Patrik Hersley är ödmjuk inför sin egen insats.
utland

Bäst i KHL – tonar ner sin egen succé: ”Jag är inte någon annan spelare idag än vad jag var tidigare”

ANNONS

Det går som på räls för honom själv och laget. Men Patrik Hersley förhåller sig rejält ödmjuk till det faktum att han i skrivandets stund leder backarnas poängliga i KHL. Istället framhåller han lagets dominans som en av faktorerna till poängutdelningen.
— Med så skickliga spelare och lägen blir det poäng oftare än i vanliga fall, berättar 31-åringen för hockeysverige.se.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)
Efter en halv ganska svajig säsong i Lokomotiv fick den hårdskjutande backen Patrik Hersley chansen förra säsongen i SKA St. Petersburg. Det har blivit både han och lagets lycka. Idag är 31-åringen från Malmö KHL:s mest omtalade svensk. På 35 matcher har han så här långt svarat för elva mål och totalt 28 poäng. Med det är han KHL:s poängbästa back. Imponerande siffror med tanke på att han gjorde sin poängmässigt bästa säsong i karriären 2013/14 då han spelade med Leksand i elitserien och svarade för 24 mål och totalt 35 poäng på 51 matcher.
— Det har givetvis gått bra den här säsongen. Jag får spela med väldigt bra spelare i ett oerhört bra lag. Speciellt under första halvan av säsongen fick jag vara med och göra mycket poäng, berättar Patrik Hersley för hockeysverige.se.

Har du fått en ny roll sedan du kom till St. Petersburg jämfört med tidigare?
— Nej. Jag tycker min roll har varit hela tiden att vara lite av en andrafiol. Det är i princip ryska landslaget som spelar i laget och kommer man dit bort så förstår man att det är dom som går först.
— Om det kärvar lite för dom eller någon blir skadad så får jag gå in och ta den rollen. Det har fungerat bra då jag ibland har fått gå in och ta just förstafiolen. Vi har så pass bra spelare så det är inga problem för mig att ta den rollen. Det fungerar bra.

ÖDMJUK TROTS SUCCÈN

Patrik Hersley har klassats som en av hela ligans bästa offensiva backar, men själv är han ödmjuk inför sådana bedömningar.
— Det där är helt och hållet baserat på statistik. Jag är inte någon annan spelare idag än vad jag var tidigare. Jag har helt enkelt kommit till ett bättre lag med bättre spelare.
— Nu får jag många mer lägen offensivt att göra poäng. Slår jag en lång passning från egen zon tar forwards hand om den, får en två mot etta och gör kanske mål. Samtidigt får jag poäng då. Med så skickliga spelare och lägen blir det poäng oftare än i vanliga fall.

Coach i det överlägset bästa laget i ligan, St. Petersburg, är landslagscoachen Oleg Znaroks. En coach som Hersley har den största respekt för.
— Jag tycker att han sköter sitt jobb riktigt, riktigt bra. Han är en väldigt stark ledare och personlighet. Alla spelare har hans respekt och det är ingen som vågar göra något eget. Alla följer riktlinjerna och vi går hårt i varje match. Dessutom är vi många spelare och vill man spela så måste man spela på topp.

Oleg Znaroks. Foto: Ronnie Rönnkvist

Är Znaroks även en bra istränare?
— Han sköter kanske inte allt på isträningarna eller med taktiken. Det har vi Harijs Vitolins som står mycket för den biten, men Znaroks har det övergripande ansvaret. Dom har hängt ihop länge så dom kan varandra och systemet utan och innan.

UPPSKATTAR STADEN

Det är inte bara på isen som Patrik Hersley trivs just nu. Han uppskattar även staden St. Petersburg mycket.
— St. Petersburg är den mest europeiska staden i Ryssland. Det är rätt många som pratar engelska om jag behöver hjälp med några saker. Det är en jättebra stad och alla som har varit där vet att det även är en jättefin stad. Där finns restauranger och bra lägenheter så allting fungerar bra.

Är det jämförbart med vissa städer i Sverige?
— Det är svårt att svara på, men jag tycker det ser ut som en väldigt europeisk stad och med hus som ser ut som dom gör i Malmö eller Stockholm. Samtidigt är det svårt att jämföra med en europeisk stad, men jag känner mig hemma där i alla fall.

Blir det oftast att du hänger med Patrick Thoresen och David Rundblad eller har du kommit in även i det ”ryska gänget”?
— När vi väl är på ishallen och i omklädningsrummet så trivs jag väldigt bra med dom ryska killarna. Man kan skämta och prata med dom flesta. Många av dom jag sitter bredvid snackar jag mycket skit med på ryska och det är faktiskt jättekul.
— När vi sedan är på ”roaden” eller ute och käkar så sitter jag oftast med importerna. Vi har vårt, men det är ändå en bra blandning och det är ingen uppdelning på något negativt sätt. Det är naturligt och funkar väldigt bra.

Du snackar på ryska???
— Jag förstår det mesta på ryska. Sedan är det svårare att prata med en och en. Jag är inte lika duktig som Staffan (Säger Hersley som med ett leende nickar mot Staffan Kronwall som blir intervjuad en kort bit från oss) men jag skulle säga att jag pratar ryska, ja, men inte fullt ut.
— Jag förstår ryska väldigt bra och är det två ryssar som kommunicerar så har jag lättare att förstå sammanhanget. Missar du två ord så är du körd. Jag har lärt mig med tiden och tar det i etapper.

ÖVERLÄGSNA

St. Petersburg är ligans överlägset bästa lag. Av 41 spelade matcher har laget bara förlorat fyra.
— Alla våra skickliga spelare kör och vill vinna hela tiden. Det är inte, vilket man lätt kan tro, att när det gått så här pass bra lutar alla sig tillbaka och är nöjda utan det är ett krig varje dag.
— Ligger vi under efter en period får vi höra det, men jag känner också att ligger vi under efter en eller två perioder så kommer den här vinnarskallen fram hos hela laget, ”Det här ska vi vinna”, och det är jätteroligt att spela i ett sådant lag.

Har det varit snack inom laget kring att Ryssland eventuellt inte skulle få ställa upp i OS-hockeyn?
— Nej, det har inte varit så mycket snack. Den dagen då det skulle komma ett beslut var det lite snack och vi jävlades och skojade lite med dom ryska spelarna, att hade man inte gjort det man gjort i Ryssland så hade det inte varit något problem.
— Jag tror inte det är så mycket hockey inblandat i den biten och inte några av spelarna som är skyldiga till det där.

Var det några av ryssarna som var förbannade då det här kom på tal?
— Jag tror att dom känner sig lite utpekade samtidigt som dom killarna inte gjort något aktivt för att dopa sig. Det är svårt för mig att tala för dom och hur dom känner. Killarna har hoppats att dom skulle få spela och det verkar som dom får det nu så det är lugnt.

Hur tänker du själv kring OS-spel?
— Jag vill jättegärna vara med, men jag försöker inte tänka på det. Om jag skulle börja försöka göra med än vad jag idag gör och börja ändra mitt spel då har jag nog börjat i fel ända. Jag får göra mitt bästa varje dag där borta och göra några bra matcher då jag kommit hit så laget går bra. Sedan får vi se.
— Det är utom min kontroll och inget jag kan göra något åt om jag kommer med eller inte, men givetvis vill jag gärna vara med.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 15 april
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan