• Publicerat 19 november, 2017
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Foto: Markus Hedlund & Bildbyrån

Alldeles innan fjolårets grundserie skulle avslutas fick Oliver Ekman Larsson samtalet som vände upp och ned på hans värld. Hans mor Annika hade gått bort efter en lång tids kamp mot cancer. I podcasten Vägen till toppen berättar den svenske NHL-stjärnan för Camilla Enström om sorgen.
– Man hade velat vara där och hjälpa till, men jag ville göra det här för henne och det var egentligen enda anledningen till att jag stannade kvar här, säger Ekman Larsson. 

VÄGEN TILL TOPPEN PRESENTERAS I SAMARBETE MED BAUER

Det var ett omtumlande fjolår för Oliver Ekman Larsson. Hans Arizona Coyotes hade det tufft i NHL, men det var på det privata planet som 26-åringen från Tingsryd upplevde sitt livs jobbigaste tid.

Hans mamma Annika var svårt sjuk i cancer och en dag kom samtalet från pappa Patric att hon hade somnat in.
– Jag skulle faktiskt gå mannekäng just. Jag kom ihåg att pappa ringde och det var en jättekonstig känsla som jag knappt kan beskriva. Jag vet inte ens om jag fattade det då, berättar Oliver Ekman Larsson för Camilla Enström i podcasten Vägen till toppen, som presenteras av Bauer Hockey och hockeynews.se.

”JAG VILLE GÖRA DET FÖR HENNE”

Fram till beskedet kom hade säsongen varit en kamp för Ekman Larsson. Han medger i efter hand att det var svårt att fokusera på hockeyn till hundra procent, men berättar samtidigt att det var hans mammas önskan att han skulle spela vidare och inte åka hem.
– Det var jättetufft. Det var inte jättemycket hockey man tänkte under säsongen. Samtidigt var det skönt att ha det att falla tillbaka på och tänka på något annat än det som hände därhemma. Jag tror att det hjälpte mig jättemycket, att vara runt lagkompisarna och vara på hallen några timmar per dag och kunna fokusera på något annat, berättar han.
– Men direkt när du satte dig i bilen så var tankarna med familjen och mamma. Man hade velat vara där och hjälpa till, men jag ville göra det för henne och det var egentligen enda anledningen till att jag stannade kvar här.

I dag har han ljusa minnen av sin mamma och använder henne som inspiration i sin egen vardag i NHL.
– Hon var sjuk i tio-femton år och har aldrig sagt något negativt eller haft en dålig dag. Det är något jag försöker ta med mig när det inte går som man vill eller man tycker att det är kämpigt att gå upp på morgonen. Man gör något man älskar och då tänker man tillbaka och känner sig ganska löjlig när man klagar över vissa grejer, säger Oliver Ekman Larsson.

”VÄLDIGT SKÖNT FÖR HONOM ATT KOMMA I VÄG”

Den här säsongen har han fått sällskap av lillebror Kevin Ekman Larsson i Arizonas organisation. 22-åringen spelar i Arizonas farmarlag Tuscon Roadrunners. Storebror är glad att de får en del tid tillsammans i USA. Speciellt med tanke just på fjolåret.
– Det betyder jättemycket för mig och honom. Han hade också en tuff säsong och fick vara runt allting som hände därhemma eftersom han bodde hemma med mamma och pappa.
– Jag tror att det är väldigt skönt för honom att komma i väg och få lite nytändning någon annanstans och se något annat runt om i världen.

Oliver Ekman Larsson säger att sorgen finns kvar och alltid kommer att göra det.
– Man har bra och dåliga dagar och så kommer det att vara. Det här är ingenting som kommer att gå över på en vecka eller ett år. Det är något man kommer att ha med sig resten av livet. Det är okej att ha dåliga dagar.

Camilla Enströms intervju med Oliver Ekman Larsson finns tillgänglig på iTunesAcast och alla andra större podcast-plattformar. Eller här:

 

Dessutom kan du vara med och buda på en signerad matchtröja från Oliver Ekman Larsson. Alla intäkter från auktionen kommer att gå oavkortat till Enströms och Bauer Hockeys insamling, vars syfte är att stötta en person eller förening i deras idrottsutövande:
https://www.tradera.com/item/2937/295713579/autentisk-matchtroja-signerad-av-oliver-ekman-larsson-

Tidigare avsnitt av Vägen till toppen:
Henrik Lundqvist
Elias Lindholm
* Alexander Wennberg