Fredrik Stillman – Old School Hockey
Foto: Bildbyrån & Anders Wiklund/FLT
Old School Hockey

Var med och vann Sveriges första OS-guld – Fredrik Stillman Old School Hockey

ANNONS

Han var med att föra upp moderklubben HV71 i elitserien och fanns även med då klubben tog sitt första SM-guld 1995. Utöver det har han vunnit två VM-guld, ett OS-guld och hunnit med att vara utlandsproffs. Idag är han assisterande tränare i HV71 och för OLD SCHOOL HOCKEY minns Fredrik Stillman tillbaka på sin karriär.

I HV71:s guldlag från 1995 så hittar vi dagens gäst i OLD SCHOOL HOCKEY. Fredrik Stillman, för det är han som är dagens gäst, spelade 156 A-landskamper och inte mindre än 17 A-lagssäsonger i HV71. Han var med i 565 elitseriematcher och på dom matcherna gjorde han sammanlagt 287 poäng.

Tidigare förbundskaptenen Curt Lundmark kallade honom för den perfekte lagspelaren och att Stillman är en av våra största backar genom tiderna. Numera är han assisterande tränare i moderklubben HV71.

Jag kan tänka mig att ungefär när du tog dina första skridskoskär hemma i Jönköping så bildades HV 71 efter en hopslagning av Stefa, Vättersnäs (slogs samman redan 1967), Husqvarna och Norrahammar. Vad är ditt första minne av HV 71 som klubb?
– Jag vet faktiskt inte vad mitt första minne var av HV71 som klubb direkt, men ett minne som etsat sig fast är när HV71 mötte Leksand hemma i Rosenlundshallen i någon kvalmatch och Leksand vann med 9-2.
– Men det jag också minns var att det alltid var en publikfest när HV spelade här hemma och det var riktigt kul att vara med och titta.

Fredrik Stillman i en match mot Djurgården 1986. Foto: Bildbyrån

Tillhörde du någon gång den klassiska supporterskaran som gick under namnet ”klapp och klang”?
– Nu kom jag med i a-laget så pass tidigt men visst stod jag vid sidan om ”klapp och klang” och sjöng med lite försiktigt när jag var 12-13 år, säger Stillman med ett leende.

CYKLA VAR INGA PROBLEM

Du är uppvuxen i Taberg utanför Jönköping, var det naturligt trots det att spela med HV71 redan som ung grabb för det är trots allt en bit mellan Taberg och gamla Rosenlundshallen i Jönköping?
– Jag är född i Jönköping och flyttade till Taberg när jag var nio år och då hade jag redan börjat spela hockey i HV71 och varit med i deras hockeyskolor så visst var det naturligt för mig att spela där.
– När vi bodde i Taberg skjutsade mamma och pappa mig fram och tillbaka tills jag blev stor nog att åka buss eller cykla.

Fredrik Stillman. Foto: Arkiv

Hur långt är det mellan Taberg och Rosenlundshallen?
– Från mitt barndomshem till hallen var det väl cirka 19 km så att till exempel cykla dit var inga problem och det gav mig en del kondition också.

DEBUTERADE SOM 16-ÅRING

Redan som 16-åring får Fredrik Stillman chansen att debutera i A-laget.
– Själva debuten minns jag faktiskt inte, men jag minns hur stort det var att som 15-åring lyftas upp och träna sommarträning med A-truppen. Självklart var det en dröm att senare få debutera i A-laget, men jag tror inte riktigt jag förstod då hur stort det var.

