LEGENDARER PÅ PODIET. Peter Forsberg och Daniel Alfredsson höll hov i Globen.
Ottawa

”Foppa” och ”Affe” utesluter inte återkomst: ”Kan inte jobba med nåt annat lag än Modo”

ANNONS

De är två av Sveriges största hockeylegendarer som har lämnat sporten. Men varken Peter Forsberg eller Daniel Alfredsson utesluter en comeback på ledarsidan. Förutsatt att det blir i några av klubbarna de har närmast hjärtat.
– Jag skulle inte kunna jobba med något annat lag än Modo här i Sverige, säger ”Foppa”.
– Jag ser det som svårt att lämna Ottawa igen, menar Alfredsson.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Colorado Avalanche och Ottawa Senators möts i Globen. Då är det inte mer än naturligt att respektive klubbs största svenska spelare genom tiderna är på plats. Nej, vi talar inte Gabriel Landeskog eller Erik Karlsson. På onsdagen var det i stället Peter Forsberg och Daniel Alfredsson som höll hov för journalisterna när NHL-lagen valde att ställa in sina isträningar.

Gemensamt för de bägge legendarerna är att de följde upp karriärerna med att ta jobb i varsin klubbledning. Forsberg i moderklubben Modo och Alfredsson i Senators och även som rådgivare åt Tre Kronor under World Cup för ett drygt år sedan. Tidsbrist fick bägge två att lämna sina uppdrag.
– Det var kul att få en inblick i hur det ser ut på kontorssidan. Sedan var det för en fråga att om jag ville utveckla den biten skulle jag behöva lägga ännu mer tid, säger Daniel Alfredsson.
– Med familjen kände jag att det inte var rätt tid just nu. Jag har en liten timeout från hockeyn nu, men följer den på tv. Det blir mest att man lägger tid på barnens hockey, att jag coachar dem.

OS-DEBUTERAR SOM EXPERTKOMMENTATOR

Peter Forsberg jobbade som assisterande general manager till Markus Näslund i Modo mellan 2011 och 2016. Även där var det till stora delar ett familjebeslut att lämna sporten.
– Mina kids är fem, tre och ett nu, så det blev svårt att kombinera allt det där med de investeringar jag har gjort, plus att jag inte skulle kunna jobba med något annat lag än Modo här i Sverige. Jag var där i fem år och på slutet var det nästan omöjligt att åka upp när fästmön var gravid och vi hade två småttingar hemma, så det slutade med att jag hoppade av, förklarar han.

”Foppa” kommer att göra en mindre comeback i hockeysammanhang i februari. Efter fyra OS som utövare debuterar han som expertkommentator för Discovery under vinterspelen i Sydkorea.
– Det blir otroligt roligt för mig att komma så nära laget och turneringen även fast jag inte är på isen. Jag spelade hockey sedan jag var fyra år och haft en pappa som var coach, så jag tror jag har något att tillföra lite grann när det kommer till att kommentera små detaljer och hur lagen spelar. Det blir kul att få testa på en hel turnering.

”MAN FICK EN INBLICK I HUR MYCKET TID DET TAR”

Ingen av de båda 44-åringarna utesluter att de kan återvända till en mer framträdande position inom sporten. Förutsatt att förutsättningarna är de rätta.
– För min del kommer det alltid att finnas ett intresse, sedan om det passar… Jag ser det som svårt att lämna Ottawa igen. Familjen är rotad där och barnen går i skola, så kommer det ett tillfälle förr eller senare och det passar in är det inte omöjligt. Hockeyn kommer jag alltid att ha en väldigt stor passion för, konstaterar Daniel Alfredsson.

Han får medhåll av Peter Forsberg.
– Nån gång kanske… Men precis som Daniel var inne på, när man jobbade med det fick man en inblick i hur mycket tid det tar och hur mycket de här personerna som är GM och assisterande GM lägger på hockeyn. Man måste vara beredd att göra det och jag är inte där nu. Ska man göra det måste man lägga ned den tiden. Annars blir man ifrånsprungen. Just nu har jag inte den tiden.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch