• Publicerat 1 december, 2017
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Daniel PailleFoto: Bildbyrån/Simon Hastegård

Nu bryter Daniel Paille tystnaden. I ett öppet brev på spelarfackföreningen Sicos webbsida uppmanar han Internationella ishockeyförbundet att engagera sig och  straffa Adler Mannheim och Thomas Larkin efter CHL-skandalen i Gävle.
– Jag uppmuntrar IIHF att kliva in och se till att rättvisa blir skipad, skriver Paille.

Det var den 7 november som skandalscenerna utspelade sig i Gavlerinken. Brynäs var på väg att slå ut tyska Adler Mannheim ur Champions Hockey League när matchen spårade ur – totalt. Tyskarna avslutade matchen med att dra på sig flera matchstraff. Den värsta förseelsen gjorde backen Thomas Larkin sig skyldig till när han brutalt sänkte Brynäs kanadensiske forward Daniel Paille med en blindsidetackling.

Paille drabbades av en hjärnskakning och har inte kunnat spela på snart en månad. Det är funnits väldigt knapphändiga uppgifter om hur han har mått. Men nu bryter han tystnaden. I ett öppet brev som publicerats på spelarfackföreningen Sicos webbsida ger 33-åringen en kortare hälsouppdatering.
”Jag har fortfarande symptom efter skadan. Just nu vet jag inte exakt när jag kommer att kunna komma tillbaka”, skriver Paille.

VILL ATT RÄTTVISA SKIPAS

Han går vidare med att uppmana Champions Hockey League att omvärdera bestraffningen som Larkin fick för tacklingen. Den 27-årige amerikansk-italienske backen stängdes av fyra CHL-matcher, men fick ingen form av bestraffning som kommer att påverka honom den här säsongen i och med att Adler Mannheim är utslagna ur turneringen redan. Paille skriver även att han vill se att Internationella ishockeyförbundet träder in och hjälper till att upprätthålla ordningen ”så att rättvisa skipas”.

Han pekar också ut Sverige och SHL som ett gott exempel på hur man kan få ned antalet huvudtacklingar i sporten. Med sitt eget öde i åtanke tycker att fler ligor ute i Europa borde titta på hur SHL har arbetat för att uppnå en positiv utveckling.
”Jobbet runt spelarnas säkerhet i SHL har minskat antalet avstängning för tacklingar mot huvudet med upp till 40 procent förra säsongen. Spelare visar mer respekt för varandra och har gjort att jag och andra spelare känner oss tryggare i sporten”, skriver Daniel Paille.

Han menar att tacklingar som den som Thomas Larkin delade ut på honom själv måste få konsekvenser.
”Ett överfall är ett överfall oavsett om det inträffar offentligt eller i en idrottsarena. Det måste få konsekvenser för att säkerställa att våldet inte upprepas i sporten.”