SDHL 1

Ishockeyns #MeToo: ”Vem vill sätta sin dotter eller son i en verksamhet som inte är jämlik och jämställd?”

ANNONS

I den tredje och sista delen av artikelserien ”Ishockeyns #MeToo” låter hockeysverige.se Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson reagera på de uppgifter som kommit fram under resan.
– Vi kan inte vara naiva och tro att det här aldrig hänt hos oss därför är det ännu viktigare att ha dom här frågorna på agendan, säger Larsson.

I bakvattnet av #Metoo-kampanjen har hockeysverige.se synat övergrepp, maktstrukturer och respekt inom hockeyn i en miniserie. Då främst för damhockeyspelare. Vi har hört flera av våra största stjärnor att ge sin syn hur det är ställt och vad dom själva upplevt. På resans gång har även några tjejer berättat anonymt om sexuella övergrepp som skett inom hockeyfamiljens väggar.

Det som annars tydligast har kommit fram är dom olika förutsättningar som har varit och är för en dam- respektive herrspelare. Då pratar vi inte bara om ekonomiska bitarna utan så enkla ting som träningstider, omklädningsrum, respekten som idrottstjej. Visst, damhockeyn är en relativt ny företeelse jämfört med männens utövande och det är långt ifrån lika många kvinnliga som manliga aktiva, men trots det efterlyses förutsättningar för tjejer att spela hockey och inte heller skrämmas iväg från sporten.

I den sista delen av vår miniserie bad hockeysverige.se Svenska Ishockeyförbundets ordförande, Anders Larsson, läsa våra två första artiklar.
– Reaktionen blir efter jag läst…, inleder Larsson innan han tystnar lite innan han fortsätter.
– Det känns ända in i kroppen att det här absolut inte känns bra eller okej överhuvudtaget, säger Anders Larsson på plats i ett iskallt Buffalo för JVM-hockeyn.
– Inte minst känner jag för dom här som utsatts av den här typen av kränkningar som ni refererar till i era artiklar. Samtidigt blir jag stolt över att tjejerna kliver fram och vågar berätta eftersom det är det enda sättet att hantera sådana här saker, att det kommer fram så ledare och verksamheten kan hantera frågan.

Är du överraskad eller har du själv hört talas om liknande saker?
– Vi är väldigt tydliga inom hockeyn vad vi står för och sådana här saker hör inte hemma där. Men det är klart att när jag ser vad som hänt i hela samhället med #Metoo-kampanjen där det i bransch efter bransch lyfts fram ett antal fall i media och debatten och i och med att hockeyn är så stor, vi har 100 000-tals person som är engagerade, så vore det naivt att tro att inte problemen fanns hos oss också. Naturligtvis, när vi är så stora så har vi också en del av samhällets problem, men samtidigt känns det otroligt tråkigt.

”VIKTIGT ATT LEDARSKAPET STÄLLER UPP PÅ VÅR VÄRDEGRUND”

Tror du det förekommer sexuella övergrepp och kränkningar inom herrhockeyn, man mot man så att säga?
– Vi har i olika sammanhang hört talas om inkilningar och andra typer av aktiviteter tidigare i historien. Det försöker vi som förbund sätta på agendan. Vår värdegrund gäller alla dagar i veckan och ett av våra ledord är ansvar, att vi måste vara otroligt ansvarstagande inom hockeyn.
– Det handlar om att alla ska känna sig välkomnade och bli schysst behandlade oavsett vem du är eller vilken bakgrund du har.
– Vi kan inte vara naiva och tro att det här aldrig hänt hos oss därför är det ännu viktigare att ha dom här frågorna på agendan, följa upp och inte minst uppmuntra, som i det här exemplet, tjejerna som berättar vad dom varit med om för att hantera frågorna.


Anders Larsson. Foto: Ronnie Rönnkvist

Vad kan ni inom Svenska Ishockeyförbundet göra för att förebygga så just kränkningar och övergrepp minimeras i framtiden?
– Grunden handlar om ledarskapet och värdegrunden. Vi är väldigt tydliga med vår värdegrund och vad vi står för inom hockeyn. Det väver vi också in i våra ledarutbildningar för våra tränare, domare och så vidare.
– Jag tror att det är oerhört viktigt att ledarskapet, för det är vad du möter som ung kille eller tjej när du kommer in i hockeyn, ställer upp på vår värdegrund, är stöttande och uppmuntrande till att man säger till och ifrån. På så vis har vi en jätteviktig roll inom hockeyförbundet.

Det här handlar oftast i grunden om en maktstruktur som inte är okej, bristande respekt och en ojämlikhet, hur tänker du själv kring dom frågorna?
– Hockeyn i dag är väldigt folkkär. Det är många som är intresserade av hockey och många sponsorer vill ställa upp. Tittar vi in i framtiden och ska vi fortsätta vara populära och kunna växa så måste vi stå för saker som är viktiga i vårt samhälle. Då är jämställdhets och föreningsfrågorna otroligt viktiga för vem vill sätta sin dotter eller son i en verksamhet som inte upplevs jämlik och jämställd? Det kommer inte att fungera.
– Det är också därför vi har dom här frågorna högt på agendan, för vi vill fortsätta att vara en stor folklig sport.

