Andreas EngqvistFoto: Bildbyrån/Andreas Sandström

Djurgårdens landslagscenter Andreas Engqvist har inte spelat sedan vinsten mot Mora den 26 december. Sedan dess har hans lag förlorat fyra av sex matcher. 
– Han är vår bäste center. Och när en sådan pusselbit saknas, då påverkas laget, säger kedjekamraten René Bourque till hockeysverige.se.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det är ett tydligt tecken för en spelare när det går så pass mycket sämre för ett lag när man själv inte är med. Det är vad Andreas Engqvist måste känna. Han plockades in i Djurgården inför den här säsongen för att vara en härförare och matchvinnare. Det är precis vad han har varit. På 23 matcher har landslagscentern svarat för 21 poäng (10+11). Men i matchen mot Mora den 26 december kom ett riktigt bakslag: 30-åringen drabbades av en hjärnskakning.

Nu är vi snart halvvägs in i januari och centern har fortfarande inte synts till ute på isen. Och när exakt det blir igen – står oklart. Hockeysverige.se tog sig ner till Djurgårdens isträning för att ta reda på hur viktig han faktiskt är för denna Stockholmsklubb.
– Jätteviktig. Han är ju urdjurgårdare från barnsben och är en väldigt, väldigt bra hockeyspelare. Så klart det var viktigt att få hit honom. Det är ett riktmärke varje dag för vad en bra verksamhet är i och med att han är ett fullbordsproffs i allt det han gör, menar Djurgårdens huvudtränare, Robert Ohlsson.

 Lagkamraterna Patrik Lundh och René Bourque (höger) hjälper Andreas Engqvist av isen efter tacklingen från Moras Robin Johansson. Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson

”HAN ÄR VÅR BÄSTE CENTER”

Det är nämligen så att på matcherna då han spelat, så har Djurgården gått segrande ur bataljen 19 av 23 gånger. Och nu på de sex senaste matcherna när Engqvist inte varit med så har det alltså blivit fyra förluster.
– På slutet har det gått lite sämre, och det är klart att Engqvist frånvaro spelar in. Han är vår bäste center. Och när en sådan pusselbit saknas, då påverkas laget. Och sedan spelarna som var iväg på Junior-VM, vi hade några luckor i laget. Men när alla är friska och är med i laget, så är vi ett svårslaget lag, berättar René Bourque, som är en av spelarna i kedjelänken med Engqvist och Patrik Lundh.

Trions kemi har varit påtaglig när de fått spela med varandra. De har levererat en tredjedel av alla Djurgårdens mål den här säsongen.
– Jag tycker att vi är tre ganska olika spelare som opponerar varandra bra. ”Ante” är bra på allting känns det som, han är en gigant där ute. Han har visat i så många, många matcher att han är dominant här i SHL. René är en riktig spetsspelare med ruggigt bra skott och är stor och stark. Och jag försöker använda min fart och frenesi. Det är en ganska bra kombo, tycker jag, säger Lundh.

”DET KAN VARA I MORGON, DET KAN VARA OM EN VECKA – JAG VET FAKTISKT INTE”

I 30-årige Engqvist frånvaro så har andra fått ta på sig ett större ansvar. Och en spelare som gör det både på och av isen är kapten Calle Ridderwall. Han belyser sin lagkompis betydelse.
– Självklart betyder han jättemycket. Efter målvaktsposition så är centrarna de viktigaste spelarna man har i ett lag. En center kan man bygga hela kedjan runt och han har varit vår förstacenter och gjort det på ett fantastiskt sätt. Att göra så bra som han har gjort det, så är det självklart att han har varit jätteviktig. Vi ser fram emot att han ska komma tillbaka, säger han.

Vet du något om hans prognoser?
– Nej, jag tror det är dag för dag-basis. Det kan vara i morgon, det kan vara om en vecka, jag vet faktiskt inte. Men det är självklart en spelare som vi vill ha tillbaka så snart som möjligt.

Men han var här på er träning i alla fall?
– Ja, han är här och hänger inne i rummet med våra fysioterapeuter och kollar läget. Det måste kollas så att allt går i rätt riktning och att ingenting förvärras. Det är alltid kul att se honom här nere, då känns det som att det är ett steg närmare.

Har han sagt hur han mår?
– Nej, det vet jag inte. Jag undviker att fråga en sådan sak. När man får en tackling mot huvudet så tar man det dag för dag och i sin egen takt. Att få en miljon frågor hur han mår tror jag inte är roligt, man ska inte stressa. Vi har några månader kvar på säsongen och det viktigaste är att han mår bra. När han gör det vill vi ha honom tillbaka.