Nicklas Lidström, Erik Karlsson och Gabriel Landeskog.
Ottawa

”Lidas” nya uppdrag: ”Roligt att stå nära action”

ANNONS

Det är bara ett fåtal timmar kvar tills Colorado och Ottawa drabbar samman på svensk mark. En extra speciell match för de svenska lagkaptenerna Gabriel Landeskog och Erik Karlsson. 2009 var Detroits tidigare lagkapten Nicklas Lidström med om samma upplevelse. Nu är han tillbaka i Globen, i en ny roll som TV-expert. Hockeysverige.se träffade back-legendaren inför nedsläpp. 
– Det blir ännu bättre när det är två svenska kaptener som får vara här och representera sina lag.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Säsongen 2009 öppnade Detroit och St. Louis NHL-säsongen i Sverige. Nu är Nicklas Lidström återigen på plats i Globen för NHL-hockey.
– Jag fick vara här med Red Wings där jag spelade så många år. Att få visa runt laget på stan, visa upp Stockholm och även få representera Red Wings här hemma inför svenska fans, det uppskattade jag, berättar ”Lidas” när han minns tillbaka.

Men ikväll, när pucken släpps i Globen, har Lidström en helt annan roll än 2009. Nu är back-legendaren TV-expert i Viasat och ska bevaka dubbelmötet mellan Colorado och Ottawa.
– Väldigt kul. Framför allt väldigt kul att det är NHL-hockey här i Globen igen. Det blir ännu bättre när det två svenska kaptener som får vara här och representera sin lag också. Så jag ser fram emot det här. Och kul för fansen i Sverige och i Stockholm, som får se NHL-hockey live igen.

Lidström har tidigare varit involverad i Viasats sändningar. Men ikväll tar han plats mellan båsen. Från platsen precis vid isen ska han ge sin analys av lagen, och framför allt lagets respektive kaptener, Gabriel Landeskog och Erik Karlsson.
– Det ska bli kul. Roligt att stå nära action, att vara nära isen igen och se hur fort det går. Man får ett litet annat perspektiv än när man sitter på läktaren, så det ser jag fram emot.

Precis som Landeskog och Karlsson så var han själv lagkapten i Detroit. Och dessutom den första europé att vinna Stanley Cup som kapten. Lidström vet att det är en annorlunda match som väntar för de svenska kaptenerna.
– Jag tror att det är väldigt speciellt för båda två. Jag tror det är väldigt speciellt för de också att få spela NHL-hockey i Sverige. Det tror jag de uppskattar väldigt mycket.


Erik Karlsson hälsar på de svenska NHL-fansen. Foto: Jonathan Näckstrand / Bildbyrån

”OERHÖRT KUL FÖR DEN SVENSKA PUBLIKEN ATT FÅ SE ERIK”

För hockeysverige.se berättar Lidström även hur han ser på de båda kaptenerna. Erik Karlsson håller han som en av de absolut bästa i hela NHL.
– Det tycker jag absolut. En otrolig dynamisk spelare som är kul att se. Kul för fansen att få se. Han är väldigt orädd i sitt spel, lugn och cool med pucken. En fantastisk skridskoåkare som kan leda anfallen och följa med upp i anfallen och ändå vara först tillbaka på grund av sin skridskoåkning. Så oerhört kul för den svenska publiken att få se Erik.

Erik Karlsson avslutade förra säsongen med ett helt fantastiskt slutspel för sitt Ottawa. Superbacken var nära att leda sitt Ottawa hela vägen till Stanley Cup-final. För Gabriel Landeskog var fjolåret något helt annat. Ett omtumlande år där Colorado slutade toksist i hela NHL. Säsongen avslutades dock med ett VM-guld i Tre Kronor, och i år verkar Landeskog och Colorado ha fått bättre ordning på pusselbitarna.
– Jag tycker det är kul för honom att få vara ledare för sitt lag och jag tycker att han leder efter exempel på isen, på det sättet han spelar. En väldigt fysisk spelare och man ser att de får ut allt utav honom i varje match. Så otroligt kul att komma och se honom här också, att se två svenska kaptener som är här.


Lagkapten Landeskog. Foto: Jonathan Näckstrand / Bildbyrån

”DE KOMMER HA EN CHANS ATT SLÅSS OM EN SLUTSPELSPLATS”

För Detroit Red Wings var fjolåret heller ingen höjdare. Laget missade slutspel för första gången på 25 år. Efter en fjärdedel av årets grundserie så ligger Lidströms gamla lag strax utanför en slutspelsplats.
– I år har de spelat helt okej tycker jag. Laget började väldigt starkt, sedan var de inne i en svacka och förlorade några matcher på raken, men sedan har de lyft sig igen. Serien är såpass jämn att de kommer ha en chans att vara där och slåss om en slutspelsplats. Men det kommer krävas mycket från hela laget för att ta sig dit.

När ”Lidas” avslutade karriären 2012 så var det Henrik Zetterberg som tog över kaptensbindeln.
– Han är deras ledande spelare. Han leder fortfarande laget och betyder väldigt mycket. Dels på isen naturligtvis men även i omklädningsrummet som ledare. Han och även Kronwall (Niklas) är det lite äldre gardet i Red Wings nu som är ledarna som ska leda laget också.

”DET GÖR MATCHEN ÄNNU MER SPÄNNANDE”

Men ikväll är det Colorado och Ottawa som står i fokus. Så hur tror expert Lidström att den första matchen slutar?
– Svårtippat. Det är otroligt svårtippat. Det ska bli kul att se Duchene (Matt) som fram tills i söndags spelade i Colorado. Han har varit där så pass länge och kommer nu att möta sitt gamla lag. Det gör matchen ännu mer spännande att se. Jag har inget tips än så länge, men det ska bli kul att se i alla fall.

Kanske kan det bli ett scenario där Duchene sänker sitt gamla lag.
– Det är mycket möjligt. Han kommer säkert att få chanserna. Jag kan tänka mig att han kommer att spela powerplay och få de offensiva chanserna.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL