Erik Brännström.
SHL

Brännströms sköna revansch: ”Vill visa att man kan påverka”

ANNONS

Det var under uppmärksammade former som HV71:s supertalang Erik Brännström fick nobben om en JVM-plats i fjol. 
Nu är han med i laget och ska visa hockeyvärlden vad han går för. 
– Jag har alltid drömt om att få uppleva det här, säger backen till hockeysverige.se. 

ARLANDA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det nya NHL-laget Vegas Golden Knights var det som tingade den svenske supertalangen Erik Brännström i årets draft. HV-backen gick som nummer 15 totalt.

Man kunde se redan förra året vad den här spelaren går för. Förra säsongen gjorde han sex poäng (1+5) på 36 matcher för mästarna. Men när Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén skulle ta ut sin trupp till JVM förra året fanns han inte med.
– Han (Tomas Montén) trodde väl mer på den backsidan han tog ut då liksom. Det är självklart att man vill ha ett lag man kan vinna med och det är klart att jag vill bidra med mycket i år. Jag vill spela mitt spel och jag vill visa att man kan vara med och påverka helt enkelt.

”ALLTID DRÖMT OM DET – OCH NU FÅR MAN UPPLEVA DET SJÄLV”

Just det. Brännström är med i Sveriges bruttotrupp till det här årets JVM. Varför han kom med i år och inte i fjol – lägger han ingen större vikt vid nu.
– Vad ska man säga… jag försöker bara spela mitt spel och inte fokusera så mycket på det. Om det räcker eller inte får man se. Det gjorde inte det förra året, men i år räckte det. Man vill vara med och producera så att laget kan lita på en.

Känns det inte extra skönt nu då att få komma med?
– Jo, självklart. Det är ändå två år kvar här nu, så jag känner att jag vill åstadkomma något bra de här åren. Det känns väldigt roligt att få chansen.

Man kan med största sannolikhet utgå från att Brännström får en plats i den slutgiltiga truppen som Montén senare plockar ut. Då får han alltså spela sitt livs första Junior-VM – vilket han bara kunnat drömma om tidigare i sin uppväxt.
– Det ska bli väldigt spännande. Man har alltid tittat på de här turneringarna och drömt att få uppleva dem själv. Och nu ska man få göra det. Det ska bli väldigt roligt.

Känner du mycket press?
– Nej, det skulle jag inte säga. Jag försöker alltid koppla bort det och fokusera på mitt spel och vad jag kan göra. Mycket mer än så kan man inte göra. Jag ska vara den personen jag är helt enkelt.


Erik Brännström har inte fått det att lossna helt i HV71-tröjan den här säsongen. Hittills har han inte gjort något mål. Foto: Bildbyrån/Ludvig Thunman

BRÄNNSTRÖM KAN KOMMA ATT FÅ EN NYCKELROLL

Vad exakt han förväntas få för roll står inte klart. Men med tanke på hans kapacitet tros han kunna bli en nyckelspelare på backsidan. Däremot har Brännström inte fått någon förvarning från Montén kring var han vill spela honom.
– Jag har inte riktigt snackat med honom så jättemycket, men jag känner att jag vill vara med och producera framåt. Jag vill vara en trygghet på isen och hålla bra defensivt.

Om han får den rollen ha vill ha kommer han givetvis njuta.
– Självklart är det roligt att få stort förtroende. Det är det jag trivs med. Så det känns kul. Sedan kommer jag att få tävla mot de bästa i världen.

Ett lag som garanterat vill se vad Erik Brännström gör där ute på isen är naturligtvis Vegas Golden Knights.
– Jag vet att de kommer vara där för att titta. Men jag vet inte hur mycket kontakt vi ska ha. De förstår väl att man vill fokusera på JVM och inget annat. Jag har en bra kontakt med dem utanför.

Vad känner du kring att de kommer hålla ögonen på dina prestationer?
– Nej, men så länge man är nöjd med sitt eget spel känns det bra. De kommer och ger tankar på vad de tycker och tänker så klart. Det är inget mer med det.

”HADE VARIT SKÖNT OM DET SLÄPPT LITE MER”

Om man ser till klubblagets säsong har backen hittills gjort sex poäng (0+6) på 26 matcher i HV71-dressen. Noll mål i protokollet varpå frågan kring hans form dyker upp.
– Jag tycker att jag har utvecklats varje dag ändå. Det hade kanske varit skönt om det hade lossnat någon gång, men jag tycker ändå att så länge man skapar chanser och vill påverka hela tiden så släpper det förr eller senare tror jag. Det är inget jag tänker jättemycket på. Det kommer när det kommer.

Förra säsongen blev HV som bekant svenska mästare. Men till denna säsong har flera nya spelare kommit in och laget har haft det ganska tungt inledningsvis.
– Förra året hade vi grym lagsammanhållning. Det var många som lämnade inför den här säsongen, så det har kommit in ganska många nya spelare. Det tar tid tills det sätter sig, men jag tycker att det ser bättre och bättre ut hela tiden på isen. Vi kanske har haft en tuff första halva, men jag tror inte vi har något att oroa oss för.

Självförtroendet kanske kunde varit snäppet bättre om han lyckats göra mål. Men det fokuserar Brännström inte ett dugg på i detta nu.
– Självklart hade varit skönt om det hade släppt lite mer, men det är ingenting jag kan påverka just nu. Så nu är det fullt fokus på JVM och göra en bra prestation där.

Juniorkronorna inleder JVM-turneringen den 26 december.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games