SILVERMEDALJÖRER. Sverige förlorade finalen mot USA i U18-VM. Foto: Stefan af Bjur

Sverige U18-damer ska idag spela sin första VM-final någonsin. 
Det ser även ljust ut för den fortsatta svenska utvecklingen om korten sköts på rätt sätt. Hockeysverige.se tog en pratstund med Stefan af Bjur, som är general manager. 
– Det har kommit positiva reaktioner från både USA och Kanada att konkurrensen blir tuffare för varje år, berättar han. 

Efter 2-1-vinsten igår mot Ryssland i semifinalen står det klart att Sveriges U18-damer ska spela sin första final någonsin i detta mästerskapssammanhang.

Finalmotståndaren är den regerande världsmästarnationen USA. Och för hockeysverige.se berättar Sveriges general manager, Stefan af Bjur, hur känslan i laget är.
– Det känns nervöst och förväntansfullt. Jag måste säga att det såg bra ut på uppvärmningen tidigare i morse och tjejerna är stolta och glada.
– Vi känner att vi har allt att vinna. Vi har vunnit minst ett silver, men vi vill vinna ett guld. Vi ska spela mot ett lag som har dominerat, och de är regerande världsmästare. Men vi vet att vi gjorde en bra match mot dem senast. Får vi till en perfekt match så kan vi vinna. Tjejerna har stor tro på sig själva.

”VI SER FRAM EMOT DET HÄR MED SPÄND GLÄDJE”

Vad krävs för att ni ska vinna?
– Om vi fortsätter hålla den defensiv vi gjort och ger vår målvakt fri sikt, så tar hon nästan allting. Det har varit nyckeln tidigare. Men vi måste våga hålla i pucken mycket. USA är som oss, fast med steroider. De vill spela på samma sätt. Det gäller att vi får iväg puckarna. För får vi mer puck, så kan vi även vila oss själva, säger han och tillägger.
– Vi kommer att gå på fyra kedjor. Vi kan inte köra med tre, utan alla måste spela nu. Det tror jag bara kommer att gynna oss. Det ska bli superspännande och vi ser fram emot det här med spänd glädje om vi kan gå hela vägen. Vi är stolta, men inte nöjda förrän turneringen är klar. Tar vi guld är vi de första som gör det, och det är inga som kan ta ifrån oss det.

Hade ni trott på det här?
– Ska jag vara ärlig, så trodde jag på det redan förra året. Vi hade flera som spelat tre år, men där fick vi stopp i kvartsfinalen för flera fick influensa. Så det känns som att den chansen inte riktigt kom.
– Jag visste att vi hade ett skickligt lag med den här gruppen, men att det behövdes bättre defensiv. Fast det har verkligen tagits till nästa nivå där vi fick in Maja Nyhlén-Persson och vi har blockat otroligt mycket skott. Vi märker att utbildningen som klubbarna ger spelarna gör att spelarna får en teknisk skicklighet. Och jag menar, Sverige åker aldrig till ett mästerskap där målsättningen inte är något annat än guld.
– Men det här är första gången vi slåss om guldet och det har kommit positiva reaktioner från både USA och Kanada att konkurrensen blir tuffare för varje år.

 Ylva Martinsen ger sina U18-damer instruktioner. Foto: Stefan af Bjur

”SKÖTER VI VÅRA KORT RÄTT SÅ KAN VI ABSOLUT KONKURRERA”

Och för att Sverige ska fortsätta kunna konkurrera i de kommande årens turneringar så menar af Bjurs att det krävs vissa förändringar.
– Förutsättningarna finns. Jag tror inte att USA och Kanada kommer att bli så otroligt mycket bättre. Med start på 98-kullen och fram till 03-kullen, så har vi fantastiska uppsättningar. Vi kommer att kunna vara där uppe och fajtas om de ädla medaljerna.
– Vår utmaning i Sverige är glappet mellan U18 och upp till Damkronorna, som är ett tufft kliv att ta. Vi måste få in fler spelare till SDHL och hitta ett program för att fånga upp det där mittemellan. För det finns kapacitet där. Vi har 14 spelare i den här kullen i U18-VM som kan spelare nästa års turnering också. Så sköter vi våra kort rätt så kan vi absolut konkurrera.

Finalen drar igång 17.30.