad de får ut av mig. Många av de saker vi tränar på kan jag efter att ha varit här i många år. Då har jag kunnat addera saker som jag behöver förbättra lite grann. Någonting i år är att försöka höja alla fysvärden. Hockeymässigt är det mer att ta pucken till målet, skapa mer. Ibland har det blivit lite för fancy i stället för att trycka in pucken mot målet, säger Marcus Högström och poängterar vikten av trivseln i Djurgården.
– Jag vet vad jag får här. Jag känner mig väldigt lugn, känner ingen press utan kan spela avslappnat och göra mitt bästa. Jag behöver inte fundera på om tränarna tycker att jag är bra eller inte. Det är en otrolig trygghetskänsla.


Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

”JAG VILL VARA MED TILL HUNDRA PROCENT”

I morgon presenterar Rikard Grönborg den svenska truppen till Karjala Tournament, som spelas mellan 8-11 november. Bland annat Sanny Lindström på C More har i sin blogg lyft fram Högström som en spelare som bör få chansen i Tre Kronor efter sin starka säsongsinledning.
– Absolut, jag vill vara med till hundra procent, säger Högström som har fyra landskamper på CV:et sedan tidigare.

Hur ser du på dina chanser?
– Jag vill inte spekulera så mycket, men jag tycker att jag är väl förtjänt av en chans i alla fall. Det är väl där jag står. Är jag inte med är det bara kriga vidare till nästa samling. Då får jag väl skicka två säsongskort till dem, skrattar Högström med glimten i ögat.

INSPIRERAS AV PHILIP HOLM

En naturlig följdfråga en säsong som denna blir huruvida OS-spel finns på Marcus Högströms radar en säsong som denna. Det gör det, tveklöst.
– Det är det absolut största målet jag har innan vi går in i slutspelet, säger han med en självklarhet som antyder att det funnits i huvudet ett tag.
– Jag kommer att göra allt för att vara med där. Det är det största man kan vara med om som idrottare. Är jag inte uttagen kommer jag inte att gräva ned mig för det, men visst vore det väldigt kul.

Är det här något som har växt fram under hösten när det gått så bra, eller fanns det i tankarna redan tidigare?
– Jag spelade väldigt bra i slutspelet i fjol och kände att det gick väldigt bra efter en strulig säsong. Jag tycker att jag hittade en bra nivå som jag vill ligga på. Under våren och sommaren tog man det inte så mycket på allvar om det skulle bli NHL-spelare eller inte. Men när det blev klart att det inte skulle bli det har jag känt att det är någonting jag ska gå efter.

Landslagsspel skulle givetvis innebära ett skyltfönster ut mot Europa, eller kanske till och med Nordamerika. Marcus Högström testade lyckan i Spartak Moskva i fjol, men fick lämna klubben och KHL efter blott 30 matcher. Det innebär inte att han på något vis är avskräckt från att försöka utomlands igen.
– Absolut inte. En av mina bättre kompisar Philip Holm gör en otrolig resa och det inspirerar en annan också. Jag känner inte att jag är för gammal direkt, utan jag siktar på alla möjliga saker.
– Just nu ligger fokus på att vinna SM-guld med Djurgården. Sedan får man utvärdera mer var man står efter säsongen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games