Klas Heed, från Färjestad, kom att bli din backpartner under en del av din tid i HV71, vad kom han att betyda för dig?
– Han var min backpartner i början av min tid i HV71 i alla fall. Det kändes tryggt att ha en äldre och fysiskt spelande back vid sidan om sig. Han lärde mig framförallt att täppa till hemåt för nog fick man höra då och då att jag var för offensiv i början haha…

Conny Evensson och Curre Lundmark höjer VM-pokalen. Två tränare Fredrik Stillman har haft. Foto: Arkiv

Av alla ledare du har haft i HV 71, vem har betytt mest för din utveckling som spelare?
– Jag tror att dom flesta av de tränare jag har haft genom åren har betytt något i min utveckling. Timo Lahtinen var han som vågade satsa på mig som ung grabb. Thommie Bergman var visserligen bara i HV71 under en säsong, men han hade nog stor inverkan på oss yngre killar i första hand. Han var väldigt rak och sa vad han tyckte och tänkte. Visst sved det ibland men jag tror dom flesta uppskattade det.
– Dom två som kanske ändå betytt mest är nog Curre Lundmark och Lars-Erik Lundström. Dom var här runt fyra säsonger var och Lasse var väl den som i första hand fick min karriär att sätta fart.

VANN GULD 1995

Största framgången med HV 71? 
– SM-guldet 1995 (svaret kommer blixtsnabbt).

Svensk Mästare 1995 i Gavlerinken, vad gjorde den här generationen spelare så pass bra att ni räckte hela vägen fram till guldet?
– Vi kom åtta i serien och vi hade absolut inte det bästa laget på pappret, men det var många lokala spelare här ifrån Jönköpingstrakten som verkligen ville nå hela vägen för klubbens skull. Dom brann för det här och vi fick väl allt att stämma i slutspelet efter en ganska jobbig säsong.

Året efter reste du din första vända ner till Berlin för spel i tyska ligan med Capitals, vad var det som lockade ner dig dit?
– Jag ville göra något annat, få energi. Jag hade spelat i HV71 under en faslig massa år och jag behövde få en nytändning i hockeyn och Berlin var ett mycket bra alternativ.

SKILLNAD MOT SVERIGE

Var det stor kontrast mot svenska Elitserien?
– Ja, det tycker jag nog. För det första så var det en annorlunda hockey som spelades där och den var inte helt enkel att hänga med i. Sedan var lagen en härlig mix av tyskar och kanadicker som gjorde att vi fick en skön stämning i gänget.
– Efter fredagsmatcherna åt vi ofta middag med våra fans vilket var lite annorlunda men ganska roligt måste jag säga. Hela stämningen var annars väldigt bra kring matcherna och mina båda år där nere var fantastiskt roliga.

Fredrik Stillman i HV71. Foto: Bildbyrån

Hur kom det sig att det bara blev en ettårig sejour?
– Det var för att Berlin hamnade i ekonomiska problem i första hand men jag återvände till Berlin några år senare igen och jag trivdes väldigt bra där.

Det var aldrig aktuellt med spel i NHL?
– Inte vad jag vet, och det borde jag vetat i så fall antar jag haha, skrattar Stillman och fortsätter:
– Det är något som jag kan tycka är lite tråkigt i min hockeykarriär för det hade varit kul att få prova på att spela i NHL. Hade det gått åt skogen så hade jag i alla fall försökt.

VM-DEBUT 1991

Du har två VM-guld och ett OS-guld på ditt samvete. Om vi börjar kort med VM 1991 i Åbo då du vann ditt första VM-guld, vad är dina starkaste minnen från den turneringen?
– Det var min debut i VM och jag hade överraskande kommit med i sista stund på bekostnad av Tommy Samuelsson. Just det här VM:et fick mig väl att förstå att jag var med i Tre Kronor på allvar. Jag fick vara med och möta ryssar, kanadensare, tjecker och så vidare på riktigt, om ni förstår hur jag menar.
– Hela VM var en otroligt stor upplevelse även om jag inte fick spela i dom tre sista matcherna eftersom Calle Johansson kom till truppen då från NHL.

