Emil Holmström.
TV-pucken

Målvaktstalangens tuffa beslut: ”Ville komma ifrån Stockholmshockeyn”

ANNONS

Han hade för avsikt att stanna kvar i Stockholm en säsong till. Ett samtal från Örebro fick Emil Holmström på andra tankar. Målvaktstalangen, som utsågs till TV-puckens bästa målvakt, flyttade hemifrån blott 15 år gammal.
– Jag ville komma ifrån Stockholmshockeyn lite eftersom jag ville testa på något nytt, förklarar han för hockeysverige.se.

GNESTA (HOCKEYSVERIGE.SE)
TV-pucken är en turnering som ofta ger oss en liten föraning om framtidens stora spelare. Det märks inte minst när man tittar på de spelare som får priser för att ha varit turneringens främsta år efter år. På målvaktsidan hittar vi exempelvis 
Pelle Lindbergh, Reino Sundberg, Johan Gustafsson, Felix Sandström och Oscar Dansk bland namnen som fått pris för sina insatser i turneringen.

Den senaste att få samma utmärkelse heter Emil Holmström. 15-åringen från Vendelsö spelar numera för Örebro, men i TV-pucken var det Stockholm Syd han representerade.
– Jag började som så många andra på hockeyskolan då jag var fyra, fem år. Sedan började jag spela med 01:orna i Vendelsö. Först var jag faktiskt utespelare, berättar Emil Holmström när hockeysverige.se träffar honom på regioncampen i Gnesta.
– När jag var sju år testade jag på att vara målvakt. Det började med en träning, men efter den träningen blev jag inbjuden till målvaktsträning. Efter det har jag bara kört som målvakt.

TV-pucken blev en spännande upplevelse för Holmström. Stockholm Syd slutade trea efter att ha förlorat semifinalen mot slutsegrarna Skåne och sedan vunnit bronsmatchen mot Östergötland med 2–1. Emil Holmström stoppade 16 av 17 skott i den matchen. Han blev överraskad när han tog emot priset som turneringens bästa målvakt.
– Egentligen betyder inte priset så jättemycket. Det betyder att jag gjorde en bra turnering, men priset gör att jag blir ännu mer motiverad att fortsätta jobba.
– Lite överraskad över att jag fick priset blev jag faktiskt. Efter tredjeprismatchen då jag fick reda på att jag skulle få ta emot priset så kände jag ”jaha…”, skrattar Holmström som också är nöjd med sin insats i TV-pucken.
– Det kändes faktiskt bra. Första matchen var sådär. Det berodde nog mest på att jag var lite spänd och nervös. Efter den kändes det bra.


Alexander Holtz. Foto: Ronnie Rönnkvist

IMPONERAD AV LAGKAMRATEN HOLTZ

Emil Holmström var lagkamrat med jättetalangen Alexander Holtz under TV-pucken. De känner varandra väl sedan en lång tid tillbaka
– Jag har spelat med honom sedan ganska långt tillbaka och han är en riktigt stor talang. Han har alltid varit sådan som kan läsa målvakten på ett sätt som många andra inte gör.
– I Nacka spelade han med J18 när jag spelade i U14 (skratt), så han var på en helt annan nivå.

Vad är svårigheten som målvakt att möta Holtz?
– Som jag sa så läser han målvakten väldigt bra och som målvakt är det svårt att möta någon som kollar på vad jag gör istället för att han skulle ha något bestämt och göra det.
– Om jag backar in för mycket skjuter han, men om jag stannar ute och väntar på skott då ser han det och drar i stället.

Alexander Holtz återfinns numera i Djurgårdens juniorverksamhet. I TV-pucken stod han för sex mål och tio poäng på sex matcher. Han fick pris som turneringens bästa forward.
– Han var sjukt viktig för vårt lag och gjorde väldigt mycket mål, säger Holmström om kaptenen.

När man är ute med det här TV-puckgänget, blir det samma sammanhållning som då du spelar i exempelvis Örebro eller Nacka?
– I vårt Stockholmslag känner vi varandra bra sedan tidigare. Vi hade en bra sammanhållning innan och dessutom lär alla känna varandra väldigt väl då vi är på alla camper. Det blir en bra lagkänsla.


Foto: Ronnie Rönnkvist

HOPPADE PÅ HOCKEYGYMNASIET – ETT ÅR I FÖRVÄG

Medan många andra killar i Stockholm väljer spel i AIK eller Djurgården hamnade Emil Holmström i Örebro inför den här säsongen. Tanken var också att han skulle spela i Nacka den här säsongen. Ett samtal från Örebro förändrade det.
– Min pappa samtal från Örebros målvaktstränare (Kristoffer Eriksson). Han frågade om jag ville komma och kolla på hur dom hade det.
– Vi åkte dit och kollade. Sedan körde jag någon träning med Kristoffer. Några veckor senare frågade Örebro om jag ville komma till hösten. Eftersom jag går i skolan med dom som är ett år äldre så går jag på gymnasiet nu. Då var det skönt att komma in på ett ställe där jag kan spela ett år tidigare.

Hockeyn är en sak, men att vara 15 år och flytta hemifrån hur upplevde du det?
– Det var ovant i början och jag fick ta mycket mer ansvar. Samtidigt vänjer man sig ganska snabbt.

Alexander Holtz gick till Djurgården, var det alternativ för dig också?
– Nej, jag kände att jag ville ifrån Stockholm så jag tänkte inte så mycket på Djurgården. I alla fall inte senaste säsongen. Det var mer lite tidigare som vi funderade på Djurgården, men som jag sa så ville jag komma ifrån Stockholmshockeyn lite eftersom jag ville testa på något nytt.

HAR SPELAT I FYRA OLIKA LAG UNDER SÄSONGEN

Den här säsongen har så här långt varit en succé för 15-åringen. Han har spelat i tre olika lag redan förutom i TV-pucken: U16, J18 och J20.
– Det har känts bra. Jag har utvecklats väldigt mycket sedan jag kom till Örebro samtidigt som det bara går uppåt och uppåt. Bland annat börjar reaktionerna och spelstilen sitta bättre.
– U16 är en nivå som jag har spelat på tidigare. J18 är den nivå jag tränar på varje dag men jag har också tränat hyfsat mycket med J20. Den här J20-matchen som jag spelade var svår. Vi mötte Färjestad och jag släppte fem mål på två perioder. Jag tror Färjestad hade 34 skott eller någonting, men jag tyckte ändå att jag gjorde en bra match.

Vi är inne i november, vad har du satt upp för mål resten av säsongen?
– Som lag att ta oss till J18-allsvenskan och försöka göra så bra som möjligt där. Personliga målet är bara att få spela så mycket som möjligt, att få speltid.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL