• Publicerat 14 januari, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Erika Grahm intervjuas i det senaste avsnittet av Vägen till toppen.Foto: Markus Hedlund & Bildbyrån

Hon har just blivit uttagen till sitt andra OS. Erika Grahm är det stora affischnamnet i svensk damhockey just nu. Men trots att hon har levererat på internationell nivå berättar hon i podcasten Vägen till toppen om sin kamp mot fördomar och nidbilder av vad det innebär att spela ishockey som tjej.
– När jag var yngre och skulle träna var det mycket ”Men ska du gå på gymmet? Du kan ju få stora ben!” säger Grahm.

Det är många diskussioner om att damhockeyspelare har sämre förutsättningar än sina manliga kollegor, att pengarna fördelas på ett ojämställt sätt. Men när Modos och Damkronornas forward Erika Grahm möter Camilla Enström i Vägen till toppen så är det andra saker än just de ekonomiska aspekterna hon upprörts över under sin karriär.

I podcasten, som presenteras av Bauer Hockey och HockeyNews, berättar Grahm om det strukturella motstånd hon mötte under uppväxten. Fördomar som sa att tjejer inte kan bli hockeyspelare.
– Respekten mot oss tjejer som spelar hockey har inte varit far. Det har varit mycket ”Va? Spelar du hockey? Du är ju tjej, du är ju snygg”, säger Grahm.
– När jag var yngre och skulle träna var det mycket ”Men ska du gå på gymmet? Du kan ju få stora ben!” Eller den här: ”Vi väntar en dotter, så det blir ju ingen hockeyspelare.”

”DAMER BORDE INTE TJÄNA PENGAR”

Under uppväxten var den här typen av förminskning så vanligt förekommande att Erika Grahm undrade om hon verkligen hörde hemma i hockeyns värld.
– Jag kom ihåg när jag var yngre att jag kunde känna ”Nej, jag ska nog inte hålla på med det här för man gör inte det”, säger Erika Grahm som också berättar att hon fått hånfulla kommentarer för att hon tjänat pengar på sin ishockey.
– Man har fått höra ”Hur kan du tjäna pengar? Du skulle ju inte ens platsa i herrettan. Damer borde inte tjäna pengar”. Den biten finns det så mycket att jobba med. Man skulle börja där, med den mänskliga respekten mot varandra. Varför ska inte tjejer kunna spela hockey?

Camilla Enströms intervju med Erika Grahm finns tillgänglig på iTunesAcast och alla andra större podcast-plattformar.

Tidigare avsnitt av Vägen till toppen:
Henrik Lundqvist
Elias Lindholm
Alexander Wennberg
Oliver Ekman Larsson
Jesper Bratt
Daniel Sedin
* Henrik Sedin