• Publicerat 28 december, 2017
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
INNE ELLER INTE? Robin Lehner riktade hård kritik mot ligan efter New York Islanders kontroversiella kvittering.Foto: Skärmdump/NHL.com

Buffalo Sabres har inte marginalerna på sin sida den här säsongen. I natt gick laget mot seger mot New York Islanders. Men allt förändrades när Robin Lehner stod för en jätteräddning i slutminuten – som bedömdes vara ett mål.
– Allt är förbestämt emot oss, sade en upprörd Lehner efter att Sabres förlorat matchen med 3–2 på övertid.

Det var 69 sekunder kvar av den tredje perioden. Robin Lehner tycktes just ha gjort matchens mest spektakulära räddning för att behålla Buffalo Sabres 2–1-ledning i bortamötet med New York Islanders. Svensken kastade sig från höger till vänster och lyckades fånga Josh Baileys avslut med plocken.

Men med en halvminut kvar beslutade sig domarna för att titta närmare på situationen. Efter att ha ringt upp NHL:s situationsrum i Toronto ändrades beslutet. Enligt videogranskningen hade Lehner fått med sig pucken över mållinjen i sin handske.

Svensken själv var inte glad över händelseförloppet efter matchen. Speciellt inte som Islanders gick och vann matchen med 3–2 efter att rookien Mathew Barzal skjutit segermålet i förlängningen.

”TORONTO HADE REDAN BESTÄMT SIG ATT DET VAR MÅL”

– Jag vet att Toronto redan hade bestämt sig att det var mål innan de sköt pucken. Det är så det fungerar i den här ligan, sade målvakten till Buffalo News efter förlusten.
– Det måste vara något i Buffalos vatten. Allt är förbestämt emot oss. Det är inte att vara tjurig eller så. Vi är inte där vill vara, utan det är bara så det är. Islanders är på slutspelsplats och det är som det är. Vi är en minut från att vinna med 2–1 och vi förlorar med 3–2.

Lehner, som stoppade 31 skott i natt, jämförde nattens händelse med en situation för en dryg månad sedan där Sabres forward Evander Kane fick ett mål bortdömt i slutskedet av en match mot Montréal Canadiens, vilket ledde till att Carey Price höll nollan.
– Vi gjorde ett korrekt mål och ligan tog det ifrån oss. Det var ett korrekt mål, de tar bort det och han får en nolla. Det är bara så ligan fungerar. Det är olyckligt, säger han.

TVÅA OCH TREA I NHL:s POÄNGLIGA

Besvikelsen över domslutet och förlusten var stor, men även över hur han själv agerade på övertidsavgörandet.
– Det kändes som jag hade gjort en riktigt bra match och sedan schabblade jag till det på sista målet där. Jag fastnade lite och det är ett mål jag skulle vilja ha tillbaka, säger han.

Josh Bailey utökade sin poängsvit till nio matcher tack vare det kontroversiella kvitteringsmålet. Radarpartnern John Tavares hade assist på samma mål och är uppe i åtta raka matcher med poäng. Bägge spelarna fick assist på Barzals övertidavsgörande och är tvåa respektive trea i NHL:s poängliga. Båda två har svarat för 48 poäng vardera och ligger tre poäng efter Tampa Bays Nikita Kutjerov i toppen.

N Y Islanders – Buffalo 3–2 (0–0, 1–1, 1–1, 1–0)
N Y Islanders: Jason Chimera (2), Josh Bailey (11), Mathew Barzal (13).
Buffalo: Zemgus Girgensons (3), Kyle Okposo (6).