Connor McDavid.
CCM Hockey

NHL 100 år: CCM:s största spelare – Connor McDavid

ANNONS

I samband med att NHL fyller 100 år tittar SvenskaFans närmare på några av CCM:s största profiler. I dag har turen kommit till ligans kanske största affischnamn just nu, Edmonton Oilers stjärncenter och lagkapten Connor McDavid.

Maurice Richard och Gordie Howe. Wayne Gretzky och Mario Lemieux. Sidney Crosby och Alexander Ovechkin. Olika eror har haft olika stjärnor som har gått head-to-head. Nu har en ny generation börjat ta över NHL och längst fram står Auston Matthews och Connor McDavid i en ny stjärnduell.

Flera år innan McDavid skulle draftas pekades han ut som ett underbarn och en generational talent. Förväntningarna var extrema när han klev in i NHL och kanadensaren har nästan överträffat dem drygt två år senare. Han snittar en bra bit över en poäng per match och har mer eller mindre på egen hand gjort Edmonton relevanta igen.

Men Connor McDavid har bara börjat.

Dominansen i OHL

2012 utsågs Connor McDavid till årets spelare i Greater Toronto Hockey League efter 209 poäng på 88 matcher på minor midget-nivå. Dominansen undgick ingen och McDavid tilldelades ”exceptional player”-status. Därmed kunde han ta klivet in i OHL som underårig, vilket bara John Tavares och Aaron Ekblad hade gjort tidigare.

Som 15-åring gick McDavid etta i OHL:s Priority Selection och hamnade i Erie Otters. Redan under sitt rookieår gjorde han en point per game-säsong, gjorde mest assist av ligans rookies och vann Emms Family Award som årets rookie. Samma säsong blev det spel i U18-VM där han såg till att Kanada vann guld och på vägen dit gjorde han 14 poäng på sju matcher.

I takt med att McDavid utvecklades i rasande fart gjorde Erie Otters detsamma. Det blev inget slutspel under rookiesäsongen, men 12/13 tog man sig till Conference-final. McDavid stod för 19 poäng på 14 slutspelsmatcher och efter 99 poäng på 56 grundseriematcher var kraven på honom höga inför säsongen 14/15.

BLI LAGKAMRAT MED CROSBY, McDAVID & BURNS – GÅ MED I TEAM CCM

Där växlade McDavid upp till en ny nivå. Med C:et på sin tröja blev det 120 poäng på 47 matcher och en skada gjorde att han precis missade förstaplatsen i poängligan. Handskadan – som han drog på sig efter en fight – höll honom borta från spel i sex veckor, men det blev comeback lagom till JVM. Ett stjärnspäckat kanadensiskt lag vann guld på hemmaplan och McDavid gjorde elva poäng på sju matcher, som 97:a i ett mästerskap för 95:or. Det är en bedrift som bara Wayne Gretzky och Eric Lindros har överträffat i Kanada J20-landslag.

Efter guldet återvände McDavid till Erie och rundade av säsongen med ett mäktigt slutspel. Han stod för otroliga 49 poäng på 20 slutspelsmatcher, men inte ens med McDavid i monsterform kunde Erie besegra Oshawa Generals i finalen. Det regnade individuella priser över McDavid och under sommaren draftades han av Edmonton Oilers.

Edmonton lyfter med McDavid

Edmonton Oilers – grovt misskötta och direkt usla under ett decennium – vann jackpoten när man flyttades upp från tredjeplatsen till förstaplatsen under draftlotteriet. Den tidigare så stolta organisationen och den senaste dynastin i ligan såg äntligen hoppet tändas efter alla mörka år.

Det går fortfarande att kritisera hur Edmonton agerar här och där, men effekten av att få in en generational talent är uppenbar. Wayne Gretzky lyfte just Edmonton på 80-talet medan Mario Lemieux och Sidney Crosby har gjort detsamma med Pittsburgh vid två olika tillfällen.

McDavid satte omedelbara avtryck i NHL och Edmonton under sin rookiesäsong, men en oturlig skada gjorde att han bara kom upp i 45 matcher. Hans 48 poäng är desto mer imponerande och vore en klart respektabel nivå för många andra rookies över en hel säsong. Edmonton var visserligen fast i botten av tabellen, men året efter fick man äntligen det där lyftet.

Den gångna säsongen blev säsongen då McDavid växlade upp till en nivå som förmodligen bara Sidney Crosby kan konkurrera på. McDavid höll sig frisk hela säsongen och noterades för 100 poäng – en enastående bedrift i dagens NHL. Oilers kom tvåa i Pacific Division och det spelades slutspelshockey i Edmonton för första gången sedan 2006. Det blev ingen omedelbar succé där, utan Edmonton fick ge sig i andrarundan. Men McDavid hade fått värdefull erfarenhet och belönades med såväl Hart Trophy som Ted Lindsay Award efter säsongen.

Utmaningen i Gretzkys fotspår

Nu har Connor McDavid hunnit påbörja sin tredje säsong och är således inne på det sista året av sitt entry level-kontrakt. Men som sig bör signade han ett nytt kontrakt redan i somras. Han satte sin kråka på ett åttaårskontrakt värt $100 miljoner. McDavids cap hit på $12,5 miljoner är den högsta i ligan – men trots det kan nog Oilers anses ha fått ett rabatterat pris.

McDavid har mer eller mindre på egen hand lyft Edmonton ur misären, men det vilar alltjämt en tung press över honom. I oktober 2016 blev han tidernas yngsta lagkapten i NHL, när han bara hade tagit sina första stapplande steg i Wayne Gretzkys fotspår.

Utmaningen som McDavid står inför är stor. Gretzkys bedrifter kommer aldrig överträffas och att ta rygg på hans 2857 poäng kan minst sagt vara avskräckande. Men McDavid har inte visat några tecken på att han inte skulle vara mogen utmaningen.

Redan under sin första säsong i världens bästa liga visade McDavid sin klass och under det andra året var det inget snack om saken. Connor McDavid är en av de absolut bästa spelarna i världen. Om inte den bästa. Nu ska han bara ge Edmonton den där efterlängtade Stanley Cup-titeln.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL