William Karlsson jublar efter ytterligare ett mål med sitt Vegas.
Vegas

Sex mål på fyra matcher – nu är William bästa svensken i NHL

Hans tidigare personbästa i NHL var nio fullträffar. Efter två nya mål i natt är William Karlsson uppe i tolv mål – på 21 matcher – och därmed målbäst av samtliga svenskar i ligan.
– Det känns som om pucken alltid är där för mig, säger Karlsson efter Vegas Golden Knights övertidsseger med 5–4 mot San José Sharks.

Det finns en hel del vassa svenska målskyttar i NHL den här säsongen. Men hittills har ingen varit vassare än William Karlsson. 24-åringen sköt i natt sitt elfte och tolfte mål för säsongen när Vegas Golden Knights övertidsbesegrade San José Sharks med 5–4. Han har därmed skjutit sex mål på sina fyra senaste matcher i NHL.

Karlsson, som hade gjort nio mål som bäst på en säsong tidigare, har alltså smulat sönder sitt tidigare personbästa i antal mål och är på god väg att göra detsamma i antal poäng. På 21 matcher har han 20 poäng, bara fem mindre än han gjorde på 81 matcher för Columbus Blue Jackets i fjol. Han toppar tillika den interna poängligan.
– Det känns som om pucken alltid är där för mig. Men så gör mina kedjekamrater det också riktigt enkelt för mig. Det hade varit kul att göra hattrick, men jag är glad över de två målen och två poängen, säger svensken till nhl.com.

FÖRSTA MÅLET FÖR BRENT BURNS

Två poäng blev det för Vegas efter många om och men. Karlssons bägge mål i början av den andra perioden gav hemmalaget en 4–1-ledning. Den käkade Sharks upp i ett nafs och hade 4–4 efter två perioder, ett resultat som stod sig tredje perioden ut.

I förlängningen klev Jonathan Marchessault fram och satte segermålet. Han gav därmed Vegas sin 14:e seger på de 21 inledande matcherna. Expansionslaget som ingen räknade med på förhand toppar därmed Pacific Division och är fyra i hela Western Conference.

I San José sköt fjolårets Norris Trophy-vinnare, Brent Burns, slutligen säsongens första mål. Backen sköt 29 mål för Sharks i fjol, men hade inför nattens match gått mållös från 20 raka matcher under inledningen av säsongen – trots att han skjutit 84 skott inför nattens match.

Vegas – San José 5–4 (2–1, 2–3, 0–0, 1–0)
Vegas: William Karlsson 2 (12), Shea Theodore (1), James Neal (12), Jonathan Marchessault (7).
San José: Tomas Hertl (4), Brent Burns (1), Chris Tierny (5), Mikkel Bödker (3).