• Publicerat 14 januari, 2018
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
Håkan Loob under ceremonin i Löfbergs Arena. Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

Efter förra säsongen valde Håkan Loob att tacka för sig i Färjestad. I går, inför hemmamatchen mot Karlskrona, var det klubben som tackade sin tidigare sportchef och spelare för allt han har gjort. Bland annat finns sex SM-guld på 57-åringens meritlista.
– Jag känner mig glad och stolt. Jag tycker det har varit fantastiskt allting, säger Loob efter ceremonin till hockeysverige.se

KARLSTAD (HOCKEYSVERIGE.SE)
År 1979 kom Håkan Loob till Karlstad och Färjestad BK. Det blev starten på en fantastiskt framgångsrik och lång sejour. Förutom några år i NHL med Calgary Flames har han varit FBK trogen.

Efter spelarkarriären fick han också sin tröja hissad i taket. Men under lördagen var det dags för en ny hyllningsceremoni. Anledningen? Håkan Loob valde efter förra säsongen att tacka för sig och lämna både klubben och rollen som sportchef. Som spelare och ledare har Loob vunnit inte mindre än sex SM-guld med Färjestad. Det var något som Karlstad-klubben valde att uppmärksamma inför gårdagens hemmamatch mot Karlskrona.
– När det först uppdagades att de vill göra det här så blev jag lite förvånad. Har man blivit hissad i taket som spelare så är det kanske bra med det. Men jag är oerhört tacksam och uppskattar det jätte jättemycket. När man kliver in och det är lite strålkastarljus på mig så känner man sig lite nervig.

Hur var det att möta publikens hyllningar? 
– Fantastiskt. Med det tifo de hade gjort så blir man alldeles varm inombords. Det är någonting som har hänt i Karlstad de senaste åren kring just de här hyllningarna. Man gör det väldigt bra. Framför allt i år med Johan Kemi, Stefan Eriksson och Stefan Larsson.
– Det var jättefint. Sedan är det alltid svårt att se det där nedifrån isen. Jag ska titta på filmen efteråt, säger han och spricker upp i ett leende.

Publiken och Håkan fick ta del av gamla bilder och filmer som visades på jumbotronen under ceremonin.
– Det visar på den resan som har varit. Det är alldeles fantastiskt. Ibland behöver man se bilder för att minnas litegrann. Vad var det som hände och vad var det som vi gjorde längs vägen? Det är en underbar resa så tills vida att den kommer att fortsätta nu här utan mig.


Loob håller tal under hyllningsceremonin. Foto: Fredrik Karlsson / Bildbyrån

”JAG KOMMER ALDRIG ATT RINGA NÅGON”

För Håkan Loob har som sagt inte längre någon aktiv roll inom Färjestad. Men ett tips eller två bjuder han gärna på, om någon frågar.
– Jag har ingenting med Färjestad att göra men jag vill så väl för föreningen.
– Det har jag alltid sagt. Jag kommer aldrig att ringa någon, men är det någon som vill ringa mig så är det klart att jag inte gömmer mig. Då kommer jag att ge de råden jag kan. Om de tycker det är positivt och hjälpsamt vet jag inte, det får vi se helt enkelt.

Klubben har fått en ny sportchef. Och man kan minst sagt säga att Loob känner till honom väl.
– Jag känner Peter Jakobsson sedan jag värvade hit honom som spelare 1996. Jag pratar med honom om allt mellan himmel och jord. Jag går hit och tittar på träningar och då står vi på ståplats och pratar lite. Men jag tror att det är jätteviktigt att de skapar sig en egen identitet utifrån det som finns och en egen färdriktning.

Hur ofta är du här och kollar på hockey nu för tiden?
– Varje match. Det kommer jag inte att sluta med. Jag har säsongskort. Det ska man ha när man bor i Karlstad, säger 57-åringen och skrattar.


Loob inför Färjestads ståplats. Foto: Fredrik Karlsson / Bildbyrån

”VI VAR VÄLDIGT NERVÖSA”

När Loob sitter och ser dagens FBK spela finns det många minnen och ögonblick han kan se tillbaka på.

Vad är ditt bästa minne härifrån Löfbergs Arena?
– Vi var väldigt nervösa när vi hade byggt den här arenan. Skulle allting fungera? Vi hade lite incidenter på invigningen med toaletter som inte fungerade och så. Sedan stod vi inför faktum när vi hade vår första match hemma mot Djurgården (22 september, 2001). Det var fullsatt och hur mycket drag som helst. Sedan dess har allt fungerat väldigt väldigt bra.

Vad har du för minnen från den gamla hallen (Färjestad Ishall)?
– Det finns flera minnen och jag kommer ihåg min första hockeymatch i Färjestads Ishall. Men det största är givetvis när slutsignalen går och vi vinner SM-guld 1981. Det var ett magiskt år. Det var ett avstamp för Färjestad att växa som förening.

För sedan 1981 har FBK blivit svenska mästare ytterligare åtta gånger.
– Jag känner mig glad och stolt. Jag tycker det har varit fantastiskt allting, säger han avslutningsvis om hela hyllningsceremonin.