• Publicerat 22 december, 2017
  • Skrivet av Niclas Viberg
  • 0 Kommentarer
LÄGE ATT SATSA PÅ SIDNEY? Kan Sidney Crosby vara en spelare för ditt lag i Stanley Cup-coachen?Foto: All Over Press

SvenskaFans, Hockeysverige och CCM genomförde en NHL-undersökning tidigare i december och nu är det dags att gå igenom svaren.

Vi börjar med den mest prestigefulla frågan – den om ligans bästa spelare, och gammal är fortfarande äldst. Pittsburghs lagkapten och dubbla Conn Smythe Trophy-vinnare Sidney Crosby hålls alltjämt som etta, med 33,2 procent av rösterna.

Föga förvånande utmanas han främst av Connor McDavid. Edmontons unga stjärna skuggade strax bakom med 27,5 procent av rösterna. Det svenskt på topp-3 då Erik Karlsson drog ihop 6,7 procent av rösterna.

Ottawas försvarsgeneral tog även en klar seger när NHL:s bästa svensk skulle utses. Karlsson jobbade ihop 46,7 procent av rösterna. Med 21,4 procent av rösterna kom Filip Forsberg på andraplatsen. Nicklas Bäckström fyller ut topp-3 med 12,9 procent av rösterna.

*****

Loggor är alltid ett hett ämne och givetvis skulle såväl den snyggaste som fulaste loggan röstas fram. När den snyggaste loggan skulle utses blev det klassiskt i topp. Tre Original Six-klubbar fick flest röster och på förstaplatsen hittar vi Chicago, med 16,7 procent av rösterna.

Detroits flygande hjul knep andraplatsen med 12,4 procent av rösterna medan Torontos lönnlöv fick 9,8 procent av rösterna och kom trea.

Den mindre smickrande delen av omröstningen – det om den fulaste loggan – toppades av Carolina. Hurricanes orkanliknande skapelse – även liknad vid en spolande toalett här och där – fick 11,6 procent av rösterna. Bakom Carolina kom de två ökenlagen Vegas och Arizona, med 8 respektive 6,7 procent av rösterna.

*****

Att New York Rangers skulle bli det mest populära laget överraskar nog inte allt för många. Det är ett gammalt klassiskt lag som dessutom har haft en hård svenskprägel de senaste tolv åren tack vare en viss Henrik Lundqvist. När favoritlaget skulle röstas fram fick Rangers 11,7 procent av rösterna – men det var tight i toppen.

Strax bakom Rangers kom rivalerna Philadelphia. Claude Giroux och hans gäng drog ihop 10,2 procent av rösterna. På tredje plats kom ett annat gammalt klassiskt lag med tung svensk prägel – nämligen Detroit, med 7,6 procent av rösterna.

När vi lägger fokus på den här säsongen blickar vi mot favoriterna att vinna Stanley Cup. Där får Tampa Bay flest röster, 39,9 procent. Nashville, som ju föll i finalen för ett halvår sedan, kommer på andra plats med en fjärdedel av rösterna, eller närmare bestämt 24,7 procent.

9,4 procent av alla som röstade tror att Pittsburgh blir det första laget sedan New York Islanders under 80-talet att vinna tre raka Stanley Cup-finaler.

BLI LAGKAMRAT MED CROSBY, McDAVID & BURNS – GÅ MED I TEAM CCM

*****

Den evighetslånga diskussionen inom svensk hockey är den om tidernas största spelare – Nicklas Lidström, Peter Forsberg eller Mats Sundin?

När vi ställde frågan blev det den sjufaldige Norris Trophy-vinnaren Lidström som knep förstaplatsen. Lidas vann Stanley Cup fyra gånger om, missade aldrig slutspelet under sin karriär, var den första europeiska kaptenen att lyfta bucklan och den första Europafostrade spelaren att vinna Conn Smythe Trophy.

Lidström fick 49,6 procent av rösterna och vann knappt före Peter Forsberg. Colorado-ikonen fick 43,6 procent av rösterna. I det här sällskapet fick Mats Sundin vika sig. Lagkaptenen från OS-guldlaget 2006 fick bara 6,8 procent av rösterna.

Så här röstade de som deltog i omröstningen

Vilket är ditt favoritlag i NHL? 
1) NY Rangers 11,7%
2) Philadelphia Flyers 10,2 %
3) Detroit Red Wings 7,6 %

Vilket NHL-lag har den snyggaste loggan? 
1) Chicago Blackhawks 16,7%
2) Detroit Red Wings 12,4%
3) Toronto Maple Leafs 9,8%

Vilket NHL-lag har den fulaste loggan? 
1) Carolina Hurricanes 11,6 %
2) Vegas Golden Knights 8 %
3) Arizona Coyotes 6,7 %

Vilket lag vinner Stanley Cup? 
1) Tampa Bay Lightning 39,9 %
2) Nashville Predators 24,7 %
3) Pittsburgh Penguins 9,4 %

Vem är NHL:s bästa spelare?
1) Sidney Crosby 33,2%
2) Connor McDavid 27,5%
3) Erik Karlsson 6,7%

Vem är NHL:s bästa svensk?
1) Erik Karlsson 46,7%
2) Filip Forsberg 21,4%
3) Nicklas Bäckström 12,9%

Vem var bäst – Nicklas Lidström, Peter Forsberg eller Mats Sundin? 
1) Lidas 49,6%
2) Foppa 43,6
3) Sudden 6,8%

Resultaten grundar sig på ca 1 500 svar. Vinnarna av kepsarna kontaktas separat.