• Publicerat 27 december, 2017
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Nikita Filatov under JVM 2008/09.Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

2008 valdes Nikita Filatov som sjätte spelare i NHL-draften av Columbus Blue Jackets. Därefter har det mesta gått på tok ryssen. Efter att inte ha tagit plats i NHL har han under de senaste åren studsat runt i Ryssland och blev han på onsdagen klar för sin åttonde KHL-klubb.

Nikita Filatov var en av de mest omtalade spelarna inför NHL-draften 2008. Han var ryssen som gick mot strömmen, hade lärt sig tala flytande engelska och siktade mot NHL-spel under en period när allt fler unga ryska spelare ville ta chansen i den då nybildade ryska ligan KHL.

Men NHL-karriären blev aldrig någon höjdare för högerforwarden från Moskva. Under fyra säsonger med Columbus och Ottawa Senators spelade han 53 NHL-matcher innan han valde att flytta hem till Ryssland och försöka bygga en karriär i KHL i stället. Även där har det stundtals gått trögt.

TREJDAD MOT EKONOMISK ERSÄTTNING

I fjol upplevde 27-åringen något av ett trendbrott när han sköt 19 mål och gjorde 40 poäng på 57 matcher för Lada Togliatti. Men den här säsongen har varit ett mörker. Efter bara tre mål och sju poäng på 23 matcher för samma klubb blev Filatov i dag trejdad till Neftechimik Niznjekamsk i utbyte för ekonomisk ersättning, skriver KHL på sin webbsida.

Den nya klubben blir Filatovs åttonde i Ryssland sedan återkomsten från Nordamerika 2012. Han har tidigare representerat CSKA Moskva, Salavat Julajev Ufa, Jugra Chanty-Mansijsk, Torpedo Niznij Novgorod, Admiral Vladivostok och Dinamo Moskva bortsett från de senaste klubbarna.