Tomas Montén.
Nyheter

”Det kommer vara helt matchavgörande”

ANNONS

Det är bara timmar till nedsläpp i JVM-finalen. Juniorkronorna mot Kanada. För att Sverige ska ta första guldet sedan 2012 måste man undvika att dra på sig utvisningar. Det tror i alla fall förbundskaptenen.
– Vi måste se till att inte sätta oss i situationer där vi riskerar att åka ut, säger Tomas Montén. 

BUFFALO (HOCKEYSVERIGE.SE)
Sverige är i JVM-final för första gången sedan 2014. Den gången förlorade Sverige guldet på hemmaplan i Malmö. Finland blev för svåra i finalen. Den här gången ställs Juniorkronorna mot Kanada, i Nordamerika. Och det lär bli en match som delvis påminner om semifinalen mot USA.
– Det handlar om att vi måste hantera deras fart och kunna spela med dem. Det gjorde vi bra mot USA och växte in i det mer och mer desto längre matchen gick. Det måste vi göra mot Kanada också, säger förbundskapten Tomas Montén.

Att hantera farten blir viktigt. Men ännu viktigare blir förmodligen att inte dra på sig utvisningar. Även om allt förmodligen hänger ihop.

Hamnar Sverige i utvisningsbåset kan man nästan räkna med mål för Kanada. Kanadensarna har under årets turnering varit ruskigt effektiva i powerplay. På 23 försök har laget gjort 13 mål. 56,62 procent i numerärt överläge är en ruggigt fin siffra. Eller en mardrömssiffra för motståndarna.
– Det var en viktig faktor att få stänga USA:s powerplay i semifinalen. Det kommer vara helt matchavgörande idag. Vi måste se till att inte sätta oss i situationer där vi riskerar att åka ut. Kanada har också haft rätt många utvisningar. Det kanske är i den spelformen som matchen kommer avgöras.

Sveriges powerplay har också stundtals imponerat. Och den spelformen hade som vanligt stor betydelse i semifinalen mot USA. Elias Pettersson pricksköt in 1-0 i spel fem mot fyra. Juniorkronorna har har så här långt 24 procent i powerplay.

”VI SKA GÖRA VÅR MATCH”

Publiken har varit ett annat samtalsämne under JVM i Buffalo. Eller snarare bristen på publik. Men när Kanada spelar final bara ett par timmars bilfärd från Toronto så tror många på rejält med folk på läktarna under guldmatchen. En match som start klockan 20 lokal tid.
– Vi mötte USA på hemmaplan igår med allt vad det innebär… det kommer nog bli samma sak idag. Vi ska göra vår match och fokusera på vårt, säger Montén.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games