Kevin Ekman Larsson.Foto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl

Oliver Ekman-Larsson är Arizonas överlägset största stjärna. I klubbens AHL-lag har Kevin Ekman-Larsson slagit sig in – och gjort bra ifrån sig.
–  Jag var med hela vägen ut på NHL-campen, berättar lillebror Kevin för hockeysverige.se.

Kevin Ekman-Larsson har varit Tingsryd troget mer eller mindre hela sin karriär. Mellan 2011 0ch 2013 gjorde han två säsonger i Leksands juniorverksamhet samtidigt som hans bror Oliver spelade i klubben. Men efter att ha gjort en väldigt fin säsong 2016/17 valde 22-åringen att lämna Tingsryd inför årets säsong. Han kom i stället att hamna, precis som sin bror, hamna i Arizonas organisation.
– Jag ville testa något nytt redan tidigare, men det har inte funnits tillfälle att lämna Tingsryd. Senaste åren har jag ändå velat vara kvar på hemmaplan, berättar Kevin Ekman-Larsson för hockeysverige.se inför helgens matcher med AHL-laget Tucson Roadrunners mot Ontario Reign (4-6) San Diego Gulls (4-2)
– Det var lite snack om att jag skulle åka över redan i slutet av förra säsongen, men då gick mamma bort så det var inget bra tillfälle att åka. Nu ville man testa mig inför den här säsongen och då tänkte jag att det var ett bra tillfälle att testa.

Du är på samma ställe som din bror Oliver, hur mycket har det påverkat ditt val av organisation?
– Jag vet inte om det påverkat så mycket. Visst, han är ett stort namn och allt det där, men nu har man testat mig och jag är kvar här i AHL. Dom har varit jättepositivt överraskade, vilket är kul.
– Jag var med hela vägen ut på NHL-campen och fick spela mot Anaheim. Det var givetvis jättekul och dessutom gick det ganska bra i den matchen. Egentligen skulle jag och Oliver ha bildat backpar, men han blev skadad i knäet matchen innan.

Hur upplevde du steget från Hockeyallsvenskan till en träningsmatch inför NHL?
– Det är lite annorlunda hockey här vilket gör det lite speciellt, men annars tycker jag att allt annat kändes väldigt bra.

Du har precis som Oliver en väldigt fin skridskoåkning, har du stor nytta av den i dom här små rinkarna?
– Ja, det är, precis som du säger, en liten rink här vilket gör att det går snabbare. Klart att jag kan utnyttja skri
dskoåkningen lite extra då.

”HAN ÄR JÄTTESTOR”

Kevin Ekman-Larssons bror Oliver är också en av Arizonas mest respekterade spelare och är dessutom uttagen till NHL:s All Star match.
– Han är jättestor i klubben, kanske den största spelaren här i Arizona. Alla pratar om honom och är glada över att han är här, säger lillebror Ekman Larsson som inte ser några problem i att ha samma efternamn på ryggen som sin NHL-stjärna till bror.
– Jag vet faktiskt inte om man har högre förväntningar på mig bara för efternamnet. Det tror jag inte, men det är kul att få vara här och att dom är nöjda med mig – hittills ha ha…

Så här långt har Kevin Ekman-Larsson spelat nio matcher med Tucson och svarat för en assist.
– Jag har lärt mig jättemycket under min första tid här. Det är en helt annan hockey och spelsystemet som vi spelar efter har jag aldrig spelat tidigare.
– Det var jättetufft i början, men nu har det blivit bättre och bättre för varje match som kommit, så det har gått jättebra.

Vad berodde det tuffa på i början, var det omställningen eller?
– Det var lite spelet i egen zon, backspelet, hur vi ska gå ut och låsa pucken, hämta pucken, snacket och allt sådant. Det är helt annorlunda mot hur det är hemma.

Har du hållit dig frisk och skadefri hela säsongen?
– Jag var sjuk nästan hela första månaden, men nu har det varit rätt så bra faktiskt. Jag var egentligen förkyld hela tiden i början, hade lite halvfeber och så där. Det gick lite fram och tillbaka så jag spelade inte så mycket i början. Nu har jag fått några matcher mot slutet så jag hoppas kunna hålla i det eftersom det är en jättehård konkurrens bland backarna, vilket jag visste redan innan att det skulle vara. Jag är ändå jätteglad att få vara kvar här i NHL och att dom inte har skickat ner mig.

INTE AKTUELLT ATT FLYTTA HEM

Kevin Ekman-Larsson

Det spekulerades lite innan jul om Kevin Ekman-Larsson skulle återvända till Hockeyallsvenskan, men det har inte varit aktuell enligt 22-åringen själv.
– Jasså, fanns det ett sådan rykte, säger Kevin Ekman-Larsson förvånat och fortsätter:
– Nej, jag har inte hört någonting om det så jag kan direkt säga att det inte var sant.

I Tucson spelar förutom den tidigare Tingsrydsbacken även svenskarna Mario Kempe och Jens Lööke.
– Det är jättekul och vi umgås nästa hela tiden. Vi hjälper varandra om det skulle vara någonting.

Hur har det fungerat för Lööke och Kempe på isen?
– Jens har spelat jättebra senaste tiden och Kempe har just blivit nedskickad en igen efter att ha varit uppe i NHL en sväng. Han gör det också riktigt bra, har en bra fart, jobbar hårt och har just blivit assisterande kapten också.

Vad har du för målsättning för resten av säsongen?
– Fortfarande är det att komma in i spelet så mycket jag kan, få en trygghet på isen och lite mer självförtroende, våga göra lite saker när jag har pucken och så vidare.