• Publicerat 12 januari, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
DRÖMDEBUT. Linus Ullmarks första NHL-start för säsongen gav Buffalo Sabres något att yvas över.Foto: Getty Images/Jen Fuller

Han kallades upp när Robin Lehner blev skadad. I natt fick Linus Ullmark göra sin första NHL-start för säsongen – och storspelade direkt. Med hjälp av 44 räddningar tog han Buffalo till en oväntad seger mot Columbus.
– Det har varit min dröm ända sedan förra sommaren att få allt att stämma och komma upp och spela, säger Ullmark efter 3–1-segern.

Buffalo Sabres har inte varit bortskämda med positiva storylines den här säsongen. Men tack vare Linus Ullmark fick de en att glädjas åt i natt. I sin första start i NHL den här säsongen stoppade han inte mindre än 44 skott och blev stor matchvinnare när Sabres besegrade Columbus Blue Jackets med 3–1 på hemmais.

24-åringen från Örnsköldsvik är inne på sin tredje säsong i Nordamerika och har haft en mycket stark första halva på årets säsong i AHL med farmarlaget Rochester Americans. När Sabres beslutade för att ge Ullmark chansen i nattens match, efter att ha ersatt en skadad Robin Lehner i laguppställningen, var det för att han hade ”förtjänat den”, som klubbledningen uttryckte det. Det var en chans han tog.
– Det har varit min dröm ända sedan förra sommaren att få allt att stämma och komma upp och spela, säger Ullmark till nhl.com.
– Jag är väldigt ödmjuk och glad över den här segern i kväll.

UTTAGEN TILL AHL:s ALL-STAR-MATCH

Phil Housley, Sabres coach, gillade vad han såg av svensken.
– Han är väldigt lugn, han spelar inte över, han är rätt tajt och möter pucken bra. När han gjort den första räddningen kämpar han genom trafik för att göra den andra, säger coachen.
– Han steppade upp, höll sin vinkel och utmanade skyttarna. Man kunde se självförtroendet i hans spel.

Ullmark har stoppat 92,8 procent av skotten i AHL så här långt och blev nyligen uttagen till spel i farmarligans All-Star-match i månadsskiftet. Nu kanske han håller på att utmana om rollen som förstakeeper i Buffalo Sabres dessutom. Robin Lehner har varit omgiven av trejdrykten senaste månaden. Om han försvinner är manegen krattad för Linus Ullmark.

Buffalo fick mål och assist från både Jack Eichel och Kyle Okposo. I Columbus gjorde Alexander Wennberg comeback efter att ha missat åtta matcher med en ryggskada.

Buffalo – Columbus 3–1 (1–0, 0–0, 2–1)
Buffalo: Benoit Pouliot (9), Kyle Okposo (7), Jack Eichel (18).
Columbus: Artemij Panarin (12).