KRITISK. Niklas Wikegård är inte nöjd med hur det ser ut i hockeysverige just nu.
SHL

Niklas Wikegårds hårda kritik: ”SHL käkar upp svensk hockey”

ANNONS

Det har varit en vecka full av friktion i hockeysverige. Ilska över SHL:s tv-avtal, ett öppet brev från klubbar i Hockeyallsvenskan och hård kritik mot både SHL:s vd Jörgen Lindgren och Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson. På lördagen fanns Larsson i C Mores studio – och blev kritiserad av Niklas Wikegård.
– Anders, varför är du ordförande? Vad vill du med jobbet, frågade Wikegård.

Det är oroligt i hockeysverige just nu. Det kommande tv-avtalet ger klubbarna i SHL runt 45 miljoner kronor vardera medan klubbarna i Hockeyallsvenskan kommer att få 2,3 miljoner kronor per säsong. Det är en snedfördelning som många befarar ska bidra till att rörligheten mellan ligorna begränsas – och som på sikt till och med riskerar att fälla de allsvenska klubbarna.

En av dem som fått mest kritik i det här är Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson. För uppemot 20 år sedan gav SIF bort möjligheten att förhandla tv-avtal till SHL och Hockeyallsvenskan i utbyte mot att ligorna skulle göra sina spelare disponibla för landslagsspel. Det har lett till en kraftfull ekonomiska utveckling för i första hand SHL-klubbarna. En utveckling som blir ännu mer påtaglig från och med nästa säsong i och med att det nya avtalet träder i kraft.

På lördagen gästade Larsson C Mores studio för att svara på frågor kring den senaste veckans storm. Där kritiserades han av experten Niklas Wikegård för hur man hanterar situationen. Han tycker inte att hockeysverige befinner sig i harmoni just nu.

”DET ÄR INTE BRA, DET ÄR INTE BRA ALLS”

– Det kommer att komma in minst tio miljoner extra till varje SHL-förening. Tio miljoner till och det enda man pratar om är att ersättningen till spelarna kommer att öka och att agenterna kommer att tjäna mer pengar. Det innebär att det i alla led kommer att bli krångligare, sade Wikegård i C More-studion.
– Som det ser ut i hockeysverige i dag, Anders, det är inte bra, det är inte bra alls. Det är gnäll över allt. Det är ishallar som knappt har råd att hållas öppna. Det är division 1-klubbar som inte kan åka på bortamatcher, som inte har råd att åka att kvala i slutet på säsongen. Det ser faktiskt för jävligt ut i hockeysverige på många håll.

Anders Larsson svarade med att ge Wikegård rätt, till viss del.
– Jag hör vad du säger, samtidigt möter jag många föreningar och klubbar där det fungerar väldigt väl. Men vi har våra utmaningar, absolut. I takt med att ekonomin och kommersialiseringen blir större och större på den yttersta och högsta nivåerna så ökar det kommersiella gapet, det gör faktiskt det.

”HUR VILL DU BLI IHÅGKOMMEN?”

Niklas Wikegård är också kritisk till att SHL ”hunsar” SIF när det kommer till löftet om att låna ut sina spelare till landslagsspel. Efter att Champions Hockey League kommit in i bilden hr förbundskaptenerna fått mindre utrymme att ta ut de spelare de vill ha med i sina landslag.
– SHL käkar ju upp svensk hockey, menar Wikegård.
– Grunden till avtalen som skrev för nästan 20 år sedan skrevs så att ligorna skulle få fritt fram att förhandla sina avtal själva samtidigt som de själva ska släppa sin spelare till Tre Kronor och landslagen. Med tiden har CHL kommit in, men det är inte bara en svensk fråga, det är en internationell fråga och vi tittar på hur vi kan hantera det klokt. För oss som förbund är det otroligt viktigt att landslagsverksamheten prioriteras.

Efter ytterligare en stunds diskussion ville Niklas Wikegård ställa ordföranden mot väggen.
– Anders, varför är du ordförande? Vad vill du med jobbet?
– Min drivkraft är att jag älskar hockeyn och jag tycker det är så otroligt roligt att få hålla på med ishockey…, svarade Larsson innan han blev avbruten.
– Hur vill du bli ihågkommen? Satte ned foten, spred ner pengar i systemet, skapade förutsättningar för en hållbar utveckling? Som det är nu… det känns inte bra, sade Wikegård.
– Jag har inte funderat än på hur jag vill bli ihågkommen. Däremot vill jag absolut att vi ska ha en hockey där bredden också har sin plats. Titta till exempel på VM-guldet, Tre Kronor som vann senast i Köln. Moderklubbarna… Det är de små föreningarna. Vi måste göda hela systemet, svarade Larsson.

Mer diskussion hann det inte bli. Tiden rann ut. Men än lär inte sista ordet vara sagt i den här milt sagt infekterade konflikten.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch