Jacob de la Rose.Foto: Getty Images

Tålamod. Så kan man nog beskriva Jacob de la Rose och hans NHL-karriär. Den Arvika-bördige 22-åringen lämnade Leksand för Montreal 2014. Sedan dess har han spelat 84 NHL-matcher. Att det ännu inte blivit fler beror delvis på skadebekymmer. Men nu verkar de ha lossnat för honom med fyra poäng på de tre senaste matcherna.

Under säsongerna 2015/16 fram till för några matcher sedan hade Jacob de la Rose spelat 44 matcher i rad utan att göra poäng, men nu tycks det ha lossnat för honom och under senaste omgångarna har han svarat för ett mål och totalt fyra poäng. Lägg därtill att han fått mycket beröm för sitt fina defensiva spel.
— Det där med 44 matcher utan poäng är ingenting som jag tänkt på överhuvudtaget eftersom det är utslaget över tre säsonger. Det är inte så att jag gått runt och tänkt på det varje dag under tre år, säger de la Rose med ett lätt skratt till hockeysverige.se.

Har du känt en press på dig utifrån under den här tiden att du måste prestera och leverera?
— Nej, det har jag inte gjort. Sedan är det såklart, jag vet inte riktigt hur många matcher det gick den här säsongen om det var 16 eller någonting, att jag dels känner för egen del att det behöver lossna. Jag kände att spelet blev bättre och bättre så självklart var det en lättnad när första poängen kom.
— Det går inte heller att lägga ner för mycket energi och tid på det där eftersom det inte löser någonting.

FÅTT TIPS FRÅN TIDIGARE LEDAREN

De la Rose har visat prov på en stark mentalitet genom åren, men det är inget som han jobbat något extra med även om han vill passa på att ge lite cred till en tidigare ledare i juniorlandslaget.
— Det är inget speciellt som jag har gjort. Jag visste då jag skrev på mitt kontrakt med Montreal att jag kunde få spendera en del tid i AHL. Det var ingen som garanterade att jag skulle gå direkt in i NHL bara för att jag skrev på ett NHL-kontrakt.
— Jag har ändå gått den långa vägen och vet vad det handlar om. Det gäller att ha tålamod och fortsätta tro på att gör man rätt för sig och bra saker hela tiden så kommer man så småningom bli belönad för sitt jobb. Det har jag tagit med mig.
— Sedan har jag pratat lite med Ola Berggren som var vår psykolog när vi var i juniorlandslaget. Jag har lyssnat på vad han har att säga och han pratade alltid om att ”gör man rätt för sig och rätt saker så blir man alltid belönad i slutändan”.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Trots rykten om att 22-åringen var på väg att återvända till Sverige och Färjestad, en klubb han spelade för som junior 2009/10, har det aldrig varit aktuellt för honom att ge upp NHL-karriären.
— Nej, det har aldrig varit aktuellt. Mitt mål har alltid varit att spela i NHL. Klart att jag hört andra spekulera hela tiden om saker och ting, men det är ingenting som jag lägger någon vikt vid överhuvudtaget.
— Jag har haft ett mål i mitt huvud hela tiden och oavsett vad folk runt omkring mig som kommer jag inte ändra det.

FICK SPELA MYCKET IFJOL

Jacob de la Rose tillbringade större delen av förra säsongen i AHL med St. John´s IceCaps. Där svarade han för 14 mål och totalt 31 poäng på 62 matcher. Han var också en starkt bidragande orsak till att laget tog sig till slutspel. Den här erfarenheten tycks ha fått honom att ta ett ganska stort steg i sin utveckling.
— Dels fick jag spela väldigt mycket den säsongen. Jag var assisterande kapten och spelade första powerplay och boxplay efter jul. Klart att jag växte med förtroende och speltid. När du trivs, mår bra och känner att du har förtroende så vågar du göra saker ute på isen också. Allt sådant går hand i hand. Har du ett dåligt självförtroende så funkar inte spelet så bra heller.
— Jag ser det inte som ett nederlag att jag inte var i NHL förra säsongen. Nu var jag i AHL och då får jag ta den tiden till att utveckla andra saker så när jag väl får chansen i NHL är jag mer redo. Då var jag 21 år och nu är jag 22, så det är inte så att jag är i slutet av min karriär utan jag känner att jag fortfarande utvecklas. Det är bara att försöka ha samma inställning hela tiden.

Från tiden i Leksand. Foto: Bildbyrån

Den här säsongen har den tidigare Leksandsforwarden enbart spelat i NHL och på 20 matcher har han alltså svarat för ett mål och totalt fyra poäng.
— Vi hade det riktigt tungt i början. När det inte gick bra för laget gick det inte bra för mig heller. Vi gjorde inte så mycket mål och då blir såklart fjärdekedjan drabbad också. Det blev mindre och mindre speltid.
— Allt eftersom laget har lyft så har jag lyft mitt spel också. Jag har fått mer förtroende och när jag väl fått chansen så har jag tagit vara på den och har gjort mina bästa insatser i senaste matcherna.

HYLLAS FÖR SIN DEFENSIV

Vad betyder det för självförtroendet att få göra poäng?
— Klart att det är kul. I slutändan handlar det om att göra mål även om alla i laget har olika roller. Min första arbetsuppgift är kanske inte att göra poäng. Samtidigt är det såklart jättekul att få vara med i poängprotokollet ibland. För mig är det viktigare att kunna bidra till laget. Kan jag inte bidra med mål så får jag bidra med något annat, vilket också är det som jag försöker göra varje match, säger 22-åringen som oftast hyllas för sitt defensiva spel.
— Lika viktigt som att du har bra offensiva spelare så måste du ha bra defensiva spelare. Man måste hitta en balans i laget och det går inte att ha ett lag med bara offensiva spelare. Du måste ha en defensiv som funkar också och det har gått hand i hand med att vårt lag har gått bättre på slutet, att vi blivit bättre i defensiven samtidigt som vi gjort fler mål.
— Dessutom har (Carey) Price kommit tillbaka i gammal storform och visat att han förmodligen är den bästa målvakten i ligan. Det har verkligen hjälpt oss.

1-10 mot Detroit, vad hände?
— Jag tycker inte 1-10 speglar matchen riktigt. Det rann iväg lite på slutet, men det är en av dom sjukaste matcher jag har spelat, skrattar de la Rose och fortsätter:
— Klart att vi inte var så överlägsna som man kan tro då vi vinner med 1-10. Det var nog inte så lätt för dom heller då det rann i väg att hitta motivation till att fortsätta matchen även om det är något man måste göra.

Hur går dina tankar framåt för resten av den här säsongen?
— Det är att fortsätta bygga på det spelet vi haft på slutet. Personligen, bygga vidare på det självförtroendet jag byggt upp senaste matcherna, pusha mig framåt och bevisa att jag kan vara med och bidra varje kväll till laget som gör att vi får framgång som lag.

Se hela NHL inklusive Stanley Cup på Viaplay för bara 399 kronor per månad