I REGNBÅGENS FÄRGER. Regnbågsmärket ger ishockeyn goodwill, menar Joel Hansson.
SHL

Efter ”regnbågsmärket” – nu bjuds hockeyn in av regeringen: ”Vill spela en viktig roll i samhället”

ANNONS

Regnbågsmärket ”isbrytaren” skapade stor uppståndelse i augusti. Nu bjuds Svenska ishockeyförbundets domaransvarige Joel Hansson in till riksdagens idrottsklubb för att berätta om hockeyns arbete med tolerans, jämlikhet och inkluderande.
– Det är en jättemöjlighet för oss inom ishockeyn att få berätta för de politiskt hur vi vill ta en aktiv ställning och spela en viktig roll i samhället, säger Hansson till hockeysverige.se.

Det var i mitten av augusti som hockeysverige.se kunde avslöja den svenska domarkårens bidrag till att kväsa machokulturen inom ishockeyn. Drygt tre månader efter presentationen av ”isbrytaren”, det tygmärke med regnbågsfärgerna som alla förbundsdomare har burit under säsongen, börjar Svenska ishockeyförbundets domaransvarige Joel Hansson se effekterna av initiativet.

I morgon är Hansson inbjuden till riksdagens idrottsklubb för berätta om det arbete som ishockeyn och framför allt domarna har gjort för att göra idrotten mer inkluderande. Även Sofia B Karlsson från riksidrottsförbundet och Shanga Aziz bakom prisade Locker Room Talk finns på plats.
– Tanken är att vi ska föra en dialog och ett samtal med politikerna om maskulinitet inom idrotten, berättar Joel Hansson för hockeysverige.se.
– Det är en jättemöjlighet för oss inom ishockeyn att få berätta för de politiskt hur vi vill ta en aktiv ställning och spela en viktig roll i samhället, inte bara inom sporten som sådan. Det är jättekul att nå den innersta järnan och få visa upp vad vi gör.

”DET HAR VARIT FÖRVÅNANSVÄRT LUGNT”

När ”isbrytaren” presenterades i augusti blev det en hel del reaktioner, positiva som negativa. Inom domarkåren fanns det inledningsvis en del reservationer mot att tygmärket var ett politiskt ställningstagande, men Joel Hansson upplever att skepsisen snabbt förvandlades till förståelse och acceptans när domarna började utbildas i frågorna det berör.
– Det har varit förvånansvärt lugnt efter det måste jag säga. När vi väl fick ut vårt budskap kring vad vi ville uppnå var det en självklarhet för näst intill alla aktiva att vi jobbar med de här frågorna kring tolerans, jämlikhet och inkluderande oavsett sexuell läggning, säger Joel Hansson.
– Sedan kan vi inte vara nöjda och sitta lugnt i båten. Vi behöver föra båten framåt och fortsätta jobba för att förbättra arbetsmiljön för både domare, spelare och ledare.

Det arbetet består i att kontinuerligt fortsätta att utbilda domarna i frågor som berör de kärnvärden Joel Hansson och SIF vill sprida. Redan efter tre månader kan han peka positiva exempel där det har uppstått en debatt.
– Ja, exempelvis det här med Daniel Rahimi (när han återvände till Linköping med nya klubben Växjö, reds. anm.) när det skreks en hel del olämpliga saker mot honom på läktarplats. Det blev en debatt kring det och det var fler som vågade lyfta det. Vi tycker att det är viktigt att visa att vi kan göra skillnad här.

UNDERSÖKNING SKA MÄTA EFFEKTERNA HOS DOMARNA

Joel Hansson hoppas också att man på sikt ska kunna mäta effekterna av ”isbrytaren”. För några år sedan gjorde man tillsammans med stiftelsen Friends en undersökning för att se hur domarkåren upplevde sin arbetsplats. Nu ska man följa upp den med en ny undersökning för att få mer svart på vitt att det verkligen skett en attitydförändring.
– Det som kom fram i förra undersökningen var många domare upplevde arbetsmiljön som hotfull, framför allt då ute på isen men även i sitt eget omklädningsrum. Det sker inga förändringar över en natt, men när vi gör nästa undersökning med Friends hoppas vi att just de två områdena ska ha reducerats ganska rejält, säger Hansson.

Det mest positiva som man från förbundets sida har märkt av så här långt i spåren av ”isbrytaren” är ändå reaktionerna från folk utanför hockeybubblan.
– Det är många runt hockeyn som har uppmärksammat det här, uttryckt att det har gjort hockeyn mer relevant. Jag tror att det kan göra sporten mer attraktiv när vi kan visa att det inte bara handlar om snygga mål, vackra dragningar eller VM-guld, utan även värderingar. Vi har fått många sådana positiva mejl och samtal, säger Joel Hansson.

I morgon kan han lämna samma positiva intryck på Sveriges makthavare.

Domarna vill ta sitt ansvar – här är symbolen som ska göra hockeyn mer inkluderande

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch