Ylva Martinsen.Foto: Ronnie Rönnkvist

Kanada och USA har mötts i den stora merparten av alla stora damfinalerna. Men i årets U18-VM i Ryssland kommer vi att se ett trendbrott. I kväll har de svenska Tjejkronorna chansen att skriva historia genom att ta sig till final.
– Känslan av att USA och Kanada går att slå är jätteviktig för europeiska lagen, säger förbundskaptenen Ylva Martinsen till hockeysverige.se inför semifinalen mot Ryssland.

Sverige har gjort ett starkt JVM så här långt. Poäng i premiären mot USA och vinst över hemmanationen Ryssland i den viktiga tredje grundseriematchen. Det innebar att Sverige slutade tvåa i A-gruppen och kvalificerade sig direkt till semifinal. USA vann gruppen och favoriterna Kanada kom bara trea. Kanada och Ryssland vann sedan sina kvartsfinaler vilket gör att USA och Kanada möts i den ena semifinalen och Sverige och Ryssland i den andra.
– Vi fick en bra start med poäng mot USA. Där var framför allt målvakts- och försvarsspelet bra. Att sedan klara av den här pressen som det var i den sista gruppspelsmatchen där vi kunde spela om en andraplacering i gruppen och gå direkt till semifinal, att vi kunde hantera det så pass bra var också starkt, berättar förbundskaptenen Ylva Martinsen på telefon från ryska Dmitrov på väg till torsdagens träningspass inför fredagens semifinal.

Hur var gruppens status inför avgörandet mot Ryssland?
 Vi gjorde, som sagt var, en urladdning mot USA. Sedan tyckte vi inte riktigt att hela laget kom upp mot Kanada (förlust 0-4). Jag vet inte om vi hade svårt att ladda om eller vad det var. Kanada är självklart ett bra lag så det gäller att ha hela laget med på banan.
– Jag tycker att vi kom ihop igen mot Ryssland och det kändes som alla hade fått erfarenheten att det krävs någonting extra om man ska vinna viktiga matcher i ett mästerskap. Det tog tjejerna med sig ut på isen.

”TAPPAR JAG FOKUS ÄR DET INGET BRA”

Det var ett väldigt tryck från hemmapubliken under hela ryss-matchen, men det tycktes inte påverka svenska tjejerna speciellt mycket.
– Jag tycker att dom hanterade det bra i matchen mot Ryssland. Sedan får vi se eftersom vi ska vara med om det en gång till. Vi fick en väldigt bra start i matchen då vi fick 1–0 tidigt. Det gör såklart att hela laget får energi och en tro på det vi håller på med.
– Det gäller att fortsätta kunna fokusera på rätt saker även om det går emot. Vi kanske prövas mer i det under semifinalen.

Du själv Ylva, trots alla utvisningar emot er mot Ryssland så tycks du vara ganska cool i båset, hur lyckas du hantera känslorna så pass bra?
– Det är mycket känslor, så är det, men jag försöker fokusera på min prestation precis som jag talar om för spelarna att dom ska fokusera på rätt saker. Det är jätteviktigt, tycker jag, och det så jag har valt att utöva mitt ledarskap, att jag också ska prestera där ute.
– Tappar jag fokus så är det inget bra. Det påminner jag mig själv om hela tiden, men sedan är det såklart att det bubblar mycket innanför västen, men jag är där för laget och ska prestera. Sedan får jag väl släppa ut alla känslor efteråt, säger Martinsen med ett skratt.


Anna Amholt. Foto: Ronnie Rönnkvist

MÅLVAKTENS STORSPEL: ”SKILLNAD MELLAN MEDALJ ELLER INTE”

En av lagets bästa spelare så här långt har varit Luleås målvakt Anna Amholt och givetvis ser förbundskaptenen vikten av att ha en så pass lugn och skicklig sista utpost.
– Hennes roll är såklart jätteviktig. Den lärdomen fick vi redan i mitt första JVM där vi tog brons. Då var Emma Söderberg jätteviktig för oss. Hon var matchhjälte både i kvartsfinalen och bronsmatchen.
– Vi vet att ett bra målvaktsspel är skillnad mellan medaljer och inte. Jag tycker att Anna har visat att hon är beredd att bidra med ett bra målvaktsspel vilket är jätteskönt för oss men kul för Anna också.

Nu möter ni alltså Ryssland igen som ni vann med 2-0 över i gruppspelet, vilka lärdomar tar du med dig från den matchen?
– Bara att vi ska fortsätta trycka på att vår spelidé fungerar och att vi litar på den. Om spelarna vågar spela där ute så har vi mycket vunnet. Sedan är det ett mått på hur hårt vi måste jobba. Vi kommer inte få något gratis och Ryssland är ett skickligt lag.
– Om vi slappnar av eller inte ger 100 procent kommer dom vara tunga att möta. Det gäller att vi är där och gör en maxprestation.

Vad är ryskornas styrka?
– Framför allt är dom individuellt skickliga, utmanar gärna en mot en och är duktiga på det. Sedan ställer dom om spelet väldigt snabbt, en passning och sedan går dom på attack. Det gör att man inte råd med så mycket pucktapp för då det blir det jobbigt eftersom dom är så pass skickliga.
– Sedan har även Ryssland en väldigt skicklig målvakt (Diana Farkhutdinova) som höll nollan i kvartsfinalen mot Finland. Det är också en styrka dom har.

TRENDBROTTET – INGEN FINAL MELLAN KANADA OCH USA

Det är första gången inte Kanada och USA möts i en U18-VM-final, vad betyder det för damhockeyn i stort?
– Jag tror såklart att det är jätteviktigt. För dom spelarna som får vara med i den finalen är det en superbra erfarenhet att ta med sig vidare från junioråren. Det är inte jättemånga hockeyspelare som får vara med om att spela en final i ett stort mästerskap.
– Känslan av att USA och Kanada går att slå är också jätteviktig för europeiska lagen. Ryssland visade verkligen det då dom gick in och slog Kanada i första matchen. Dessutom lyckades vi ta poäng av USA. Det visar att det inte är några övermänniskor och att vi jagar dom.

Hur är statusen i gruppen inför semifinalen?
– Alla är hela och friska. Inget sådant ännu, peppar, peppar. Det känns bra och vi fick möjlighet att vila en extra dag. Nu börjar det nog pirra lite extra och tjejerna vill ut och spela. Det börjas taggas upp och man vill ut och tävla.

Så här kvällen innan semifinalen, börjar du också bli nervös?
– Nej, inte ännu, men jag kommer nog vara det imorgon när jag vaknar, säger Ylva Martinsen med ett skratt och avslutar:
– Nu är det bara fokus på att förbereda laget så vi är redo.

Semifinalen spelas 17.30 svensk tid. Här kan ni följa matcherna:

Semifinal 13.30 USA-CAN

Semifinal 17.30 SWE-RUS