170818 …rebros Tom Wandell under en trŠningsmatch mellan Ršgle och …rebro den 18 augusti 2017 i Kšln. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA / 91828 …
SHL

Efter blytunga fjolåret – nu har det vänt: ”Har aldrig tvivlat på att jag kan spela hockey”

ANNONS

Efter sju år utomlands återvände han till Sverige för att bli Örebros nyckelspelare inför förra säsongen. Året slutade som ett fiasko för Tom Wandell. Han mäktade bara med 13 poäng på 52 matcher. I år har det gått desto bättre för 30-åringen. 
– Är man fräschare i huvudet är det lättare att prestera, säger han när hockeysverige.se träffar honom. 

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Örebro hade en turbulent fjolårssäsong. Tränare sparkades och kom ut och in, samtidigt som laget låg på gränsen till platsen som innebar negativt kval. Bland allt detta fanns forwarden Tom Wandell som värvades till Örebro inför säsongen för att bli en nyckelspelare. Med sju år utomlands bakom sig hade han återvänt för att leda närkingarna.

Så blev inte fallet. Wandell gjorde endast 13 poäng (5+8) på 52 matcher och blev en besvikelse. Den här säsongen har det gått markant bättre. 30-åringen är nästan redan uppe i samma poängskörd som i fjol: 12 poäng (5+7) på 22 matcher.

Vad har du gjort mycket bättre den här säsongen kontra förra?
– Det är flera faktorer som spelar in. Nummer ett är att man hittat kemi med lagspelarna, sedan är jag lite bättre tränad i år. Jag har lite bättre frekvens på benen och kan komma in mer på mål. Det är småsaker egentligen, men jag har väl aldrig riktigt tvivlat på att jag kan spela hockey, säger han när hockeysverige.se träffar honom efter matchen mot Djurgården på Hovet under torsdagskvällen.

Wandell menar också att det tog honom lite extra tid att omvandla sitt spel till den svenska hockeyn efter att ha varit utomlands i många år.
– Det var lite svårt förra året. Jag blev lite förvånad över hur bra spelet faktiskt är här, jag underskattade kanske det lite. Det är kul hockey så klart. Varje kille i din femma måste göra sitt jobb, annars blir det ett hål i systemet.


Foto: Bildbyrån/Johan Bernström

”FICK INGET FLOW I LAGET”

När forwarden återvände till Sverige inför förra säsongen var han en tilltänkt nyckelspelare. Han lyckades inte riktigt leva upp till förväntningarna, men det var ingenting som tyngde honom personligen.
– Det är klart att man hade press på sig. Egentligen slutade jag tänka på det efter ett tag, just för att det hände så mycket runtomkring i klubben. Vi bytte tränare och det var många spelare som var skadade. Vi fick liksom inget flow i laget. Jag kände redan i slutet på säsongen att jag skulle försöka komma tillbaka starkare nästa säsong.

Och det har han hittills lyckats med. Även om Örebro som lag har haft det tungt på senare tid, har det lossnat i Wandells poängproduktion.
– Jag har försökt komma in med inställningen att jag ska vara lite mer aggressiv och vinna mer närkamper. Försöka att inte ge upp. Sedan har jag försökt träna lite hårdare. Är man fräschare i huvudet så är det lättare att prestera.

Samarbetet med finländarna Jere Sallinen och Sakari Manninen känner svensken fungerat bra. Trion har tillsammans gjort 33 poäng.
– Vi har hittat en bra kemi i år, tycker jag. Vi har spelat bra tillsammans, vi hade så klart kunnat presterat ännu mer. Men jag tycker vi visar att vi har mycket puck och att vi styr spelet i många matcher. Jag hoppas på en ketchupeffekt, att det ska kunna ramla in lite puckar.

ÖREBRO HAR FÖRLORAT FEM RAKA MATCHER

Årets upplaga av Örebro – vad känner du kring det?
– Stabilare och mer strukturerat. Det har gått lite upp och ned, men jag känner ändå att vi har en bättre trygghet. Vi har ett system som oftast fungerar. Ibland så gör det inte det. Vi blir lite långsamma ibland och då blir det hål direkt i systemet.

Närkelaget hade en blytung novembermånad. Efter gårdagens förlust mot Djurgården (1-3) betydde det att Örebro förlorat fem raka matcher, samt torskat sex av åtta matcher i november.

Vad känner du är anledningen till att ni har den här dippen just nu?
– Svårt att säga. Jag tycker att vi har spelat bra många matcher. Det studsar inte riktigt med oss. Men jag har varit med i många år och fortsätter vi spela så här så ska det kunna vända.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch