Dahlin, Boqvist, Olofsson, Lundeström, HållanderFoto: Bildbyrån

Svensk hockey kan uppleva en av sina stora dagar i sommar. Då kan vi slå alla tiders svenska draftrekord. Sverige kan till och med ta över showen. Totalt. Det tror TSN:s scoutchef Craig Button i alla fall.

Sommarens draft i Dallas kommer bli historisk ur ett svensk perspektiv. Rasmus Dahlin blir då första svensk sedan Mats Sundin att gå som nummer ett. Det är de flesta överens om. När det gäller Rasmus Dahlin skriver TSN:s draftguru Craig Button på sin senaste draftranking att det egentligen inte finns någon utmanare till honom.

Men den kan bli historisk ur flera perspektiv. Button håller nämligen fortfarande backen Adam Boqvist som tvåa, trots att han ratades från JVM-truppen och flera i hans närhet gjorde lysande turneringar. Boqvist har efter en höst med knapert med speltid i Brynäs lånats ut till det allsvenska topplaget Almtuna under de senaste veckorna.

ÅTTA SVENSKAR

Dessutom har Craig Button hela åtta svenskar i förstarundan. Utöver de tidigare nämnda har han Jacob Olofsson (13), Isac Lundeström (16), Rasmus Sandin (17), Filip Hållander (22), Albin Eriksson (29) och Adam Ginning (30). Dessutom finns Axel Andersson tidigt i andrarundan som nummer 34, David Gustafsson är nummer 36 och Jonatan Berggren är nummer 38. Noterbart är att bara Isac Lundeström fanns med i det svenska JVM-laget av dem.

Det finns med andra ord all anledning att tro att sommarens draft kommer bli en dag det kommer talas om i många, många år om vi tar på oss de blågula glasögonen.

TVÅ HALVSVENSKAR

Bakom Dahlin och Boqvist har Button Brady Tkachuk, Andrej Svetjnikov och Filip Zadina på sin topp-fem. Filip Zadina var ett av de stora utropstecknen som fanns i JVM, men han är ”bara” femma på Buttons ranking med ett halvår kvar till draften.

Som kuriosa kan det också vara värt att veta att både Oliver Wahlstrom och Kjell Samuelssons son Mattias Samuelsson, med svenskt och amerikanskt medborgarskap, också rankas i förstarundan. Totalt tio spelare med blågult medborgarskap kan alltså väljas i förstarundan. Det är var tredje spelare.

REKORDJAKT

Rekordet ligger på sju svenska spelare från 2009 års draft. Då gick Victor Hedman (2), Oliver Ekman-Larsson (6), Magnus Pääjärvi (10), David Rundblad (14), Jacob Josefson (20), Tim Erixon (23) och Marcus Johansson (24).

Det kan slås nu. Det kan alltså vara värt att hålla sig vaken natten mellan den 22:a och 23:e juni.

Här kan ni se hela listan.