Meghan Agosta.
CCM Hockey

NHL 100 år: CCM:s största spelare – Meghan Agosta

ANNONS

I samband med att NHL fyller 100 år tittar SvenskaFans närmare på några av CCM:s största profiler. I dag har turen kommit till en av tidernas bästa damspelare – Kanadas Meghan Agosta.

På herrsidan har Kanada dominerat världshockeyn med guld vid tre av de fyra senaste OS-turneringarna. Men damerna är snäppet värre och stoltserar med fyra raka OS-guld.

Kanada går givetvis för ett femte guld i Pyeongchang i Sydkorea om några månader. Men nu gör man det, för första gången någonsin, utan ikonen Hayley Wickenheiser. Efter en lång och framgångsrik karriär slutade den numera 39-åriga centern i början av året. Inte heller Jayna Hefford finns kvar i laget. Duon har representerat Kanada i samtliga fem turneringar sedan damhockey blev en del av OS 1998.

Nu är det dags för en ny generation att bära fanan vidare, men man gör det inte utan respekterade veteraner. Meghan Agosta gjorde sitt första OS 2006 och har alltså hunnit med tre OS-guld. Hon har gjort stora avtryck även utanför OS-hockeyn och 30-åringen lär få en nyckelroll i februari.

Bäst i NCAA:s historia

Som ung tjej började Meghan Agosta först med konståkning, men det var hockey som lockade och föräldrarna lät henne så småningom byta sport. Under uppväxten fick hon främst spela i pojklag, då flicklag inte alltid fanns. Men när hon blev äldre öppnade sig möjligheterna och i början av 00-talet började hon göra avtryck.

Agosta slog sig in i Provincial Women’s Hockey League och 2003 gjorde hon det matchvinnande målet när Team Ontario vann Canada Winter Games, ett multisportevenemang där landets provinser tävlar mot varandra i olika sporter. I samma veva gjorde Agosta även avtryck på inlines, och vann 2004 VM-guld med det kanadensiska inlineslandslaget.

Därefter vankades det college och spel för Mercyhurst University – där det omgående blev succé. Under sin första säsong – 06/07 – stod Agosta för 74 poäng (38+36) på 35 matcher. Hon blev därmed den första förstaårsspelaren att vara en av de tre finalisterna för Patty Kazmaier Award, som delas ut till den främsta kvinnliga collegespelaren i USA.

BLI LAGKAMRAT MED CROSBY, McDAVID & BURNS – GÅ MED I TEAM CCM

Åren inom collegehockeyn blev framgångsrika för Agosta. På 134 matcher gjorde hon hela 302 poäng (157+145) och blev nominerad till Patty Kazmaier Award vid fyra tillfällen. Poängen trillade alltså in i en stadig ström och efter några år stod hon där som NCAA:s poängbästa spelare genom tiderna. Noterbart är dock att Jennifer Botterill och Jenny Potter har gjort mer poäng – men damhockeyn var inte en NCAA-sanktionerad sport förrän 00/01.

Efter collegeåren gick flytten till CWHL och Montreal Stars, där hon fortsätter att ösa in poäng. Debutsäsongen resulterade i 80 poäng på 27 matcher och hon belönades med Angela James Bowl, som delas ut till den poängbästa spelaren. Samma säsong tog Stars hem Clarkson Cup och säsongen efter blev hon den första spelaren att vinna Angela James Bowl vid två tillfällen.

MVP under hemma-OS

Meghan Agosta har varit en väldigt framträdande spelare inom collegehockeyn och CWHL, men de största framgångarna har kommit med Kanadas landslag. Den dominerande nationen inom hockeyn stoltserar med fyra raka OS-guld, och Agosta har varit en del av de tre senaste trupperna.

Redan 2006 blev det OS-debut och som Kanadas yngsta spelare gjorde hon hattrick på sin 19-årsdag. Turin-OS var Agostas första guld – och gav en rejäl skjuts på karriären. Hon vann alltså OS-guld innan hon började spela collegehockey.

Den stora OS-prestationen kom fyra år senare, hemma i Vancouver. På fem matcher stod Agosta för nio mål och totalt 15 poäng. Hon vann poängligan och blev utsedd till såväl OS bästa forward som mest viktiga spelare. Hennes nio mål är den bästa noteringen genom tiderna under ett OS.

2014 gav ett nytt OS-guld, men den här gången fick Agosta nöja sig med tre mål. Det räckte dock till en plats i All Star-laget.

Det är OS-bedrifterna – i synnerhet prestationerna 2010 – som står ut i Agostas internationella karriär, men hon har även hunnit med flera VM. Där har det däremot bara blivit två guld. Istället viktar det över mot finalförluster med sex silvermedaljer.

Ska ta över efter ikonerna

Om några månader väntar det med största sannolikhet ett fjärde OS för Meghan Agosta. Hon har blivit uttagen i den preliminära förhandstruppen och borde rimligtvis spela en hyfsat stor roll i ett kanadensiskt lag som för första gången någonsin går in i ett OS utan Hayley Wickenheiser och Jayna Hefford.

OS 2018 blir även en ny erfarenhet för Agosta. 2014 tog hon nämligen ett steg tillbaka från hockeyn för att prioritera sin civila karriär. Under de senaste åren har hon visserligen representerat Kanada under VM, men har fokuserat på sitt heltidsjobb hos Vancouver-polisen. Sin hockey har hon spelat i tre olika lag, ett pojklag, polisens lag och hennes brors veteranlag. När det vankas landslagsspel tar hon ledigt från jobbet.

Nu är Agosta en av veteranerna hos de regerande mästarna och ska ta över efter ikoner som Wickenheiser och Hefford. Det är inte den enklaste uppgiften, men Agosta kommer med såväl stor erfarenhet som kompetens. Hon kan fortfarande näta och lär bli en nyckelspelare både på och utanför isen när Kanada går för sitt femte raka OS-guld.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga