Oscar Dansk.
Vegas

Efter motgångarna – nu lever svensken drömmen: ”Är ganska häftigt”

ANNONS

På ett år har han gått från ganska utskälld i Rögle till en stor succé i NHL-laget Vegas Golden Knights. För hockeysverige.se berättar sensationen Oscar Dansk om de snabba kasten, skillnaden på SHL och NHL och den oturliga skadan som drabbat honom.
–  Det känns otroligt spännande nu då jag har fått känna på hetluften på riktigt, säger han.

Oscar Dansk, med Väsby som moderklubb, försökte slå sig in på allvar i NHL redan säsongen 2014/15. Då representerade han Columbus organisation. Vid den tidpunkten blev det inget NHL-spel utan efter säsongen återvände han hem till Sverige och spel för Rögle under två säsonger. I början av juli stod det klart att Columbus släppte rättigheterna på honom som istället plockades upp av nya NHL-laget Vegas, vilket blev Dansk lycka. Nu har han gjort succédebut i NHL för sin nya organisation där han startat tre matcher och har en räddningsprocent på 94.6. Men själva debuten fick han göra då Malcolm Subban skadade sig. Tråkigt nog för Oskar Dansk går även han nu skadad efter att ha fått kliva av under mötet med New York Islanders.
– Jag åkte på en underkroppskada mot Islanders. Jag kan inte gå in så mycket mer på det. Det får laget gå ut med i så fall, berättar Oscar Dansk för hockeysverige.se när vi når honom för en intervju i spelstaden Las Vegas.

När det i somras stod klart att Dansk skulle få chansen i Vegas organisation var målet för honom glasklart, han skulle till NHL.
– Jag åkte över för jag hade chansen att skriva på ett NHL-kontrakt. Det är min dröm att få spela i NHL och har så alltid varit. Jag ville verkligen ta en chans till när Columbus droppade mina rättigheter. Förhoppningen när jag åkte över igen var såklart att få spela i NHL.

Vad skiljer dig som målvakt idag jämfört med då tillhörde Columbus och där inte fick chansen i NHL?
– Sedan jag var här senast och då spelade i ett AHL-lag (Springfield Falcons) har jag blivit mognare som person på ett bra sätt. Jag blir ju äldre och lär mig givetvis hela tiden mer och mer. Jag har lärt mig bättre att hantera både motgångar och framgångar, men även hur jag ska forma mitt spel för att det ska bli så bra som möjligt.

Du tycks fungera väldigt bra i det spel som är i Nordamerika, upplever du själv att din spelstil passar bra där borta?
– Jag tycker att det spelas en rolig hockey här borta. Speciellt känner jag att det har varit otroligt roliga matcher att spela när jag nu fått chansen att spela några i NHL.
– Däremot tycker jag inte min spelstil passar det ena eller andra bättre. Jag tycker att jag passar väldigt bra i Sverige och Europa också. Det är kanske små grejer som jag måste justera när jag är på ena eller andra rinken.

Justerar du spelet lite då du kommer över till AHL och NHL?
– Inte så jättemycket. Det handlar om små detaljer som jag jobbar på med målvaktscoachen (Dave Prior) jag har här borta. Han har frekvent varit på mig om egentligen allting. Ser han någonting så har han varit på mig direkt och han är väldigt ärlig mot mig. Jag tycker att vi har hittat varandra bra nu.

Oscar Dansk gjorde två säsonger i Rögle mellan 2015 och 2017. Två säsonger som han ser som nyttiga och att det fick honom att mogna en del trots att han avslutade förra säsongen som tvåa bakom Anders Lindbäck.
– Ja, det tycker jag faktiskt. Jag fick lite grejer som jag letade efter under mina säsonger i Rögle. Jag ville utvecklas genom att kanske sakta ner lite grann. Med tanke på att det är lite mindre matcher i SHL så fick jag mer tid för träning.
– Det sa jag redan då jag kom dit till målvaktstränaren Magnus Wennström. Vi satte igång en liten plan och sedan jobbade vi väldigt frekvent med detaljer i mitt spel under dom här två säsongerna, vilket jag är glad över.

Trots att Oskar Dansk inte bott länge i Las Vegas stortrivs han redan med livet både på och vid sidan av isen.
– Det har fungerat bra. Jag har Oscar Lindberg här och även William Karlsson som jag känner sedan länge. Sedan jag kom upp från min tid i AHL med Chicago har man tagit hand om mig väldigt bra, vilket dom även gjorde på training-campen.
– Dessutom är det ett jätteskönt lag, management, tränare och allting så det finns alla möjligheter att lyckas här.

Hur upplever du intresset kring laget i stan?
– Det har faktiskt varit väldigt bra. Jag ser ofta folk med Vegas-hoodies eller kepsar på sig här. När vi har spelat matcherna här hemma har det varit ett otroligt tryck. Det har varit fullsatt varje match och man märker att staden är glad att ha ett professionellt ishockeylag.

Malcolm Subbans skada ledde till Oscar Dansks NHL-debut.

Hur gick tankarna när du blev uppkallad från AHL för att eventuellt göra NHL-debut?
– Jag tänkte väl inte så mycket just då. Jag visste att (Marc-André) Fleury var skadad och Malcolm (Subban) skulle slipa till det för att bli riktigt bra.
– Klart att det ändå är kul varje gång jag blir uppkallad eftersom det är en möjlighet för mig att visa upp mig. Nu spelade Malcolm bra i St. Louis-matchen då jag fick hoppa in. Nu skadade han sig tyvärr och självklart var det väldigt speciellt att få hoppa in. Det var många tankar som gick genom huvudet då.

Hann du bli nervös eller höll du huvudet kallt?
– Kallt var det nog inte utan det var nog ganska så hett, skrattar den 23-åriga målvakten och fortsätter:
– Det var mycket grejer som gick runt i skallen då, men det fungerade bra.

Efter debuten har Oscar Dansk spelat ytterligare tre matcher innan han blev skadad i matchen mot New York Islanders.
– Det har gått bra, men visst var det fortfarande lite nerver i början av matchen mot Chicago. Ju längre matcherna har gått, speciellt mot Chicago, har jag känt mig mer och mer bekväm.
– Mot Colorado kände jag mig mer bekväm redan från start. Senast, mot Islanders, kändes det också väldigt bra så jag har hela tiden haft en bra känsla.

Du är skadad nu, men hur går tankarna för resten av säsongen?
– Det känns otroligt spännande nu då jag har fått känna på hetluften på riktigt. För mig handlar det om att komma tillbaka så snabbt som möjligt och hoppa på tåget igen, jobba hårt varje dag.
– Jag har ett ettårskontrakt så det gäller att ge allt nu och göra ett så bra intryck som möjligt.

Du utsågs till en av matchens stjärnor mot Colorado då ni vann med 7-0, har det varit mycket media kring dig efter det?
– Jo, det har varit mycket media här i Vegas faktiskt. Det handlar nog om att generellt många är intresserade hur det går för oss. Nu är det inte bara jag som varit duktigt utan hela laget har spelat otroligt bra.

Det låter på dig som det är ganska kul med hockey just nu?
– Ja, det är ganska häftigt. Att få spela i NHL är såklart en dröm som gått i uppfyllelse. Tyvärr missade jag en dejt med (Henrik) Lundqvist när vi mötte Rangers, men det kommer kanske fler chanser, avslutar Oscar Dansk med ett lätt skratt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch