John Klingberg.
Nyheter

Inte bara poängbäst i NHL – nu har svenske backeleganten blivit tuffare också

ANNONS

Han toppar inte bara backarnas poängliga i NHL. Den här säsongen har John Klingberg dessutom blivit tuffare och mer fysisk också. I ett Dallas Stars som har förändrats radikalt efter sommarens coachbyte har Klingberg blivit en mer ansvarsfull och mångsidig ledare för laget.
– Jag är inte killen som kommer att slåss, men jag kan fortfarande stå upp för mig själv och mina lagkamrater, säger Klingberg till Dallas Morning News.

Det fanns farhågor om att den erkänt defensivorienterade coachen Ken Hitchcock skulle sätta koppel på John Klingberg när han återvände till Dallas Stars inför den här säsongen. Men i stället har veterantränaren gett sin svenska toppback fria tyglar att spela sitt offensiva spel. Det gör att 25-åringen nu är på väg mot sin mest produktiva NHL-säsong hittills i karriären.

Efter halva säsongen toppar han backarnas poängliga med 35 poäng (5+30) på 41 matcher. Det gör honom dessutom till den bästa svenska poängplockaren i NHL just nu. Håller han snittet grundserien ut blir han den blott femte svenska NHL-backen efter Börje Salming, Nicklas Lidström, Erik Karlsson och Victor Hedman att nå 70 poäng under en säsong.

”VILL STÅ UPP FÖR MIG SJÄLV”

Men det finns fler saker med John Klingbergs säsong som är anmärkningsvärda. Göteborgaren har visat upp en mer aggressiv sida i sitt spel än tidigare säsonger. Senaste tiden har han hamnat i mindre skärmytslingar med såväl New Jersey Devils center Brian Boyle och St. Louis Blues forward Vladimir Sobotka. Inga regelrätta slagsmål, men väl en ny företeelse i Klingbergs spel då han aldrig tidigare gjort sig känd som en fysisk spelare.

Är det en slump eller en faktiskt trend? Det senare enligt honom själv.
– Så klart vill jag försvara mig själv, jag vill stå upp för mig själv och mina lagkamrater, säger John Klingberg i en intervju med Dallas Morning News.
– Men det handlar också om ett budskap vi vill sända som lag, att vi inte backar undan. ”Hitch” och Rick (Wilson, assisterande coach) har fått oss att förstå att om något händer så står vi alla enade och står upp för varandra. Jag tycker att det är något man kan se att vi gör i matcherna just nu.

FICK ETT ”A” PÅ BRÖSTET

Ken Hitchcock var delaktig i att sätta ett ”A” på Klingbergs tröja inför säsongen. Det har definitivt haft en inverkan på hur den svenske backeleganten har agerat. Han tar ett större ansvar nu, menar coachen.
– Jag tycker verkligen att han har investerat mycket i den här gruppen. Han tar verkligen ansvar som ledare och försöker gör skillnad, säger Hitchcock.

Nu handlar det inte bara om närkamper, tacklingar eller att sända budskap om att man är beredd att ta kampen med sina motståndare. För Klingberg, mest känd som en finsnickrare i anfallszonen, är det viktigt att visa att han är ansvarsfull även i det defensiva arbetet. Det beskrivs ofta som hans svaghet, men det håller han inte med om själv.
– Jag tycker alltid att jag har varit bra i defensiven, men jag tror också att systemet hjälper oss alla att vara det, säger Klingberg till Dallas Morning News och understryker att han har vad som krävs för att klara av tuffare spel.
– Jag är rätt tunn i kroppen, men ändå rätt stark för min storlek, så jag har ingenting emot att ge mig in i fysiska situationer. Jag är inte killen som kommer att slåss, men jag kan fortfarande stå upp för mig själv och mina lagkamrater.

Poängmässigt sett gjorde John Klingberg sin bästa NHL-säsong för två år sedan då det blev 58 poäng på 76 matcher. Den noteringen ligger absolut i farozonen nu.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL