Rasmus Dahlin, Erik Brännström och Timothy Liljegren bidrar till den bästa backsidan någonsin.Foto: Bildbyrån

Sveriges bruttotrupp till JVM togs tidigare idag ut på en presskonferens i Stockholm. 
Hockeysverige.se tog en pratstund med en av JVM-profilerna, som ska kommentera matcherna för SVT, om vad han tycker om det svenska laget. 
– Bredden finns, djupet finns, men finns kreativiteten? säger Chris Härenstam. 

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Vi har glidit in i december månad och det vankas återigen en av hockeyårets kanske mest underhållande turneringar. Vi pratar så klart om Junior-VM. Tidigare idag, omkring lunchtid, tog den svenska förbundskaptenen Tomas Montén ut sin bruttotrupp som ska vara med och försöka bärga hem guldet i Buffalo.

En välkänd profil i JVM-sammanhang fanns på plats under presskonferensen när bruttotruppen presenterades. Det var SVT:s kommentator Chris Härenstam, som följt VM-turneringen i hur många år som helst. Så här känner han om Juniorkronornas lag:
– Jag tycker att det är en ganska väntad trupp. Om vi börjar med målvaktssidan så är det de tre jag hade trott på. På backsidan så saknas Adam Ginning och Adam Boqvist. De kanske är något år för unga för att ta en plats i den här truppen. Men backsidan är oerhört bra. Det finns många spelare som har betydande roller i sina respektive klubbar. Jag skulle till och med kunna säga så här: det är den överhuvudtaget bästa backsidan som är uttagen i svensk JVM-historia, säger han till hockeysverige.se och ger en liten känga till anfallsspelarna.

– På forwardssidan är det också väldigt många väntade namn som är med. Kanske inte lika många som har betydande roller om man jämför med backsidan, men det finns många som har väldigt stor erfarenhet. Jag kan däremot tycka att det saknas lite kreativitet om jag jämför med tidigare JVM-trupper. Vad menar jag då med det? Jo, det är väldigt många spelare som har varit med tidigare som är duktiga på att göra sin gubbe. Det är en rad spelare här också som är bra på det, men det kanske är en del spelare som är stöpta av samma form.
– Bredden finns, djupet finns, men finns kreativiteten?

”DET BEHÖVS NÅGON SOM ÄR OFÖRUTSÄGBAR FÖR ATT KUNNA VINNA”

När det väl ska gallras närmare julafton så tror Härenstam att backarna Gustav Lindström och Filip Westerlund ligger i riskzonen.
– Men jag hoppas dock inte att man har de förutfattade meningarna att det är just de två det står mellan. Det är en tävlingssituation som är nu.

Alexander Nylander, som är en Sveriges kanske mest framstående juniorspelare, fanns inte med i truppen. Montén sade på presskonferensen att de fortfarande väntar på ett definitivt besked från hans klubb Buffalo Sabres. Härenstam anser att det blir avgörande för Sveriges chanser om han är med eller inte.
– Jag pratade med förbundskapten Tomas Montén om det tidigare idag och det är en 50-50-situation med Nylander just nu. Om Sverige ska vara en nation som ska vara med och fajtas om guldet, vilket jag för övrigt tror blir svårt, så är Alexander en nyckelspelare. Om laget ska ta det där steget och slå USA, Kanada och Ryssland så behövs han.
– Det behövs någon med den här kreativiteten. Någon som är oförutsägbar och någon som har en tävlings- och vinnarskalle som vill avgöra till varje pris.

Du tror alltså att guld blir för svårt att ta hem?
– Jag tror det blir svårt. Medalj ska man se som en framgång. Om man ser till 98-kullen så är Finland enormt bra. Ryssland har också supermånga duktiga i den här kullen. Kanada och USA är på hemmaplan. Kanada ligger bara någon kilometer därifrån. Att besegra något utav de här länderna blir oerhört svårt.
– För mig är USA och Kanada favoriter.

Var landar Sverige till slut?
– Jag tror att det blir semifinal och där får Sverige stryk. Sedan så blir det bronsmatch och den vinner Sverige – äntligen.