Lucas Nordsäter.
SHL

Från hobby till yrke – en resa från division 3 till SHL: ”Har nog inte fattat allt”

ANNONS

Hockey var bara en hobby för Lucas Nordsäter. När han var 15 år spelade han division 3-hockey. Sedan dess har mycket hänt. Nånstans längs vägen blev hobbyn ett yrke. Nu ska han etablera sig i SHL via en lånesejour i allsvenskan.
– Jag har nog inte fattat att allt har kommit så snabbt som det gjort, säger Nordsäter till hockeysverige.se inför kvällens debut med IK Pantern.

Färjestads back, Lucas Nordsäter, har haft en väldigt snabb utvecklingskurva. Som 15-åring debuterade han i division 3 och som 19-åring har han den här säsongen spelat 22 SHL-matcher för Färjestad. I kväll tar han dock sina första skär i Hockeyallsvenskan efter att ha blivit utlånad till Pantern.
– Vi flyttade först till Sunne efter det att pappa (Claes) haft jobb i Grythyttan och på Ulvsunda Slott som kock. Jag började sedan hockeykarriären i Sunne och spelade mest för skoj och kunna njuta av hockeyn. Det var hur roligt som helst, säger Lucas Nordsäter till hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag höll på med lite andra grejer också, skidor, fotboll och sådant som man håller på med när man är ung. I nian bestämde jag mig för att åka upp till Ore med en massa kompisar. Vi hade varit i Kina och spelat på en skojnivå…

Kina?
– Det är en kille i Stockholm som heter Per-Erik Holmström som har byggt upp lite hockey runt om i Kina, försökt hjälpa dom lite på traven. Farsan känner dessutom en kille som är polare med Per-Erik och då fick vi frågan om ville följa med dit och spela. Klart att vi skulle med. Första gången var jag runt 12, 13 år. Sista gången var i U15.
– Vi var där två gånger och spelade matcher mot olika kinesiska lag. Vi vann alla matcher. Andra resan åkte vi runt lite mer, bland annat var vi iväg till muren (Kinesiska muren).
– Efter jul var vi tillbaka i Sunne och eftersom jag inte varit med i TV-pucken var det inte heller så många öppna dörrar. Då gick jag till Grums, vilket jag är jättenöjd med. Jag fick mycket speltid hela tiden och utvecklades väldigt mycket. Efter första säsongen i Grums åkte jag till Växjö. Där spelade jag först J18 och sedan J20 säsongen efter plus då att jag fick vara med i SHL.
– Allt det här med SHL och allt annat har kommit så väldigt snabbt, vilket också har varit så jäkla roligt. Samtidigt har jag nog inte fattat att allt har kommit så snabbt som det gjort.

Hur kommer det sig att du hamnade i Växjö?
– Magnus Stark, Victor Starks pappa, hade pratat med scouten Patrik Hall. Sedan hade han varit och sett någon match. Veckan efter fick jag följa med ner till Växjö. Jag var där och provtränade i tre dagar. Efter det fick jag erbjudande att komma ner. Det här var en process på bara två veckor så allt det där gick också väldigt snabbt samtidigt som det var jättekul att komma till en storklubb även om det inte var så superbra J18 just då.


Foto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl

LYFTE UNDER CAM ABBOTTS LEDNING

Andra säsongen i Växjö fick han Cam Abbott som coach.
– Cam kom andra säsongen. Han fick ihop laget något otroligt mycket. Jag tycker inte att vi hade superbra spelare som stack ut speciellt mycket även om Ludwig (Wistén), Nils Carnbäck och dom här gjorde otroligt mycket poäng.
– Vi spelade som ett lag och hade en gameplan där alla visste vad dom skulle göra. Vi var konsekventa, vi vann väldigt många matcher och slutade tvåa serien. Jag tror Cam betydde väldigt mycket för laget men även för hela föreningen.

Värmlänningen från Sunne fick dessutom debutera i SHL för Växjö samma säsong.
– Det var mot Rögle hemma och det var tänkt att jag skulle vara sjunde back i början. (Eric) Martinsson skadade foten i hans andra byte så då var det bara ”Lucas, upp”. Jag fick spela runt 14 minuter i första matchen.
– Jag kommer ihåg att det var många kompisar som hade skickat grattis-sms efter matchen så det tog ett tag att svara alla (skratt). Det stod dessutom att jag var en av planens fem bästa spelare i Aftonbladet vilket var jättehäftigt.

Det måste ha starkt ditt självförtroende?
– Efter Grums och efter det jag kommit till Växjö så insåg jag att jag hade utvecklats något enormt. Sedan fortsatte alla dom här grejerna, SHL, jag spelade bra i J20… Jag blev helt överväldigad över alla saker som hände.
– Klart att jag då fick en jäkla boost som bara var positiv. Det gällde bara att ta vara på alla dom här händelserna och situationerna och bara njuta.

Har du hunnit njuta någonting?
– Ja, det tycker jag, men allt har kommit väldigt tajt inpå. Första matchen när jag kom ut ur skölden på LA (Löfbergs Arena) då var det riktiga rysningar.


Foto: Bildbyrån/Fredrik Karlsson

”VAR INTE NÖJD MED SPELTIDEN I VÄXJÖ”

Inför årets säsong valde alltså Nordsäter att lämna Växjö för Färjestad.
– Jag var faktiskt inte riktigt nöjd med speltiden i Växjö, även om jag fick vara med i SHL. Samtidigt hade vi snackat lite med Färjestad inför mitt första år i Växjö J20. Sedan var jag även och testade i Leksand, men jag vag valde att stanna även andra säsongen i Växjö.
– Men nu tyckte jag att det skulle kännas skönt att komma hem till Värmland och bara fortsätta utvecklas där. Det var snack om att jag skulle vara med och träna med A-laget redan från början eftersom det skulle ta någon månad innan (Ilari) Melart skulle komma in. Jag tänkte att vad som helst kan hända, någon kan bli skadad och då skulle jag vara första back upp. Det tyckte jag passade mig perfekt.

Så här långt, innan utlåningen till Pantern, har Färjestads-backen spelat 22 matcher och svarat för en assist.
– Det känns som jag byggt på alla egenskaperna och jag har fått mycket hjälp från alla i lagledningen. Det är svårt att förklara…

Det låter som du lever i ett rus?
– (Skratt) Ja, men lite så är det. Jag tycker att det har varit bra än så länge och jag har fått mycket beröm. Jag tycker även själv att det har gått bra då jag har fått speltid. Det är bara ta för sig av den speltiden jag får och spela så mycket som möjligt.

Hur gick då tankarna när du nu blev utlånad till Pantern i Hockeyallsvenskan?
– Dom ringde i går (läs: måndag) runt lunch och sa att jag kanske skulle åka hit. Sedan ringde dom någon timme senare och sa att det var klart. Jag skulle vara med på träningen med Färjestad och sedan drog jag direkt efter det. Det var tajt inpå men det känns väldigt bra.

Dina första intryck?
– Skitbra! Gruppen är hur bra som helst, grymt sköna killar. Det känns jättebra och det ska bli kul att spela match nu.

Hur länge blir du kvar i Pantern?
– Jag vet faktiskt inte det. Jag hoppas det blir under en längre tid så jag får den här speltiden som jag behöver så jag kan fortsätta utvecklas på den här nivån. Johan Ivarsson sajnade hela säsongen så jag kanske blir kvar här hela säsongen, men vi får se.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 25 april
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games