Året därpå så var Tre Kronor oerhört nederlagstippade inför VM-turneringen i Prag. Hur gick snacket mellan er spelare under turneringen då dom svarta rubrikerna avlöste varandra i media?
– Det hade skrivits att det var nattsvart för Tre Kronor och Expressen hade en helt svart första sida har jag för mig haha (skratt). Jag tror alla negativa skriverier fick oss att svetsas samman som grupp. Vi var realister och vi insåg att vi inte hade dom där riktigt stora stjärnorna i laget utan att vi var bara hårt arbetande hockeykillar som om vi skulle vinna guld fick överträffa oss själva.
– Vi gjorde ett bedrövligt gruppspel där vi spelade 0-0 mot Italien, förlorade mot Tyskland med 5-2 och mot Finland med 3-1 innan vi i sista gruppspelsmatchen spelade 4-4 mot USA. Men när vi väl kom till kvartsfinal och vann med 2-0 mot Ryssland, efter ett fantastiskt bra försvarsspel, vändes allt till vår fördel.

Fredrik Stillman i Tre Kronor. Foto: Bildbyrån

Vad betydde Conny Evenssons ledarskap för det här guldet?
– Jättemycket! Conny samlade ofta oss spelare och spände sina ögon i oss och berättade hur viktig varje spelare var och vilka uppgifter vi måste klara av ute på isen om vi skulle lyckas.

OS 1994 i Lillehammer då Fredrik, kan man vara med om något större som hockeyspelare än att vinna OS-guld?
– Om man ser nyktert på den frågan så är givetvis ett OS-guld det största eftersom man bara spelar OS vart fjärde år. Men för mig personligen smäller SM guldet 1995 med HV71 högre. Vi var så nederlagstippade och vi hade haft en del problem under säsongen. Så när vi vann så var det så överraskande och så väldigt skönt.

Hur upplevde du OS-finalen mot Kanada som ni ”bara” skulle vinna enligt all expertis och förbundsordförande Richard Fagerlund?
– Jo, vi var favoriter men en final är alltid en final och Kanada hade ett väldigt bra lag så det var inte ”bara” att gå ut och vinna.

”DET VAR EN HEMSK UPPLEVELSE”

Hur upplevde du straffdramat som avgjordes av Peter Forsberg och Tommy Salo?
– Det var otroligt spännande och man vågade knappt titta. Det var en hemsk upplevelse och jag tycker än idag att så pass stora finaler inte ska avgöras på straffar. Allt gick bra för oss och dom sista straffarna är redan klassiska så nu minns man väl bara hur det kul det var att vinna.

Fredrik Stillman var med och vann OS-guld 1994. Foto: Anders Wiklund/FLT

Du kom att vara HV 71 trogen under hela din karriär i Sverige. Saknade du anbud eller betydde klubbkänslan så pass mycket för dig?
– Jag hade väl några anbud från några andra elitserieklubbar som jag övervägde noga. Varje gång kom jag fram till samma svar att skulle jag spela i Sverige så var det HV71 som gällde. Klubbkänsla är A och O för mig måste jag säga.

Om du får plocka ut ett All Star team med dom spelare du spelat med, hur skulle det se ut?
– Nu skulle jag kunna göra det enkelt för mig och säga Mats Sundin, Peter Forsberg och Nicklas Lidström eftersom jag har spelat med dom alla. Men jag vill plocka ut ett HV71 lag för det är trots allt dom killarna som jag har spelat med mest.
– Esa Keskinen var en fantastisk lirare som kanske inte var den tuffaste spelare som HV71 har haft men han var makalös stundtals hos under sina år här. Stefan Örnskog får bli center, okej jag vet att Keskinen också var center men det finns lag som spelar med tre centrar numera haha…
– Det här var jättesvårt men som tredje forward väljer jag Uffe Dahlén. Han kom hit ner och gjorde en och en halv fantastisk säsong. Kenneth Kennholt får bli min backkollega för Stillman själv vill vara med också. Stefan Liv kom med först i slutet av min karriär, så som målvakt väljer jag Kari Takko.

Fredrik Stillman som assisterande tränare i HV71 under årets säsong. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL