Tommy Boustedt och Vladimir Putin
OS 2018

Boustedt om OS-kaoset: ”Förbundet kan inte veta hur Putin och hans ministrar reagerar”

ANNONS

Beskedet att Ryssland inte får ställa upp i OS slår givetvis ner som en bomb även i hockeyvärlden. Vad händer nu? En fråga även förbundets generalsekreterare Tommy Boustedt ställer sig.
– Om vi ska spekulera så ligger nog inte beslutet bara hos ryska förbundet. Jag misstänker att det ligger på rysk regeringsnivå, säger han till hockeysverige.se.

Kommer Ryssland spela under neutral flagg? Får andra nationers KHL-spelare ställa upp i turneringen? Vad innebär det här för vårt svenska lag i Channel One Cup som innehåller en mängd KHL-spelare? Frågorna är många efter beskedet att IOK stoppar Ryssland från att vara med i OS.

Tommy Boustedt är generalsekreterare på Svenska Ishockeyförbundet.
– Först måste ryska ishockeyförbundet meddela internationella hockeyförbundet hur dom ser på det här och vad som gäller. I det behöver även vi få besked om vad som gäller, men det behöver även exempelvis både Tjeckien och Finland eftersom dom säker har täkt att halva laget är KHL-spelare. Vi har också ungefär halva laget med KHL-spelare så det här påverkar uttagningar och så vidare.
– Nästa vecka ska vi åka till Moskva och spela Channel One cup. Egentligen vill vi komma så nära ett OS-lag som möjligt då vi åker dit och spelar, vilket betyder att vi av den anledningen också behöver en form av besked. Framförallt behövs det snabba besked för att vi ska kunna göra någon form av förändringar.

Har ni i förväg fått några signaler från Rysslands Ishockeyförbund?
– Nej och om vi ska spekulera så ligger nog inte beslutet bara hos ryska förbundet. Jag misstänker att det ligger på rysk regeringsnivå. Ryska förbundet kan antagligen inte på förhand veta hur (Vladimir) Putin och hans ministrar reagerar på det här.
– Vi kommer givetvis vara i kontakt med ryska förbundet under närmsta dagarna på olika sätt och vis, men jag misstänker att dom också är osäkra. Kanske inte lika osäkra som vi är på vad som händer, men jag tror inte dom i dagsläget vet riktigt vad som kommer hända.
– Sedan är det Internationella Ishockeyförbundet som på IOK:s uppdrag anordnar hockeyturneringen. Dom måste också snabbt få någon form av besked om Ryssland ska vara med och tävla under en oberoende flagga eller om dom inte är med för då måste förbundet räkna om och titta på hur man ska formera turneringen. Det är många som berörs av det här och inte bara vi.

Är ni beredda att byta landslag redan till Channel One?
– Om vi ska göra det så måste vi ta det beslutet rätt snabbt. Flygresor, bokningar och så vidare är inte som att byta från Linje 18 till Linje 19 när man ska åka tunnelbana. Det är en lite större apparat än så.
– Sedan har inte Channel One något med OS att göra. Det har blivit en OS-förberedande turnering just i år, men den turneringen spelas varje år och det är ryska Ishockeyförbundets huvud-partner som presenterar turneringen, Tv-kanalen Channel One. För dom är det nog inte något bra att inte spela turneringen.
– Det är möjligt att det ändå blir spelare från KHL där eftersom säkert ryska förbundet ha ett så bra lag som möjligt där. Dessutom har vi ett VM borta i maj där vår lagledning redan nu, samtidigt som OS-förberedelserna, funderar på den turneringen.
– Det avgörande är ändå vad det ryska förbundet säger i det här tillsammans med sin liga, KHL. Nummer två är hur vi ska agera då vi får besked. Just nu kan vi bara spekulera.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch