Alex Friesen.
Nyheter

Leksands nya kelgris: ”Fansen ger en extra boost”

ANNONS

Han har fört en anonym tillvaro i AHL de senaste säsongerna. I Leksand har kanadensaren Alex Friesen däremot blivit en ledande spelare som snabbt fått många fans bland supporterskaran.
– Det är alltid kul att spela när det finns fans på plats som supportar oss. Det ger en extra boost, säger Friesen till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Alex Friesen har varit en av Leksands positiva utropstecken den här säsongen. När han kom till Sverige var han en relativt okänd som spelare efter att ha tillbringat största delen av de senaste säsongerna i AHL. Nu har han blivit rejält varm i kläderna i Leksand och har vuxit ut till en favorit för hemmapubliken i Tegera Arena. Så här långt har den 26-åriga kanadensaren svarat för fem mål och totalt 14 poäng på 15 matcher i Hockeyallsvenskan. På det är han poängbäst i Leksand.

En av anledningarna till att Alex Friesen över huvud taget hamnade i Leksand var en av klubbens tidigare målvakter.
– Jag visste en del om Leksand innan jag kom hit eftersom jag spelat med några i American Hockey Leauge som är svenskar. Framför allt pratade jag med Jocke Eriksson som spelat här tidigare och han gav mig lite inside information om vad jag hade att förvänta mig då jag kom hit, säger Leksandscentern och fortsätter:
– Det han sa var att Leksand är en liten stad som har en bra organisation men framför allt är en riktigt bra hockeystad. Han sa egentligen bara positiva saker vilket också var en av anledningarna till att jag kom hit.

FANSEN GER EN EXTRA BOOST

Hur har du upplevt första tiden i Sverige och Leksand?
– Så här långt har den varit bra. Jag tycker att vi kommit ihop bra som lag nu och då har vi även fått resultaten med oss. Vi spelar bättre som lag och när vi vinner så är det också lite roligare att komma till rinken.

Vad hände med Leksand inledningsvis då ni tycktes hitta sätt att förlora matcher?
– Jag vet egentligen inte, men så här är det i hockeyn ibland. Jag tror inte vi var riktigt sammansvetsade som lag i början och kände för mycket press på oss.
– Vi hade även en del nya spelare, men jag kan inte peka just en sak som det handlade om. I alla fall är det skönt att vi har lyckats vända på det eftersom det bara är 52 matcher och du måste börja vinna förr eller senare om du ska vara med i toppen, säger Friesen som även trivs vid sidan av isen.
– Leksand är en liten stad så jag har redan varit runt över allt här nu (skratt). Det finns allt jag behöver här och bostadssituationen för mig i bra där jag har många av mina lagkamrater som bor runt omkring där jag bor på Leksands Strand.

Leksand har också speciella fans…
– Ja, verkligen. Överallt dit vi kommer möts vi av folk med Leksandströjor. Det är alltid kul att spela när det finns fans på plats som supportar oss. Det ger en extra boost. Speciellt i kväll, under matchen mot Björklöven, när det var utsålt så var det en härlig atmosfär.

Har du mött något liknade i Kanada?
– Nej, inte som sjunger som fansen här gör. Jag har spelat i några arenor där det varit hög ljudnivå, men det är inte samma sak som när fansen sjunger och skriker här i Sverige.


Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson

HAR GJORT EN NHL-MATCH

Alex Friesen är också positivt över den nivå som Hockeyallsvenskan håller.
– Jag tycker att det är en bra liga vilket jag också visste om innan jag kom hit. Det är många bra spelare som spelar här och framförallt är det många unga spelare som man ser är riktigt talangfulla. Jag visste att det skulle bli en omställning för mig men det var något som jag också såg fram emot.
– Det som överraskat på mig är hur hög nivå det är på skickligheten hos många spelare i den här ligan. Framför allt då hos våra unga spelare i Leksand. Sedan är nog spelarna i American Hockey League lite större och det blir lite mer fysiskt spel på dom mindre rinkarna. Jag tror absolut ändå att många av dom skickliga spelarna här skulle vara bra spelare även i AHL.

Det har blivit en NHL-match för Alex Friesen med Vancouver. Det var under säsongen 2015/16.
– Det var roligt att få chansen och något jag absolut kommer komma ihåg hela livet. Både mina vänner och familj kom till matchen för att se mig spela så det var en fin upplevelse.
– Vi mötte Minnesota Wild hemma och jag tror att vi förlorade med 4-2 eller om det var 5-2, tyvärr.

Är du besviken över att inte spela i NHL i dag?
– Självklart är det mitt slutmål att spela i NHL. Senaste säsongen var ganska tuff för mig, men jag gillar fortfarande mycket att spela hockey och ser spel här som ett bra steg för mig att ta. Jag hoppas att vi i Leksand kommer göra en riktigt bra säsong, men sedan vet man aldrig vad som händer i framtiden.

Har du några från din familj här?
– Nej, men min flickvän kommer hit i december för att sedan stanna här resten av säsongen. Jag har däremot haft flera från min familj som varit här och hälsat på. Min bror och syster kommer hit om två veckor, mina föräldrar kommer över i nyår. Sedan har jag även haft min moster och morföräldrar här tidigare i år. Så jag har haft några besök här redan vilket varit riktigt kul, avslutar Friesen med ett leende.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL