Lukas Vejdemo.
SHL

Lukas tar den tålmodiga vägen mot NHL: ”Känner inte någon brådska”

ANNONS

I en tid när många försöker ta sig till Nordamerika så fort som möjligt går Djurgårdens Lukas Vejdemo mot strömmen. Forwarden ser en framtid i NHL, men tänker inte lämna Sverige förrän han känner sig redo.
– SHL är en jäkligt bra liga och det finns ingen anledning för mig att sticka över för tidigt och bli kvar i AHL, säger Vejdemo till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det var en sekvens på bara några sekunder. Men den räckte för att åskådliggöra vilka framsteg Lukas Vejdemo har gjort som hockeyspelare sedan förra säsongen. Efter att ha fått tag på pucken i mittzonen fullständigt blåste han förbi backen Anton Björkman längs vänsterkanten, bröt in på mål och lyfte elegant upp pucken i nättaket bakom Jacob Johansson gästernas kasse.

Målet betydde 5–3 och dödade matchen när Djurgården slog Linköping med 6–3 i torsdags. Det var Vejdemos sjätte mål för säsongen och totalt 13:e poäng på 24 matcher. Det kan sättas i kontrast till de åtta poäng (4+4) han gjorde på 48 matcher i fjol.

”HAN BESTÄMDE SIG ATT HAN SKULLE GE HOCKEYN EN CHANS”

Det är för tidigt att prata om ett större genombrott för den 21-årige forwarden. Man kan däremot klassificera det som ett stort steg i rätt riktning. Ett steg som grundar sig i en förbättrad attityd och mognad utanför isen, om man ska tro Djurgårdens tränare Robert Ohlsson.
– Jag tycker att han bestämde sig i somras att han skulle ge hockeyn en chans och nå sin dröm. Han har kört vidare på det spåret, tränat mycket, mycket mer än innan och lagt ned mycket mer av sin tid på ishockeyn, säger Ohlsson till hockeysverige.se.

Träningen har gett utdelning. Lukas Vejdemo har – för att återvinna en sliten klyscha – gått från pojke till man.
– Jag tror han syftar på att jag är mer bestämd i år, kommer hit och förstår att det gäller att göra jobbet varje dag, att det gäller att utvecklas varje dag och använda varje träning till att bli bättre. Jag tycker att det har gett resultat, säger Vejdemo själv apropå Robert Ohlssons utlåtande.

Den där drömmen som Ohlsson refererade till då? Jo, givetvis är det NHL han syftar på. Lukas Vejdemo valdes av Montréal Canadiens som 87:e spelare i draften 2015. Sedan dess har klubben hållit noggrann koll på sin investering och bland annat hjälpt honom att göra framsteg i gymmet.


Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

FÅTT HJÄLP I GYMMET AV CANADIENS

Talangscouten Christer Rockström fick Vejdemo att komma i kontakt med den personlige tränaren Daniel Hedin. Det har gett honom ett lyft, för att inte säga flera. Men framför allt bättre kvalité på lyften.
– Vi har inte tränat så mycket tillsammans, men han har visat lyftarteknik på fysen, hjälpt mig med en del övningar och rättat till lite teknik. Det har absolut hjälpt mig att utveckla min styrka och det är ju grunden i skridskoåkningen, så det har hjälpt mig att få bättre tryck där, säger Lukas Vejdemo som har täta kontakter med Canadiens via Rockström.
– De hör av sig en hel del och ”Rockis” är väldigt bra på att höra av sig och följa upp mina matcher. Vi har bra kontakt och en bra dialog.

Medan många andra spelare i Vejdemos ålder tar första bästa chansen att sticka till Nordamerika för att komma närmare NHL-drömmen har han själv valt att stanna i Sverige.
– NHL är såklart målet i slutändan. Sedan känner jag att jag inte har någon brådska dit. Det är mitt långsiktiga mål. Nu är jag inne på min tredje säsong i SHL och känner att jag växer i den här tröjan för varje år, säger Vejdemo.
– SHL är en jäkligt bra liga och det finns ingen anledning för mig att sticka över för tidigt och bli kvar i AHL. Jag känner att jag vill vara redo och ha presterat på topp här innan jag drar över. Det får ta den tid det tar.

Så bli inte förvånade om han stannar i Djurgården och SHL minst en säsong till för att bygga vidare på den fina utvecklingskurva han har visat upp den här säsongen.
– Vi får se vad Montréal säger och hur det går här under resten av säsongen. Jag vill spela klart den här säsongen innan jag bestämmer något. Vi får se vad som händer, men jag tar hellre ett extra år i SHL än ett extra i AHL.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch