• Publicerat 18 december, 2017
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
SKÖN REVANSCH. Jonathan Marchessault, Reilly Smith och Gerard Gallant hade extra anledning att jubla i natt.Foto: Getty Images

Den ena fick sparken under oklara omständigheter och de andra två dumpades av ännu mer ologiska skäl. I natt tog Vegas Golden Knights ratade trio hämnd på sin forna arbetsgivare Florida Panthers genom att sätta dem på plats ordentligt.
– Man vill alltid besegra sitt gamla lag, säger Jonathan Marchessault efter att ha gjort tre poäng mot sina gamla lagkamrater i Vegas 5–2-seger.

Det var 22 matcher in på förra säsongen som Gerard Gallant fick beskedet efter en förlustmatch mot Carolina Hurricanes: ”Du får sparken”. Florida Panthers ledning lät coachen gå mindre än ett halvår efter att han fört klubben till sin historiskt sett bästa grundserie med 103 poäng och en förstaplats i Atlantic Division.

Vid tillfället för avskedandet hade Panthers lika många vinster som förluster och befann sig på intet sätt i någon kris. Bilderna på hur Gallant tvingades lämna arenan i Raleigh i en taxi efter att ha fått kicken skapade en hel del ont blod i hockeyvärlden.

Men för Gallant blev det trots allt en förändring till det bättre. Han blev ganska snabbt utsedd till ny coach för expansionslaget Vegas Golden Knights, där han varit högst delaktig i att man haft en fantastisk inledning på sin jungfruresa genom NHL sett till förutsättningarna. En stor anledning till att man lyckats så väl får påstås vara just Florida Panthers. För inte nog med att Golden Knights har tjänat på att ha Gallant i båset – två av lagets mest produktiva spelare kommer från samma klubb.

RATADES EFTER EN 30-MÅLSSÄSONG

I samband med expansionsdraften i juni tyckte nämligen Panthers general manager Dale Tallon att det var en bra idé att göra Jonathan Marchessault tillgänglig. Franskkanadensaren kom från en 30-målssäsong med Panthers och hade ett år kvar på ett kontrakt som bara gav honom 750 000 dollar. Golden Knights var inte sena att plocka upp 27-åringen och fick dessutom högst duglige Reilly Smith på köpet. Tillsammans med William Karlsson har Marchessault och Smith gett Vegas en högst potent förstakedja. Det fick inte minst Florida Panthers erfara i natt när de besökte T-Mobile Arena i Las Vegas.

Marchessault, Smith och Gallant bjöd nämligen sin forna klubb på ett svidande välkomnande till ”Sin City”. Den förstnämnde har ett mål och två assist i 5–2-segern och utsågs till matchens första stjärna medan hans parhäst noterades för två assist. En tydlig påminnelse om vilket misstag Panthers begick när man gjorde sig av med duon.
– En otroligt skön känsla. Man vill alltid besegra sitt gamla lag, säger Marchessault till klubbens egen webbsida efter matchen.
– Det var lite annorlunda att möta dem, speciellt när man ser dem där på uppvärmningen. Men det är sådant som händer och det är ”business as usual”.

VILLE VINNA FÖR GALLANTS SKULL

Jonathan Marchessault, som har 28 poäng på 29 matcher den här säsongen, sade att det framför allt var för Gallant som Vegas ville vinna matchen mot Florida.
– Precis som vi ville vinna förra matchen (mot Pittsburgh) för ”Flower” (Marc-André Fleury) ville vi vinna den här för ”Turk” (Gallant), säger forwarden.
– Han fick lämna dem på ett så udda och märkligt sätt att jag är säker på att han är rätt lycklig just nu.

William Karlsson hade en assist i vinsten och Vegas toppar nu Pacific Division med 44 poäng på 32 matcher. Hemma i T-Mobile Arena har laget vunnit 13 av sina 16 matcher hittills. Florida då? Bara Arizona Coyotes (19 poäng) och Buffalo Sabres (23) har spelat in färre poäng av samtliga lag i ligan.

Vegas – Florida 5–2 (2–2, 0–0, 3–0)
Vegas: Nate Schmidt (2) (William Karlsson), Colin Miller (5), Erika Haula (12), Jonathan Marchessault (11), James Neal (16).
Florida: Radim Vrbata (4), Mike Matheson (2),