”DAMHOCKEYN HAR INTE KOMMIT LIKA LÅNGT SOM HERRHOCKEYN”

Just nu är du på Junior-VM för herrar i Buffalo. Där är det fullt med ledare, långa förberedelser, mycket media etc. Imorgon startar JVM för damer i Ryssland där det bara är ett fåtal svenska ledare på plats och generellt helt andra förutsättningar. Förbundet har ännu inte skickat ut ett pressmeddelande om lagets träningmatch mot Tjeckien, vad skickar det här ut för signaler från Svenska Ishockeyförbundet?
– Totalt sett lägger vi rätt så mycket pengar i förhållande till antalet spelare på dam och tjej-satsningarna inom Hockeyförbundet. Det handlar om allt från Tre Kronors hockeyskola för flickor och hela vägen upp i systemet.
– Dam- och tjejhockeyn har inte kommit lika långt som herrhockeyn. Naturligtvis hoppas jag att vi i framtiden ska ha både ett U20- och U18-VM för våra damer, men vi är inte riktigt där ännu. Det är dock absolut viktigt att det finns en U18-verksamhet.

Borde det ändå inte från förbundshåll vara en ännu med jämlik satsning på tjejlaget?
– Tittar man på totalen, hur mycket pengar vi satsar på dam- och herrverksamheten, och sätter det i relation till antalet utöver så satsar vi mer på damhockeyn eftersom vi tycker det är viktigt.
– Sedan har jag inte här exakt hur budgeten ser ut för varje landslag, men ser vi till totalen på våra satsningar i Svenska Ishockeyförbundet så lägger vi mer krut på dam- och tjejhockeyn.

Vilka konkreta åtgärder kan ni från förbundshåll göra för att få förutsättningarna mer jämlika?
– Det finns många delar i det, men i grund och botten är det att stimulera olika aktiviteter. Ta till exempel Tre Kronors hockeyskola för flickor som är en särskild satsning. Det har visat sig att den satsningen och fokuset gjort att vi fått otroligt många mer flickor in i hockeyn.
– Sedan handlar det även om maktstrukturer och hur man förhåller sig till varandra. Då kommer vi tillbaka till ledarskapet. Där är det oerhört viktigt, tycker jag, att vår värdegrund och synsätt in i framtiden genomsyrar ledarskapet på alla nivåer.


Foto: Bildbyrån/Johan Löf

”ALLA SOM VILL SPELA HOCKEY SKA VARA VÄLKOMNA”

Känner du, handen på hjärtat, att Svenska Ishockeyförbundet satsar lika hårt på flick som pojk-verksamheten?
 Från förbundets sida har vi en väldigt stor ambition att göra så för vi tror väldigt mycket på det och har sett resultatet av det. Ska vi vara en attraktiv sport in i framtiden så måste vi satsa både på tjejer och killar. Alla som vill spela hockey ska vara välkomna.

Hur ser ersättningen ut för spelarna i respektive Junior-VM?
– Vi har det upplägget inom hockeyn att man tillhör sin förening. Det innebär att ingen spelare i något landslag, varken Tre Kronor, Juniorkronorna eller Damkronorna, har någon ersättning. Alla har noll och på så sett är det ingen skillnad.
– Klart att tittar vi på dom bästa herrarna så har dom stora och höga löner hemma i sina föreningar. Dom flesta tjejerna måste ta ledigt från sina jobb eller exempelvis ta ut semester. På så vis är det en skillnad, men själva ersättningen från förbundet är noll. Det är den modellen vi har i Sverige i alla fall.
– Det handlar väldigt mycket om att kommersialisera damhockeyn. Att SDHL växer, publiken kommer, sponsorerna ställer upp och att media rapporterar mer. Då kan det på sikt bli fler tjejer som blir heltidsproffs hemma i sina föreningar.

Jag upplever det som att många snackar om en mer jämställd hockey, men upplever du att det sker konkreta förändringar?
– Absolut. Vi har, handen på hjärtat, inte haft jämställdhetsfrågorna på agendan historiskt. På ganska kort tid upplever jag att det har hänt väldigt mycket. Vi ser tillkomsten av SDHL, hur mycket det rapporteras i media om dam- och tjejhockey, dubbleringen av antalet småtjejer som börjar med hockey och så vidare.
– Men vi har en bra bit kvar på resan innan vi kan säga att vi är helt jämställda och jämlika. Det har ändå hänt väldigt mycket på kort tid så vi ser att det går att göra en förändring om man anstränger sig.

I och med att denna miniserie är slut innebär det inte att vi kommer sluta bevaka och syna dom här frågorna. Har ni egna upplevelser kring frågorna vi tagit upp eller bara vill ventilera era åsikter, skicka ett e-mail till: redaktionen@hockeysverige.se

TIDIGARE DELAR I ARTIKELSERIEN:

Del 1: ”Jag är bara det objekt han vill sätta på”

Del 2: ”Hockey känns flera steg efter samhället och resten av idrotts-Sverige”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL