• Publicerat 9 december, 2017
  • Skrivet av Niclas Viberg
  • 0 Kommentarer
Brent Burns.Foto: Getty Images/Bruce Bennett

I samband med att NHL fyller 100 år tittar vi närmare på några av CCM:s största profiler. Den här gången är det San José Sharks hårdskjutande back med det stora skägget, Brent Burns, som hamnar under luppen.

Över de senaste säsongerna är det enbart Brent Burns som ens kommer i närheten av Erik Karlssons produktion. Sedan säsongen 14/15 har Burns 223 poäng på 272 matcher. Det är dussintalet poäng bakom Karlsson och 40 poäng före Roman Josi på tredje plats.

Efter den gångna säsongen belönades han med Norris Trophy som NHL:s främsta försvarare. Två år i rad har han gjort mest mål av ligans backar, med 27 respektive 29 fullträffar. Men det var inte alltid en självklarhet att Burns skulle bli en toppback i NHL – eller att han ens skulle bli back.

FRÅN WINGER TILL FÖRSVARET

När Brent Burns draftades sent i förstarundan 2003 gjordes han det som right winger, men under Jacques Lemaire skolade Minnesota om honom. Wild testade honom redan under den efterföljande säsongen och lockoutsäsongen 04/05 spenderades i AHL, där han utvecklades ytterligare som försvarare.

Säsongen 05/06 spenderades helt och hållet i NHL och Burns utvecklades sakta men säkert. 07/08 smällde han in 15 mål från blålinjen och satte ett nytt klubbrekord för Minnesota, gällande antalet mål av backar. Trots det började Wild flytta honom mellan försvaret och forwardsbesättningen, innan två skadefyllda säsonger höll tillbaka honom.

08/09 och 09/10 rycktes sönder av såväl hjärnskakningsproblem som en axeloperation, men Burns kom tillbaka starkt. Säsongen 10/11 förbättrade han sitt eget klubbrekord i Minnesota med 17 mål, men det var också det sista Burns gjorde i Wild.

BLI LAGKAMRAT MED CROSBY, McDAVID & BURNS – GÅ MED I TEAM CCM

Under draften 2011 fick Brent Burns nämligen flytta på sig. San José plockade in honom i utbyte mot bland annat Charlie Coyle – i dag ett viktigt inslag i Minnesotas lagbygge – och i Sharks kom Burns att blomstra, även om det tog lite tid. Tätt efter traden signade han ett nytt kontrakt med San José, trots att det befintliga kontraktet fortfarande hade ett år kvar.

Likt Minnesota fortsatte San José att alternera honom mellan försvars- och forwardsbesättningen, men inför säsongen 14/15 slog man fast att Burns skulle flytta tillbaka till sin backplats permanent – och det visade sig vara ett succébeslut.

Burns mjukstartade med 60 poäng och en delad andraplats i backarnas poängliga säsongen 14/15, men därefter växlade han upp. Säsongen 15/16 resulterade i 27 mål och totalt 75 poäng, följt av 29 mål och 76 poäng under säsongen 16/17.

BURNS PRODUKTION STÅR UT

Över de två senaste säsongerna står Erik Karlssons 82-poängssäsong givetvis ut, men Brent Bruns två senaste säsonger är högst anmärkningsvärda. Han är en av fem backar som har gjort minst två 75-poängssäsonger under de senaste 25 åren och ensam back om att ha gjort två 25-målssäsonger under samma period.

När San José gick till Stanley Cup-final säsongen 15/16 stod Burns för 24 poäng på lika många matcher. Det var den högsta poängskörden för en back sedan Brian Leetchs 34 poäng säsongen 93/94.

Efter säsongen 16/17 belönades Burns med Norris Trophy som ligans bästa försvarare. En bit in på den säsongen satte han även sin kråka på ett nytt åttaårskontrakt med Sharks. Inledningen på det nya kontraktet har däremot inte varit helt smärtfri för 32-åringen, som bara har gjort tolv poäng på 26 matcher den här säsongen.

Men baserat på Burns tidigare säsonger borde det bara vara en tidsfråga innan poängen trillar in i stadig takt.